自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

洗左要快d食,放到第二日會霉喎!

珍珠宮

回覆樓主

你啱
第二日煮唔係唔得,但真係唔好食,最大問題係洗咗......
海鮮食嗰陣先好處理,唔食住就直接放冰箱。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

如果今日唔煮,就成條唔好搞、直接入雪櫃,聽日要煮先拎出黎洗
有時我娘會買兩條魚分兩日煮,都係用呢個方法
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

象牙宮

菲菲菲 發表於 18-1-29 16:23
老公買咗條魚,吩附工人清潔完,放回雪櫃,叫佢第二日先蒸
我話唔得,新鮮魚點會第二日先蒸,咁點解唔第二 ...

新鮮魚... 活的就即日食。 (蒸)

即日吃不了.... 明天食。 (不蒸) 其它煮法。炒 炸 煎 煮 炖 焖。

保留魚血。第二日可以蒸。魚檔教的。 好似沒鮮的好食。心理作用唄。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

唔係即日煮就唔好洗唔好醃

男爵府

回覆樓主:

如果不是即日食, 千其唔好洗水。魚檔買完條魚, 只需再用膠袋包多層, 成條放入冰格, 食時先解凍

男爵府

回覆樓主

唔明

魚檔買時已經又洗又劏。那又不算洗嗎?有沾水喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

即日

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chillimom 發表於 18-1-29 17:51
唔明

同魚檔講唔係今日食, 佢係唔會同你洗!!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

新鮮魚如果買返來突然唔蒸,我唔會洗,直接放入冰格,食時完全解凍才蒸,1-2日都得。

但洗左就唔得喇嘛

侯爵府

由佢試下囉,試左佢就知衰啦,唔洗同佢拗呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

菲菲菲 發表於 18-1-29 16:31
雪櫃定冰箱?
第二日食唔洗放雪櫃, 過幾日食唔洗放凍格
有時街巿唔常買到既魚我係咁做, 但要係海魚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chillimom 發表於 18-1-29 17:51
唔明

魚檔係用海水洗的

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我買斑仔第二日先食就第二日洗

侯爵府

回覆樓主:

點解你老公會買新鮮魚但又留返聽日食? 探討吓佢咩心態啦
我覺得新鮮魚應該新鮮食,不過又唔會為條魚嘈交

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

第日食冇問題,但一定唔可以洗,可以用廚紙手抹走啲血再放雪櫃

珊瑚宮

用羗同蒜頭醃。保証一定霉
如放隔夜 最好煎食。如蒸。包你腥到呕
玩具萬歲!

珍珠宮

回覆樓主:

貴嘢緊係即蒸啦
平嘢雪下都冇所謂(吾好洗)

伯爵府

回覆 菲菲菲 的帖子

每次都即曰蒸。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有時會買咗即劏魚返屋企即刻抽真空放冰格過幾日,但洗咗嘅魚唔會放,要即食,因好易變。

首頁
23456...7

尾頁

跳至