自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ejb-2007 發表於 18-1-30 11:12
呀哥大學時去外地升學,之後就留當地工作、結婚、生仔。11年前,我結婚,他們一家四口齊齊返港參加我的婚禮 ...
其實無得要求兄弟姊妹去供養父母架, 我兩個亞哥都係香港, 但都無攞過錢番去俾兩老, 一個仲同住添, 我俾錢兩老變相養埋佢, 咁可以點, 自己做得幾多我幾多啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔需要特別去嬲佢,有時有啲人就係父母緣比較薄。如果約你食飯,你想去就去,唔去就算。
唔好特登去理佢'
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 ejb-2007 的帖子

我細佬都係....成日話冇錢....但就成日去日本旅行....
我都廢事話佢.....自己盡咗責任就算

水晶宮

ejb-2007 發表於 18-1-30 11:12
呀哥大學時去外地升學,之後就留當地工作、結婚、生仔。11年前,我結婚,他們一家四口齊齊返港參加我的婚禮 ...

有能力照顧到父母係好事。

大宅

回覆樓主

不能太計較

禁止訪問

大宅

盡佐自己本份就算了, 唔好理其他人.

我細佬同我老豆亞媽(退佐休)住, 成30歲人個個月不但冇比家用, 仲糧尾問佢地借錢過日.
但又大大聲話比"家用"佢"老婆" (其實只係女朋友)食團年飯永遠最遲黎食, 最早離席, 借借抵抵唔夾錢. 出黎做野10年, 連MCDONALD 都未請過我食.
我初時都叫亞媽點都要問細佬拎家用($500又好$1000又好), 但最後反而比我媽鬧返轉頭.

我都睇化佐, 做自己本份算...

侯爵府

tammy2008 發表於 18-1-30 11:33
講咁大埋野原來只係講家用。。。

你又唔係收家用嗰個, 佢份家用又唔係你幫佢俾。。。幾時到你話嬲唔嬲呢 ...

同意,講到要釋懷以為咩咁大件事

自己有能力養到母親係福氣

大宅

ejb-2007 發表於 18-1-30 12:04
收到!Thanks all

佢係果邊,生活富足,有事業,住大屋

其實有時咁講,父母係點,仔女咪點囉.
好似我老公一家,我老公都無個個月俾錢架,不過每2-3個月會俾一筆細錢1-3萬左右。但佢係唔會主動聯絡,而且一講佢阿媽即黑面發火。佢有一個細佬,個個月俾家用。但係用阿媽用到盡。佢只係俾緊5500咋。又湊仔,星期一至六,山長水遠個隻。來回2.5小時巴士。朝7晚10

咁你話,邊個有孝心?
兩個都無,但係我眼中,係父母教得差。兄弟之間無感情,父母仔女之間無愛。俾錢只係當交費用。

你都唔洗嬲,反正都係父母種既因,而家受返既果。

大宅

lemon138 發表於 18-1-30 15:43
盡佐自己本份就算了, 唔好理其他人.

我細佬同我老豆亞媽(退佐休)住, 成30歲人個個月不但冇比家用, 仲糧尾 ...

同我99好似!其實講到尾偏心囉。你做得更好都無用,長輩係會得寸進尺!你今日俾10000,你加佢錢都唔會感激架!

中國思想 養兒防老

男爵府

醒目開學勳章

lalang02 發表於 18-1-30 16:33
其實有時咁講,父母係點,仔女咪點囉.
好似我老公一家,我老公都無個個月俾錢架,不過每2-3個月會俾一筆細 ...

係!”父母種既因”我都冇辦法
呀哥的行為,全都可以make reference 到自己的父母!

所以我對自己對囝囡管理得很好,呀媽冇教既野,我通通細心咁教佢地架

男爵府

回覆樓主:

你的情況已好好,起碼你大佬不會食你媽住你媽,你媽不用貼錢養佢一家。你看看呢度幾多post講個亞爸亞媽要貼錢比D無貢獻的兄弟姐妹一家兼做埋工人

禁止訪問

大宅

回覆樓主

樓主,我情況同你差不多,細佬又係唔多理屋企,當年我爸用晒積蓄比首期佢買樓,講明比左佢就冇錢幫我,即使佢兩公婆住香港,都係一年見一次,更唔好講家用,父親過身後佢地更少出現,我媽獨居,我一家每晚都返去陪佢食飯。

曾經有怨過細佬,亦有埋怨過父母唔識教仔,但年紀大左,自己亦有子女,好多事都睇通,維擊家庭應該要有愛及寬恕,父母從小對我的愛冇少過細佬,雖然錢財上冇幫過我,但我現在自食其力,亦有能力供養母親,如果我埋怨佢地,咁我同細佬冇分別,即使在父母身邊都係不孝,細佬雖然少理屋企,但如果由我責備佢,就係我不顧手足之情,導致家嘈屋閉,父母都唔想見到。

而家我只覺得有媽係身邊好幸福,係細佬冇咁嘅福氣

子爵府

回覆樓主:

只能話你哥嘅父母緣薄。你吾洗嬲,吾洗介懷,男同女亦吾同,女性格係痴家多D,男對父母就比較睇得好開,吾識表達自己D關心。好好感恩,你仍有媽媽在旁供養。最重要你媽幸福,身體健康,你已經做左做女嘅責任,吾洗甘著重去睇阿哥有冇份供養父母。
我一世最遺憾就係未曾有呢份機會供養孝順過自己媽媽。珍惜眼前人係啱架

自己父母。珍惜

大宅

回覆 lalang02 的帖子

都係架~ 我哥結婚, 我媽幫佢比酒樓大訂, 又比錢佢做買樓首期, 擺酒當日D 奶奶衫自己比錢租.

我結婚, 就女家親戚禮金拎曬, 我只拎到自己朋友個D.
連我國外親戚寄比我既禮金都拎埋, 我連有比都唔知. 係親戚打黎祝賀我新婚, 問我收唔收到封利是. 我先知......雖然比佢我冇所謂, 但總覺得厚此薄彼. 禮金個到點計都有十令萬.

我成日覺得我D禮金拎曬比我哥買樓, 但可以點. 除佐睇化D, 我都冇野講.

我生仔, 我媽冇黎幫我坐過月......全部都係99幫我坐月.....
真係好媽不如好99..... 所以我好錫我99, 我成日同人講我有個好99

大宅

lemon138 發表於 18-1-31 10:14
回覆 lalang02 的帖子

都係架~ 我哥結婚, 我媽幫佢比酒樓大訂, 又比錢佢做買樓首期, 擺酒當日D 奶奶衫自己 ...

咁你其實都唔洗太過去討好你媽媽,盡普通責任便可。其實唔盡,我都唔會覺得有咩問題。

留返俾有受過錢財幫助的哥哥去盡孝道⋯⋯

有時父母的野 真係唔好強求

佢地怪咪由佢囉 原因只有你自己知 感受都係得你知 唔洗理人地話你唔孝順個d...

反正我都係呢隻人,父母對仔女好係應該應份!因為我無要求做父母仔女,係佢揀我,我係無選擇權。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

BK大把父母話唔會要求仔女俾家用, 養兒唔係防老, 唔應該加重仔女負擔. 既然父母冇要求家用, 你阿哥自然唔會俾. 你做得好好已教識你自己嘅仔女乜嘢係孝, 乜嘢係責任, 將來你仔女之間就唔會因此而有嫌隙.

子爵府

回覆樓主:

佢都有兒女 。
如果你媽媽也不介意,就算吧 。
如果她介意,就請她和哥哥傾下 。

最後,還看他廿零三十年後 。

男爵府

回覆樓主

有乜好嬲。我老公個妹都響外國住,有車有樓,99叫佢比家用,佢一句話我都唔響度住,比咩呀,咁就完美地KO 99,咁又點?

首頁

尾頁

跳至