懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bk
第幾胎(/) 醫院 EDD
===============================
princessash 2
養和 1/8
dku 3 canossa 2/8
venusnjoo 2
仁安 3/8
BB_Duck 1
瑪麗 3/8
ying2 2 canossa 6/8
siukoko2 1
廣華 7/8
wincat 1
養和 8/8
munchbobo 1 仁安 11/8
ganbatei 1 浸會 11/8
jjtseung 2
東區 12/8
silva 2 QEH 12/8
chunyatmama 2 KW 13/8
Mincola 1 St.Paul 14/8
Ceciy1006 1
威院 15/8
joyce817 1 QEH 17/8
janbibi 1
法國 18/8
jelly-pudding 1
法國 19/8
雨晴B 1 PWH 19/8
sweetcutecat 1
仁安 20/8
c9 2 QEH 21/8
hlbaby2004 2 QEH 23/8
BigPig
阿花 2 QEH 24/8
piglet0529 1
仁安 25/8
小熊帽 1 PWH 27/8
ek9718 1 QEH 28/8

de_baby1 1 廣華 28/8

伯爵府

原帖由 miio 於 09-3-3 13:46 發表
jjtseung: 我就係局部cover左個子宮頸呀.....所以醫生叫我只准訓同坐...

miio,

咁就真係會危險些, 你記得聽醫生話, ONLY訓同坐啦! 等到30幾週的時候, 仲係cover住局部的話, 咁最後可能就要揀開刀生啦!

你一有流啡, 肚痛等, 就好call醫生問下意見啦! Take care!

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

MIIO

We can call him directly ?我無佢電話噃...不過我後日去覆診喇...

今日都好忙添..

花..你仲嘔緊 ??

DKU

最勁係你..第3胎.....

原帖由 miio 於 09-3-3 13:46 發表
jelly-pudding & de_baby1: THX for support~~

cow C9: 我係SUN直接打比張智的, 佢又好得好記性, 我一講個名, 佢就知我係邊個, 所以佢知我成16WEEK先第一流啡, 佢米比我打尖LOR, 你下次如有URGENT野, 你直接打比佢 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 piglet0529 於 09-3-3 14:10 發表

我地諗住搵62改, 只request不要"富"&"豪", 英文名就自己兩公婆改

我地會自己改~ 如果女仔我想用 "妤" or "蕎" 男仔呢, c6 鍾意個"皓"字.

According to So Man fung's book, 我個bb係熱命人 (因為我開刀日子應該係8/8 之前), 配屬金or屬水嘅字好d 喎, ... It is quite complicated, I need to 慢慢睇本讀書至得~

伯爵府

原帖由 BigPig阿花 於 09-3-3 14:23 發表
mincola
我覺得最難受就係嘔到有血,我上星期連續兩日係咁,個喉嚨痛到咩都食唔到,結果要老公去買粥比我先有野落下肚

princessash 個中醫教,食芒果(一個星期最多一隻)及食胡椒豬肚湯可以有胃口d,你都不仿一試la
...

花,

聽你講, 都覺得辛苦... 希望儘快過去!

我的胃口都唔好, 由10周到而加就來17周都無進展! 唉... 朝早會嘔黃水, 不過已經慣佐啦! 我好想快d有返d胃口!

伯爵府

原帖由 jelly-pudding 於 09-3-3 14:26 發表
我地會自己改~ 如果女仔我想用 "妤" or "蕎" 男仔呢, c6 鍾意個"皓"字.

According to So Man fung's book, 我個bb係熱命人 (因為我開刀日子應該係8/8 之前), 配屬金or屬水嘅字好d 喎, ... It is quit ...

大女係自己改, 細佬都會ㄚ...

子爵府

我今日都完成左廣華既第一次產檢啦

今朝約左9:00,我9:10到,跟住就等護士叫名,護士問我有無係出面做過u/s,我當然係答佢無 ,跟住佢就叫我留地下交錢(因為我係公務員家屬,$60都慳番),跟手就上返去驗尿、抽血、照u/s,同見醫生,最後醫生都比我揀入唔入助產士小組,我當然入啦,都唔知恨左幾耐

跟住去助產士小組見埋護士,助產士小組d護士真係細心d,講句野都温柔d架~跟住約埋結構u/s同下次覆診期就走人

一落到樓下,比成班bb會既auntie圍攻,最後入左幾間會,攞左d贈品,咁就好開心咁返左屋企,依家準備訓晏覺

男爵府

醒目開學勳章

我上胎搵相士改,今胎都係,因為我唔知bb五行欠吔,所以,都係搵相士改,最后由62由名單五擇一決定。

原帖由 jelly-pudding 於 09-3-3 14:26 發表

According to So Man fung's book, 我個bb係熱命人 (因為我開刀日子應該係8/8 之前), 配屬金or屬水嘅字好d 喎, ... It is quit ...

子爵府

揾人改要幾錢?

原帖由 venusnjoo 於 09-3-3 14:37 發表
我上胎搵相士改,今胎都係,因為我唔知bb五行欠吔,所以,都係搵相士改,最后由62由名單五擇一決定。

男爵府

醒目開學勳章

06年價,800元。

原帖由 De_baby1 於 09-3-3 14:40 發表
揾人改要幾錢?

複式洋房

bk        第幾胎(/) 醫院 EDD
===============================
princessash 2
養和 1/8
venusnjoo 2
仁安 3/8
BB_Duck 1
瑪麗 3/8
siukoko2 1
廣華 7/8
wincat 1
養和 8/8
jjtseung 2
東區 12/8
Ceciy1006 1
威院 15/8

venushung 1 仁安  17/8
janbibi 1
法國 18/8
法國 19/8
仁安 20/8
BigPig
仁安 25/8

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 venusnjoo 於 09-3-3 14:41 發表
06年價,800元。

搵人改係咪要出左世有晒時辰8字之後先至改架?

大宅

原帖由 ying2 於 09-3-3 14:18 發表

我同你差幾日咋喎! 不過我開刀架,所以正確係7月尾生,不過都係呢度chat. 你呢?

哈哈 咁岩 我都係開刀 都會在7月尾生, 你交左按金喇嘛!?

高齡牛師奶

可能仲有呢 未出現咋嘛! 呵呵

男爵府

醒目開學勳章

係呀,除咗要bb時辰,要埋bb父母的名字,因bb名不可重疊父母名字。另外,我些朋友叫個相士起埋bb個花巾。

原帖由 jelly-pudding 於 09-3-3 14:44 發表

搵人改係咪要出左世有晒時辰8字之後先至改架?

大宅

阿花, mincola, jjtseung,

真係聽落都陰功....希望你地快d有返胃口la

幫你地抄左個豬肚湯整法:
花膠豬肚湯 �花膠豬肚粥
【材料】
• 花膠三四兩、豬肚一個、冬菇數隻、蝦米、乾瑤柱、幼鹽各小許。白胡椒適量。
【做法】
1. 豬肚先用清水沖洗,然後將豬肚內向外翻,用生油、粗鹽反覆清洗三 次,去除肚內胃液黏性等物質,如要避免湯液脂肪過多,可剪出附著豬肚之網油。再用清水洗淨外面,然後放入滾水煮2至3分鐘,去水備用。
2. 將冬姑、蝦米、乾瑤柱用水浸透備用。花膠預先用清水浸透開發或洗淨出水備用。
3. 白胡椒粒少量、粗碎後備用 (視需要而定其量)。
4. 將全部材料放入燉盅內,加入適量滾水,隔水燉3至4小時,食時加上少許幼鹽調味即可飲用。亦可將豬肚切小件上碟,用生抽、胡椒粉食用。
5. 亦可以煲湯形式煎煲而成。為防花膠過度液化失去花膠口感,可於軟度合適時即取出切小條於食用時加入。
另類食法 –
花膠豬肚粥
• 除了傳統的湯水外,偶然可以變湯為粥,調節炎夏的胃口,既有口感又可以連湯料都一併食用,毫不浪費。
【材料】
• 白米少量合二至四人份量、調味食鹽少許。
【做法】
1. 將白米洗淨,加入適量清水 (約五倍份量,視乎粥底要求而定), 先大火滾20分鐘,然後將存放於雪櫃的湯水加入,再滾約十至十五分鐘。
2. 最後加入蔥花,離火緊蓋多五分鐘,即可食用。
【功效】
• 花膠有健腰膝、補腎虛的功效,含有高
黏性膠體蛋白和黏多糖物質,滋補
價值高。
• 豬肚有健脾開胃之效,尤適胃氣虛
寒患者。
• 白胡椒性辛、熱,能暖胃健脾、
理中止痛、增進食慾。極宜胃腸
有寒患者。

原帖由 mincola 於 09-3-3 14:07 發表
BigPig阿花,

我依家都仲有嘔, 同埋不停反胃, 但就唔係日日嘔, at least一個星期都會嘔一次, 上星期都嘔到喉嚨損咗流血, 今日就成杯水嘔番晒出嚟, 胃口都係冇以前咁好, 希望我地可以快d唔好再嘔啦.....

...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

不如加埋邊個醫生接生呀~~~ ok?

bk名 第幾胎(男/女) 醫院 EDD
princessash 2 養和 1/8
venusnjoo 2
仁安
3/8
BB_Duck 1
瑪麗
3/8
siukoko2 1
廣華
7/8
wincat 1
養和 8/8
jjtseung 2
東區
12/8
Ceciy1006 1
威院
15/8

Miio 1 (張智醫生) 法國/廣華 16/8

janbibi 1
法國 18/8
法國 19/8
仁安 20/8
BigPig
仁安 25/8

9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

別墅

venusnjoo 2
仁安
3/8
BB_Duck 1
瑪麗
3/8
siukoko2 1
廣華
7/8
wincat 1
養和 8/8
jjtseung 2
東區
12/8
Ceciy1006 1
威院
15/8

Miio 1 (張智醫生) 法國/廣華 16/8

janbibi 1
法國 18/8
法國 19/8
仁安 20/8

lobor 2 浸會 20/8
BigPig
仁安 25/8

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

dku

咪玩啦...第3個..老實講..我無勇氣呀..>..<

原帖由 dku 於 09-3-3 14:46 發表

哈哈 咁岩 我都係開刀 都會在7月尾生, 你交左按金喇嘛!?

高齡牛師奶

可能仲有呢 未出現咋嘛! 呵呵

大宅

原帖由 高齡牛師奶 於 09-3-3 15:11 發表
dku

咪玩啦...第3個..老實講..我無勇氣呀..>..<

我都係煮到黎就食咋~~~

別墅

venusnjoo 2
仁安
3/8
BB_Duck 1
瑪麗
3/8
siukoko2 1
廣華
7/8