自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

抺茶雪糕 發表於 18-3-19 21:26
生仔嘅唔會強調生仔好生女吾好,亦唔會強調自己好鍾意仔好在唔係生女

但真係好多生女嘅會強調生女先至好, ...

呢d叫此地無銀三百兩

子爵府

畀面勳章

終極熊貓 發表於 18-3-19 18:53
無重男偏女,但喜歡女孫多啲
無問題喎,人係有偏好
只要處理事情上,無因為性別而處理不公就可以?

但老人家係知道新抱陀女就喜上眉梢四處講,孫仔就無咁相等待遇了

其實幾好笑,呢個情況不過是重男輕女嘅另一版本

伯爵府

toffeechoco 發表於 18-3-19 19:38
同意, 重女輕男同重男輕女一樣要不得, 上一代好難改變, 就由我地呢代起, 唔好再講咩「生仔好聽, 生女好命」 ...

講得好, 21世紀仲講生仔好,生女好咁,愛自己的孩子係因為性別,真係思想大倒退。

珍珠宮

衛英姿 發表於 18-3-19 19:04
十分認同,一係bk見到生仔好聽生女好命就直接無視

其實點解覺得「生仔好聽生女好命」就係重女輕男?

我有仔有女,但我同意呢句說話㗎,因為我仔女性格就係典型性格,仔好活躍、女好淡定,所以我個女真係易湊好多,但我又完全唔係重女輕男喎!反而因為要多d精神去湊個仔,d人會誤會我偏心個仔tim!

其實只係bk先「重男輕女」咁大反應之嘛,開po嘅人又好多時針對係奶奶講左d乜,到底當時人婆媳關係點?其實人地講吓洗乜咁上心丫!

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

fupigpig 發表於 18-3-19 21:49
其實點解覺得「生仔好聽生女好命」就係重女輕男?

我有仔有女,但我同意呢句說話㗎,因為我仔女性格就係 ...

真心愛自己小朋友又點會去比較,仲要講到一個係令自己好命一係令唔好命丫。
就算生兩個女都可以一個活潑啲,一個淡定啲。唔通生一個女就好命,生兩個女就唔好命喇喎?

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 18-3-19 19:32
別說bk,你試下而家出去同人講恨生仔
但如果恨生女d人就覺得啱

bk獨有嘅風氣嚟㗎!

我有仔有女,但我親身體驗就「生仔好聽生女好命」囉⋯
因為生個女先,係典型識氹人又淡定,好易湊,重唔係「好命」?
到陀第二胎,我係認想生仔,都想湊吓男仔丫嘛,我同個個人都講想要個仔,又真係bingo係仔,重唔係「好命」?

其實太上心,即係自己介意囉,如果本身婆媳關係差,奶奶講一句又無限放大tim啦!
我已經有仔有女,發覺最緊要唔係性別,有得揀我最想揀個「好湊易湊嘅健康BB」,因為我一個易湊、一個難湊,真係好大比較

珍珠宮

minigaga 發表於 18-3-19 21:57
真心愛自己小朋友又點會去比較,仲要講到一個係令自己好命一係令唔好命丫。
就算生兩個女都可以一個活潑啲 ...

輕鬆d啦⋯你可能唔明我寫乜,我媽都係生幾個女,唔洗太在意d字眼

珍珠宮

apple220 發表於 18-3-19 19:23
生咩都好啦, 以後唔好再討論最好, 根本冇野好討論

比個Like你
仔/女都係自己既寶貝
話之人地講咩丫~~~

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我仔女都想要,又好彩一仔一女

淨係生女又成日話生仔唔好嘅嗰D 生到仔先講啦!

識人生咗3個女 又係踩到人哋D仔咩咁, 私底下 佢老公 話佢恨生仔恨到不得了呀!

公爵府

回覆樓主:

同意,而家老一輩就重男輕女,但後生一輩就重女輕男,我都覺得仔女都係自己嘅,唔需要分,最唔鐘意而家後生一輩嘅會吹捧女就要當公主咁養,但仔就可以求其都得,講都仔就一文不值咁,真係同老一輩嘅重男輕女概念冇咩分別

侯爵府

我係玩咗BK先見到咁多人回復話鐘意女多過仔,係我現實生活其實個個人都係追仔,好少好少人話追女。我只見到啲人係生五六個女,但係無人係生五六個仔都仲唔收肚。我成日覺得啲人係現實生活裡面太壓抑就係呢個網上世界講啲同現實相反既嘢

侯爵府

回覆樓主

我都被人問鐘意仔/女

真心叫我點答呢?我自己生㗎!

珍珠宮

flori 發表於 18-3-19 22:13
我係玩咗BK先見到咁多人回復話鐘意女多過仔,係我現實生活其實個個人都係追仔,好少好少人話追女。我只見到 ...

其實有仔就想要多個女、有女就想要多個仔,邏輯上係正常⋯我正是如此!
只不過bk特別反感人追仔啫⋯⋯

大宅

回覆樓主:

我唔想做人奶奶 所以我鍾意女 幸運地我個係女 唔敢再生 怕係仔 我對女係好好 怕佢大個老公奶奶對佢唔好 所以而家要對佢好d

珍珠宮

jackiemei 發表於 18-3-19 22:18
我都被人問鐘意仔/女

真心叫我點答呢?我自己生㗎!

我兩次大肚都照講
第一個想要女,因為第一次去行bb用品,d女仔野勁靚、勁多款!又真係生女!
第二次我照講想生仔,因為湊過bb女,我想試吓湊bb仔係點,陪個女玩完公仔、又想試吓同BB仔去揀玩具車⋯
可能長輩、老公從來冇俾壓力我,我同老爺奶奶關係不太差,朋輩有d直頭唔生b,所以心態可以輕鬆好多啦!

男爵府

(Samantha) 發表於 18-3-19 22:09
我仔女都想要,又好彩一仔一女

我有朋友個大嫂已有個女,幾年前同我朋友講想追仔,但兩年前我朋友生左個仔,佢大嫂就180度轉變,同我朋友講生仔好聽生女好命,又係家族間排擠我朋友。佢好似完全唔記得過自己講過要追仔,仲追左幾年。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

同意, 偏幫一邊都唔駛踩低對方, 有時覺得踩得d 男仔越盡果d 人骨子裡更其他人更重男輕女, 只係出於妬忌或出氣.

呢度就係咁, 睇完咪算囉.

公爵府

抺茶雪糕 發表於 18-3-19 21:26
生仔嘅唔會強調生仔好生女吾好,亦唔會強調自己好鍾意仔好在唔係生女

但真係好多生女嘅會強調生女先至好, ...

我由結婚已經恨生女,知道第一個係仔我已經唔開心,話會試到第3個先放棄,點知第二個又係仔,第三個終於係女
點解唔可以中意女,點解會推測人地把口話中意女但心入面中意仔,我認自己偏心個女,反正我又冇幾億身家只留俾個女,以後買玩具零食我仲夠錢買3份,唔會只買俾個女嘅

男爵府

flori 發表於 18-3-19 22:13
我係玩咗BK先見到咁多人回復話鐘意女多過仔,係我現實生活其實個個人都係追仔,好少好少人話追女。我只見到 ...

同bk 啲做文員,月薪3,5萬起薪一樣

大宅

回覆樓主

雖然恨女但慶幸生左個仔比我呢d粗人粗養我諗女仔受吾到我的粗心大意

首頁
23456...8

尾頁

跳至