自由講場

跳至

首頁
23456...34

尾頁

大宅

Chowying 發表於 18-1-25 01:35
ielts 係豁免試咩?!

只是回應緊你講大學生的語文水平的程度高低

寶石宮

2023年兔年勳章

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 00:32
純討論,同政治或品德無關的。新一代的學生大部分都有接受普通話教育,但有7成人唔合格,是否份卷太深?其 ...

份卷睇落唔難 應要有評分準則 先知乜事

珍珠宮

Chowying 發表於 18-1-25 00:55
豁免試黎講,有三成其實都唔少,讀過大學既都知,呢 d 大家都要讀其實係 hea course
...
我係科大畢業生,當年所有year 1本科生基本上由第一個學期開始就要讀無credit 既英文課程(Lang 001), 001唔合格就下學期再修002, 去到Lang 003仲唔合格就要quit U。 只有A-level UE有C及以上既學生先可以有exemption唔駛take。 每年A-level UE都係大約得3成考生攞A-C。 因此, 浸大讓3成人豁免試合格毋須take必修普通話課程都算合理。

amalee    發表於 18-1-25 11:11
學會放下    發表於 18-1-25 03:28

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 01:39
只是回應緊你講大學生的語文水平的程度高低

講左咁耐,你都唔明 “豁免試”既作用,都叫左你去查字典喇
總有離別的時候

水晶宮

畀面勳章

oneone11 發表於 18-1-25 01:29
我睇咗啲題,其實係有啲難度,唔係只要答出就可以pass,考普通話唔單止考發音,更要考埋普通話詞彙同埋用法 ...

高分難,但合格都咁難咩?死記硬背果part 有得溫!

公爵府

RelaxHippo 發表於 18-1-25 01:40
我係科大畢業生,當年所有year 1本科生基本上由第一個學期開始就要讀無credit 既英文課程(Lang 001), 001 ...

請問係唔係冇分國藉,
所有同學都要讀英文科?(只要佢UE 低過C)

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我係科大畢業生,當年所有year 1本科生基本上由第一個學期開始就要讀無credit 既英文課程(Lang 001), 001 ...

唔該你

我果年 oral 有 b, 所以我有特登查過, 攞 a 大概有 4%, 其後 b 有 8%, 咁攞到 c 都唔少人喎。

其實呢d 必修科,真係唔會好辛苦,容易過公開試好多好多。
總有離別的時候

大宅

如果引用英文ULe level 的數據去generalize 整間大學學生的語文能力去決定邊D人修讀都合理。但用這個數據去推論只有三成大學生的普通話符合大學水平,就是無法令學生信服的地方。可能佢地考之前,講明DSE中文無4會比較難合格,班學生可以比較容易接受得3成人合格的結果。

學會放下    發表於 18-1-25 03:32

大宅

Chowying 發表於 18-1-25 01:43
講左咁耐,你都唔明 “豁免試”既作用,都叫左你去查字典喇

一樣啦,我已經講左我是想討論試卷的程度。不如你出去開一個講豁免試作用的舖,咁咪唔使對牛彈琴。

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主

如果入學時已有此要求,咁係咪應該跟遊戲規則?
老公讀U 時(Uk) 要必修法文,之前未學過,第一次考 fail 左,但唔pass 就grad 唔到,咪唯有summer 返港上堂惡補。
世界唔會為任何人而轉,重視廣東話唔等於唔學其他語言。真心關懷時下大學生,可能我唔好彩,in d local U grad, 英文一般,普通話更一般。將來工作時係要面向世界,唔好固步自封。
學校可能之前冇好好聽學生意見,就算學生會有幾偉大嘅想法,尊重自己尊重别人,人生經驗未夠,唔係嘈就可以。

大宅

chingmon 發表於 18-1-25 01:42
即係吾明。
即係甘,原本人人都要讀個課程,宜家只需考一個試,只要pass個試就可以吾使讀個課程。
個豁免 ...

其實一開始只要將畢業要求改為考國家的普通話水平試,浸大的語文中心提供課程。覺得自己會合格的咪唔修個科,怕肥佬的自己去上堂,咪一了百了,完全唔需要豁免試。

男爵府

回覆樓主:

如果難度真係小學水平,點解合格率咁低?pass咗豁免試就可以免修,應該對普通話水平有要求,校方應該唔會賣大包,出啲連小學生都話易嘅題
ps:我屋企都有個小學生,睇過啲題話難,佢普通話攞A嘅

翡翠宮

maggie_devilkin 發表於 18-1-25 01:53
一樣啦,我已經講左我是想討論試卷的程度。不如你出去開一個講豁免試作用的舖,咁咪唔使對牛彈琴。
...

程度就係同作用有關!!! 豁免試既作用唔會因為你真唔明定假唔明會有改變!
總有離別的時候

大宅

chingmon 發表於 18-1-25 01:42
即係吾明。
即係甘,原本人人都要讀個課程,宜家只需考一個試,只要pass個試就可以吾使讀個課程。
個豁免 ...

我其實是討論緊校方所定的水平(即是程度),究竟有幾高(即試卷難易同評分標準),是否合理(有無同任何機構試卷對比過),同埋有無得改善得更理想,明嗎?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

lulumelody 發表於 18-1-25 00:42
樓主,算吧。依到好多明唔明因,只睇到果!用理性評論,無用。佢地只抨擊D小朋友,其實行為其實同D小朋友一 ...
They act like 5, but they are actually adults

大宅

Chowying 發表於 18-1-25 02:00
程度就係同作用有關!!! 豁免試既作用唔會因為你真唔明定假唔明會有改變!
...

豁免試目標就是評定水平再決定學生需要修讀與否。我只是想討論校方所定的水平究竟有無數據或其他任何基礎支持,會否令本身有可能達到水平的學生會被評為不達標。如果個試是未成熟,會否有改進空間。

男爵府

回覆樓主:

我都覺得嗰幾個學生態度惡劣,唔尊師重道,粗口爛舌,英文又差,呢啲係事實,但見到有啲人乜都拉埋來亂踩一通,為閙而閙,最後竟講到去讀大學嘅人都會變成垃圾,未免太失去理智

男爵府

講真自己選得浸大,就應該跟浸大的學術要求,唔好同人講要跟邊間邊間大學的要求,如要想跟邊間大學的學術要求,自己就應該選返自己想跟的大學,唔好入咗學要全間大學就自己的要求,記住世界不是只圍着你轉。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔通d 人考英文試, 肥左就去英國抗議咩?

概然定左一定水平, 唔係郁下就要整到份卷淺d. 唔合格咪去個course, 考到合格番咪得. 有個豁免試, 可以將資源集中俾要讀普通話學生係好.

首頁
23456...34

尾頁

跳至