時政擂台

跳至

首頁
23456...8

尾頁

琥珀宮

DoReMi媽媽 發表於 17-7-30 20:11
原來咁多人有相同感覺
有啲太明顯係時事,我都同意分類回收,但我果次係講九龍灣

強姦疑犯自殺案,見係自由都有帖議論吖,我只係加個涂議員

啫,即被回收扔去時事勒,只係個玩笑啫,仲唔似得其他係自由

關於呢單案咁嚴肅討論喎。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19792594

佢有分身入時事討論都唔奇架,咁緊張。

DoReMi媽媽    發表於 17-7-30 20:43

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

究竟我是誰 發表於 17-7-30 19:42
touch wood 有事, 想問你會揾邊到求救?

基本知識係⋯⋯

出事個人揸咩護照就搵先邊個國家領事

其次係配偶如揸不同護照可求助其他國領事

waynewon    發表於 17-7-30 21:55

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tonghomama 發表於 17-7-30 20:09
講真你呢個例子吾能夠對比到中國公民就厚待, 但持特區護照就要次一等喎!

況且你小朋友有病, 都幫你安 ...

你絕對係理解錯

1. 入院嘅係我朋友個小朋友唔係我

2.入院係洒店幫我朋友安排

3.我國領事只係去探望,冇做過任何嘢

4.搵領事館只係想有人可以幫手翻譯
並無其他用意

入境處hotline叫港人在外求助,
需要協助就打得,唔洗屎人塌樓先打

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

好媽媽勳章

akachanman 發表於 17-7-30 20:47
基本知識係⋯⋯

出事個人揸咩護照就搵邊個國家領事

所以,揸BNO就搵英國領事館幫手?

子爵府

畀面勳章

myaisha0435 發表於 17-7-30 17:08
當年係幾時?

97年前?

97前邊會有特區護照㗎?97前即是未回歸喎

珍珠宮

tonghomama 發表於 17-7-30 20:09
講真你呢個例子吾能夠對比到中國公民就厚待, 但持特區護照就要次一等喎!

況且你小朋友有病, 都幫你安 ...
去海外旅外一定要買旅遊保險. 喺外地生病揾醫生/醫院應該聯絡保險公司, 一般情況嚟講買個coverage好啲既旅遊保險比揾領事館有用.
如果喺外地生病要睇醫生, 可以先問洒店職員能否安排/帶去睇醫生. 如有買旅遊保險, 可打聯絡電話讓保險公司告知可以喺邊到睇醫生, 幫忙揾人翻譯, 如需入院(視乎保險條款)可waive住院保證金, 安排緊急送港就醫(視乎病情需要及當地醫生許可). 當然有關醫療費用通常需要投保人自己先支付, 回港再claim保險. jm小朋友生病個case, 揾到醫生就醫, 其實巳無領事館可做既事, 反而保險公司可提供更多value-added service如翻譯.

珍珠宮

babyvince 發表於 17-7-30 20:56

係⋯⋯

唔通拎住BNO去中國大使館

waynewon    發表於 17-7-30 21:54

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

babyvince 發表於 17-7-30 20:56

同問

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

RelaxHippo 發表於 17-7-30 21:02
去海外旅外一定要買旅遊保險. 喺外地生病揾醫生/醫院應該聯絡保險公司, 一般情況嚟講買個coverage好啲既 ...

解釋詳細

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 17-7-30 21:02
去海外旅外一定要買旅遊保險. 喺外地生病揾醫生/醫院應該聯絡保險公司, 一般情況嚟講買個coverage好啲既 ...

你試過嗎?

如真係試過,請介紹保險公司

我朋友幫發鈔銀行買,
小朋友唔舒服第一時間打比保險公司求協助
保險公司回覆係:你自己去搵醫生睇,
睇完攞收據同report返來claim $

要入院時又再打,都係叫自己比左先
話比佢知邊間醫院都話冇關係,返來claim

日日同保險公司聯絡,結果都係一樣,
話醫生唔比出院幫唔到手

有大件事想SOS運返來唔知點搞?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

akachanman 發表於 17-7-30 19:26
之前暑假朋友係日本⋯⋯

小朋友唔舒服入醫院,雞同鴨講,

其實你朋友case, 真係難搞d, 我fd都係日本出意外留院做手術, 雖然買左保險, 果個staff都係幾流下, 結果fd盡自己所知既日文盡溝通咋!
我覺得做翻譯唔係領事要做既野囉!
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 17-7-30 21:25
其實你朋友case, 真係難搞d, 我fd都係日本出意外留院做手術, 雖然買左保險, 果個staff都係幾流下, 結果fd ...

Um.......
當時佢只係想搵領事幫手翻譯,或搵個翻譯
已向醫院、保險公司要求協助,但不果
唯有搵香港入境處,中國領事係入境處安排

簡單D,咩事先可以搵領事我唔清楚

但係比人打劫,唔見護照D其實都唔需要
搵領事,中國領事舘係補發唔到特區護照架

只係純粹分享朋友經歷
大家唔洗指出搵領事有咩唔啱

當你一家人身在海外,言語不通,
小朋友睇完醫生送上病房又唔知咩事
仲要衞生處來埋又唔知咩事
保險公司愛理不理
咁你哋會搵邊個?

希望個個旅行開開心心平安冇事
連旅遊保險都唔洗claim

珍珠宮

akachanman 發表於 17-7-30 21:11
你試過嗎?

如真係試過,請介紹保險公司
我好彩從無需要claim, 但我做過employee benefits方面, 所以我知道一啲insurance policy. 我公司既medical insurance有提供海外緊急支援服務 (一般旅遊保險都有這個服務), 保險公司會提供海外緊急支援服務既專用熱線資料(collect call) .
全球會provide海外支援既只有兩間公司, 保險公司既海外緊急支援都係佢哋其中一間提供. 請問你買既係咪獅子銀行既旅遊保險? 你打既係佢哋既insurance service hotline還是emergency assistance hotline既電話?

珍珠宮

akachanman 發表於 17-7-30 21:42
Um.......
當時佢只係想搵領事幫手翻譯,或搵個翻譯
已向醫院、保險公司要求協助,但不果
其實日本可能比較麻煩, 或者該話佢哋謹慎. 我10年前同我父母去大阪, 我媽去到又痾又嘔, 我問酒店職員能否帶我哋去睇醫生, 職員居然話要叫救護車送院. 我心諗只係痾嘔又唔駛叫救護車咁大陣杖, 結果我去咗藥房買藥. 都有可能係經過沙士後, 日本對外國人求醫謹慎咗, 所以更麻煩.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 17-7-30 21:46
我好彩從無需要claim, 但我做過employee benefits方面, 所以我知道一啲insurance policy. 我公司既medical ...

朋友打嘅梗係「緊急求助熱線」喇

當時十萬火急仲邊得閒打長途㩒㩒㩒聽音樂呀

我再重申純經歷分享,
可能佢咁啱次次打返來都遇著D唔好staff
又或者知佢入咗院就唔理

我只係想有人試過可以分享
有邊間公司嘅旅遊保險講得出真係做得到
全球支援幫手解決問題,唔係浄係叫返來claim

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

去外地入院要搵領事翻譯真係第一次聽,小朋友有事都講得通,但仲要批評領事服務不夠周到,就真係吾知講咩好。

日本的酒店吾係都有翻譯的嗎?

珍珠宮

echoo 發表於 17-7-30 22:01
去外地入院要搵領事翻譯真係第一次聽,小朋友有事都講得通,但仲要批評領事服務不夠周到,就真係吾知講咩好 ...

冇批評,只係話冇做過乜,
領事同院方了解完都冇講返病情

酒店職員英文有限公司
醫學名詞未必個個識
亦唔會留低喺醫院
當時酒店職員只係印左地圖,
同送佢哋上的士講完醫院目的地就走

我叫佢下次係日本萬一再出事先
去購物區搵國語/廣東話人
再唔係即刻改飛返來

首頁
23456...8