自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

一定唔會答應!
以前做過一間公司正正系咁!
佢見有D人肯就人人都用呢招!
賤爆!因為佢唔想賠!
我當初無答應,企硬,我話你要我走一定要賠錢!
我仲要求工作證明,一樣出番比我!
其實佢地睇人來洽!你企硬佢地奈你唔何!

別墅

tramtram 發表於 18-1-30 05:52

同意。
你間野好狗,一封 reference letter 就可以乜都唔駛賠。都唔知有冇觸犯勞工法例

伯爵府

回覆樓主

間公司cheap
我之前間公司
賠一個月比你(即走) 仲要寫埋份非常好既ref. Letter 比你 好黎好去

侯爵府

回覆樓主

我七年轉四份工,份份都無 ref letter.
咁又點 我而家份工係以前三倍
其實人地請咩職位就expect 咩人
做個文員人唔會幻想你識飛
相反,係叻既,無 ref letter 一樣度度請
唔好妥協,拎番應有的

公爵府

moon.n 發表於 18-1-30 06:35
被炒我唔知可以點包裝呀……
又擔心新工可能打電話比舊公司問嘢,舊公司會唱衰自己

你主要係解釋左返公司縮減人手 比左呢2個方案你 你揀左攞錢 又話因爲咁而最後攪到關係唔好,你做左5年 都唔想攪成咁。

但要心平氣和咁描述 唔係力數前公司不是囉⋯⋯等佢地心里有個數 就算係打返去你公司 你比人唱衰 都無咁易入到你。

你有第二份工作可以提就可以更好。

珍珠宮

moon.n 發表於 18-1-30 06:49
原來咁多人覺得“被炒“對cv同搵工影響唔大㗎?

應該咁請: 你唔知下一份工幾時搵到,要錢傍身最實際。

公司呢條喺奸詐,唔好比佢得逞。

佢就係睇穿你,想斗零都唔比就趕你走。

珍珠宮

skjacklam 發表於 18-1-30 09:03
同意。
你間野好狗,一封 reference letter 就可以乜都唔駛賠。都唔知有冇觸犯勞工法例

一定有。

同佢玩大啲去勞工處投訴話公司出咁既交易

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我剛轉工
我之前份工做了12年,
都無俾reference letter,
經驗搭夠啦!
樓主,你份工做了5年,
都OK啦!

男爵府

回覆樓主

你公司咁賤嘅
個個都怕被炒影響搵工,你公司先可以咁過份!我係你唔會接受,勞工處見啦!無理解顧仲想連代通知金都唔比!cheap中之cheap

男爵府

回覆樓主

你公司咁賤嘅
個個都怕被炒影響搵工,你公司先可以咁過份!我係你唔會接受,勞工處見啦!無理解顧仲想連代通知金都唔比!cheap中之cheap

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

唔會接受喇
放下自在

男爵府

開心吸收勳章

moon.n 發表於 18-1-30 05:34
求助 感謝每位jm意見先

請教做HR嘅jm,如果公司即日解僱你,但用reference letter交換當你自己辭 ...

明白你收到HR通知時的傍徨。傷心過後就要理性諗清楚。
啲咁嘅公司不用再浪費自己的時間去傷心。
要錢是最實際。Reference letter 完全不重要。叫HR出番封信寫明受聘年期便可。
經驗及面試表現最重要,冇得「握」人。

大宅

回覆樓主:

我公司都試過抄人,被2條路你揀,
一條生路,自己resign, 一條死路,
我抄你,不知所谓!

大宅

如果下下因為驚被炒而冇reference letter , 咁就屈就自己辭職 , 咪盞縱容左d無良僱主, 要證明一直有工作, 可以用強積金單證明。

代通知金, 長服, 雙糧, 條數唔細, 我一定唔接受當自己辭職

大宅

如果新公司問點解冇reference letter, 我會照直講

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

1. 不妥協,要長服金及一個月通知
2. bonus 如果每年慣性出俾你,你有keep証明,例如多年銀行statements...等等,你可以經勞工處追討, 除非公司之前有聲明出bonus 係屬賞贈性質,咁員工未必可以成功申索。
3. 見新工,如實解釋。
利申: 以前曾代表公司上過幾次勞工處。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

响同一間公司做咗好幾年呢個經驗已經好夠
再加上年尾,你講返原因出嚟,應該會相信你!

所以,唔接受!

伯爵府

回覆樓主:

Reference letter 唔重要,但如果抄你,你既termination 會有寫,既係新公司會知,大公司會問你有冇被terminated, 當然你可以解釋,但唔係冇影響
公司炒你應該出warning 或appraisals 寫你表現唔理想,正常要俾機會你改進,唔得先可以炒,你可以同佢講冇俾過warning 唔可以即炒又唔補,試吓有冇得傾先,bonus 就一定冇,要番一個月代通知金都好,至於長俸,攞到都可扣MPF, 冇著數

子爵府

就算佢比 reference letter 你, reference check 時一樣可以唱衰你。
收錢先最實際。

"不滿意工作表現",又可以比你過到5年。呢點可以有得包裝下。

伯爵府

haydor 發表於 18-1-30 09:29
明白你收到HR通知時的傍徨。傷心過後就要理性諗清楚。
啲咁嘅公司不用再浪費自己的時間去傷心。
要錢是最 ...

被炒情況下,HR 一定會寫由幾時到幾喺度做,然後被炒,可以唔寫乜事被炒
我以前被裁員,封信都有寫

首頁
23456...7

尾頁

跳至