自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

公爵府

canies 發表於 18-2-7 13:36
我仔小五都大概知人間疾苦,
某次睇電視機講劏房,
佢都突然感嘆:自己好幸福呀!
你仔好識諗

侯爵府

回覆樓主:

我女中二,舊年已憂慮長大後難買樓。學費佢知係幾多錢,亦知點樣買嘢先至抵,坦白講佢數口精過我。
佢高小已知如果某店係自己經常幫襯嘅就要做會員,可能第一次消費若干,但之後有折扣。同同學去街買樽裝烏龍茶飲,同學話去七仔,佢睇完價錢建議去超市,因為超市做緊兩支$10.5,七仔$7.5一支。
但佢話好多同學係唔知自己生活水準用緊幾多錢,去迪迪尼,OP好似落樓下公園咁

珍珠宮

王國教室勳章

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:30
我仔讀緊英基,算係最平民嗰間國際的了

你講得啱,佢係少機會接觸其他階層,我發覺我仔對世道嘅無知之後, ...

我兩個小朋友都係讀IS,老實說,學校佢地應該無乜接觸錢係幾辛苦賺返嚟。
但自小我就教佢地唔可以浪費,唔係要乜就有乜之類。
我一直話佢地知爸爸返工好辛苦至有學返,至有飯食,至有旅行去。
我覺得仔要更加tough ,所以我老公要佢earn 佢想要的禮物。
大仔,因為有家長是乜乜會的主席,乜乜會的committee 所以佢地好積極帶義工活動,等我地小朋友親身體驗下,物質非必然。
宜家我細女k2都知自己好幸福,成日執袋玩具同文具話捐俾人,見到homeless 喊得好慘。我每年會教佢地donate ,再解釋每donate $200可以買到乜俾佢地,而要幾多個$200至交到一次學費,佢哋慢慢有concept
宜家開始話佢知都未遲

公爵府

YolandaTam 發表於 18-2-7 13:38
我女中二,舊年已憂慮長大後難買樓。學費佢知係幾多錢,亦知點樣買嘢先至抵,坦白講佢數口精過我。
佢高小 ...
你女好叻,識得精打細算,我仔有佢一半識諗我都好安樂了

侯爵府

mugtaitai 發表於 18-2-7 13:43
你女好叻,識得精打細算,我仔有佢一半識諗我都好安樂了

呢啲係 c9 仔本色 男仔大方啲係好事。比起女仔,男仔係遲開竅啲嘅,比啲時間佢啦。等佢識多啲人,經歷多咗又唔同㗎啦。

珍珠宮

我好細個就知... 因為阿媽成日講...
細個時得阿爸一個做野.. 阿媽係ftm...
因為家用唔多.. 要好精打細算.. 唔可以亂用錢..
阿媽成日都教我要慳要儲錢... 屋企開支買菜買日用品既錢成日會講...

公爵府

Ashleycorina 發表於 18-2-7 13:43

我兩個小朋友都係讀IS,老實說,學校佢地應該無乜接觸 ...
樓上都有 jm 提議帶佢去做長期義工,幫助基層家庭,係好好嘅提議,我會去搵下

公爵府

YolandaTam 發表於 18-2-7 13:48
呢啲係 c9 仔本色 男仔大方啲係好事。比起女仔,男仔係遲開竅啲嘅,比啲時間佢啦。等佢識多啲人, ...
希望係啦,我會多 d 話佢知呢方面嘅資訊,帶佢出去見下世面,等佢知道現實世界係點,唔好咁樣懵下懵下

侯爵府

醒目開學勳章

mugtaitai 發表於 18-2-7 13:37
你仔好識諗

Rthk 窮富翁大作戰可以睇返

別墅

回覆樓主:

same, 只怪自己對佢金錢上冇約束, 令佢唔知生活艱苦

子爵府

回覆樓主:

高小, 會俾小朋友知交通費要用幾錢, 買個午餐要幾錢, 每晚煮餐飯大概用了幾錢, 咁佢有時都會識講揀樣平d嘅, 唔使買貴嘅, 個人冇咁浪費咁囉。 仲同佢講爸媽要儲錢退休養老用, 唔可以有錢就洗晒, 一定要有儲蓄。
睇番佢有d同學, 真係唔貴唔食, 唔貴唔用,仲埋怨照顧者(d長老) 唔買呢樣唔買個樣俾佢地咁。 有時睇到都心噏的。

公爵府

Yukyuk 發表於 18-2-7 14:35
Rthk 窮富翁大作戰可以睇返

我仔嘅問題唔止係唔知民間疾苦,佢係即使知道,都唔覺得同佢有切身關係,因為佢唔覺得佢有可能成為呢 d 疾苦嘅一部份,佢天真地認為只要佢正正常常地做人,唔爛賭唔吸毒,唔使十分努力都可以有 ok 嘅生活,佢又唔係要求住二千呎屋,普普通通嘅生活唔會難呀,佢唔知道佢口中普普通通嘅生活,都要奮鬥先可以得到,喺香港呢個生活指數全球數一數二嘅地方,普普通通地生活,都要辛苦付出先得

水晶宮

回覆樓主

初中就應該要知啦
再大dd比佢係暑假做下part time,捱下苦,我相信好過父母解釋

mugtaitai    發表於 18-2-7 15:05

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

阿女中二, 每次一家旅行總洗費, 宜家我地住緊單位樓價或租金約幾多, 都知道!! 我每餐煮飯大約幾錢亦都知!!

因為我地間中討論物價, 生活指數問題, 佢有時同我行街, 如見到D靚野, 佢就會計返等於佢一星期飯錢, 話好貴呀!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

ren 發表於 18-2-7 14:47
高小, 會俾小朋友知交通費要用幾錢, 買個午餐要幾錢, 每晚煮餐飯大概用了幾錢, 咁佢有時都會識講揀樣平 ...
要唔浪費呢樣嘢我都一路有教,試過佢問點解去旅行唔訂商務位,我同佢講,嗱,錢就係咁多了,我可以而家大花筒豪使豪食,咁將來我退休就要靠你養,又或者我哋而家大家都慳 d 使,我退休仍然有錢剩,咁你就可以唔使咁大負擔,你揀邊樣呢?佢就會話 oh 咁我哋都係坐返經濟位啦

公爵府

v.boring 發表於 18-2-7 14:46
same, 只怪自己對佢金錢上冇約束, 令佢唔知生活艱苦
將來會改變做法嗎?

侯爵府

醒目開學勳章

mugtaitai 發表於 18-2-7 14:48
我仔嘅問題唔止係唔知民間疾苦,佢係即使知道,都唔覺得同佢有切身關係,因為佢唔覺得佢有可 ...

做義工
體驗基層如何生活
不要豪華旅遊

針吉到肉先知痛

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

中二我都咩都唔知架!只知每星期飯錢零用,睇餸食飯……由小學四年級中午就要自己搞掂,中一三餐自己搞掂……
我覺得除左父母教自身性格都係重點……

公爵府

babynetnet 發表於 18-2-7 14:58
中二我都咩都唔知架!只知每星期飯錢零用,睇餸食飯……由小學四年級中午就要自己搞掂,中一三餐自己搞掂… ...

係,自身性格絕對有影響

我兩個仔,一樣環境長大,讀同一間學校,父母一樣咁教,大仔心思細密,好細個就知道買嘢要睇價錢要格價,細仔性格大大咧咧,從不知睇餸食飯,覺得千金散盡還復來,買嘢只睇自己鍾意,唔會留意價錢。

哥哥咁樣形容弟弟:“This is typical 弟弟:he walks into Starbucks, goes straight to the cashier and orders his favorite drink without checking the price. And guess what, his favorite drink always happens to be the most expensive item on the menu."

而哥哥去 Starbucks 係叫最平的 coffee of the day

公爵府

Yukyuk 發表於 18-2-7 14:58

做義工
我會去搵

首頁
23456...10

尾頁

跳至