自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

其實你講嗰兩件都係好小事啫,每個人都有自己長短處,我反而想問,你作為朋友有冇欣賞過你個friend 先? 下下放大人哋嘅缺點,咁佢係咪真係一啲自理能力都冇? 定係只係無你"覺得"要有嘅能力?

大人大姐去旅行想relax, 俾你咁話法堅無癮,最痛處莫過於你拎埋佢上司出唻講,你係佢朋友唻架,善意提醒可以,但唔係咁law, 你都識話同行者已經提過,你又提,咁你個friend 唔高興都正常丫,朋友係要互相尊重。

講真,我都唔係好識睇地圖,又唔理電話卡。咁代表啲咩? 唔通我識其他嘢又要話哂你知咩

珍珠宮

mywl 發表於 17-12-7 08:55
打牌同旅行,友情大考驗

琥珀宮

bleeblee 發表於 17-12-7 08:23
上個星前同我朋友去完泰國返黎,佢有d蝦look野,包括:唔認路,亂走等。佢份人一向俾我感覺都係hea既,同埋 ...

退group 唔等於絕交!

佢唔係個group到,仲想做朋友,下次約會咪搵你老公另外問下佢去唔去,佢去,咪加番佢入group 。

其實咁大個人,朋友間食飯吹水,唔好咁大壓力,攪咁多野又要去話人又要道歉。

你係呢個post都仲要踩個朋友點唔掂,我反而覺得你唔識尊重朋友。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

好媽媽勳章

我今時今日去旅行都唔用GOOGLE MAP (都唔識用),
但會print out晒所有路線圖,
我仲係好OUT,用傳統方法,
要攞本旅遊書去旅行,
甘樣有咩問題?!

大卡轉細卡,我都唔識喎,但會去電話公司換,
我仲有好多好多野唔識,
甘係咪代表我無朋友?

唔係, 我D朋友個個都好長久的,
因為我地惜珍惜,識包容,
唔係嫌棄對方!!

己所不欲,勿施於人!

珍珠宮

回覆樓主:

你老友忍夠就bye
老公小學同學中有位太太
係幾醒目可惜自以為是
火燭鬼性格好chur
成日不留情出口批評人
一齊跟團去過旅行
不愉快不會有下次
好憎見到佢
佢越認叻我越扮傻配合
見在老公同佢地相識多年
如是我朋友老早反枱了

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

樓主話唔識用google map, 大sims 咭轉細sims 咭係裁細而唔係去電訊公司換過張。其實我都唔識用google map(大家一齊去總有D好叻用呢 APPS,我就會跟大隊.大家都開開心心無鬧過交.)大sims 咭轉細sims 咭(都係我老公或朋友幫我整架,因為佢地叻D亦都好樂意幫我,怕我會整錯)睇完樓主咁講...我都要去學下喇.

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主其實你都好自我中心, 每個人都有佢優點同決點, 唔需要張人地決點無限放大, 講真你講佢果 D都唔算 D咩問題, 去旅行 hea下有咩所謂, 下下軍訓咩

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

人地去旅行係想relax丶想去玩,樓主又唔識趣話人地點點點,自尊心稍為強d都接受唔到啦,你所提及ge野其實都係好小事,唔需要話人囉⋯⋯

男爵府

回覆 stevewoo 的帖子

冇錯~~~話是話,真心好怕d人一開口就「唔識wor」「唔知wor」
有得yahoo search, 有得google又唔用
有d人根本就係懶, 有得依賴就依賴
試下掉佢一條友去山卡啦咁遠, 9成最後咪一樣返到屋企
冇人幫,咪自然識自己去做...
出黎做野又好, 讀書識落既朋友又好
通常開口埋口「唔知呀」個d都係呢類型
睇下呢班友幾時同社會脫節

最簡單..........我見過有人去邊區坐咩巴士都要上黎開post問
九巴有apps架大佬...有埋街景圖, search由邊去邊有幾多條線
懶極都有個譜呀.............

珍珠宮

畀面勳章

babyhoi 發表於 17-12-7 10:23
如果我廿幾年既朋友兜口兜面教訓我,
我講得出要絕交就已經係死心,
你點道歉都冇用

x 2

心中已有條刺

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yui1625 發表於 17-12-7 11:06
回覆 stevewoo 的帖子

冇錯~~~話是話,真心好怕d人一開口就「唔識wor」「唔知wor」

伸手黨最怕,少少自己都唔搵下

個個都話樓主唔就人,佢個frd咪一樣靠人地照顧佢

珊瑚宮

去旅行求開心。佢吾識。 你識就得。大不了下次吾同佢去
每樣野一笑置之就好
玩具萬歲!

侯爵府

回覆樓主:

你自己認為自己冇咁hea,獨立D,但只係大家性格唔同,唔明你有咩權話你朋友,你又唔係superior d。

對方冇直接退group而單聲先已經好有品。

瑪瑙宮

大廚勳章

bleeblee 發表於 17-12-7 08:23
上個星前同我朋友去完泰國返黎,佢有d蝦look野,包括:唔認路,亂走等。佢份人一向俾我感覺都係hea既,同埋 ...

我個人就唔會向佢道歉。。。幾十歲人玻璃心到咁。。仲小學雞到向我老公投訴話退group。。大人大姐有時面對面講或者你直接自己退谷。。。

我會一段時間都唔搵佢大家都唔好搵囉。。。將來或者相見時再算

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yui1625 發表於 17-12-7 10:41
你自己立場:
問心隔離下下有個豬隊友真係好勞氣
我都試過, 有d朋友乜都依賴哂一個fd

我覺得反正有條刺,hea一陣可以冇事

佢個frd 既然係少條筋果d,應該唔記仇

寶石宮

seaheart88 發表於 17-12-7 11:16

我個人就唔會向佢道歉。。。幾十歲人玻璃心到咁。。仲小 ...

agree..唔係話識得耐就要珍惜,豬隊友及早離隊係好事

公爵府

回覆樓主:

唔好話朋友,同親人去都睇清好多野

寶石宮

遇見晨曦 發表於 17-12-7 09:08
我有幾個朋友都係咁,每次同佢地去旅行就好似湊女咁,有次帶其中一個去台灣玩,佢冇買上網卡(share 我張 ...

最怕唔識又亂行,寫埋行程唔睇,去到又彈生曬果d,大家都係真金白銀旅行..想有旅行團服務就要跟團啦

首頁
23456...13

尾頁

跳至