夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

瑪瑙宮

codeblue 發表於 18-3-27 10:19
可能吧~ 我只想說, 有得選擇的話, 我根本就唔想為家庭事事勞心, 最好佢攪掂晒唔駛我理... ...

講咩, 你尼種人自視甚高自自然然就想人地跟晒你, 第時你的小朋友你都會舖晒路點行點走. 你應該搵个有老公有食有住有洗就一世的小小小女人.

男爵府

codeblue 發表於 18-3-26 17:17
嗯,其實你也有你道理,不過我唔能夠完全認同需要跟指引是一種痛苦。

首先唔係因為我大男人喜歡管人所以 ...

其實水平懸殊不是重點,而是你一開始根本揀錯人。我有一個姊妹嫁去歐洲,她中五也未畢業,雙方水平其實也很不一樣,她也要由頭學起一個完全陌生的語言,但她半年內已學到conversational level,一年後找到穩定工作,會自己駕車接送小孩,現在已融入當地人生活多年。太太是獨立的成年人,不是員工,不是你在養育的小孩,不應該有guidelines,你只需給予適當的援助,成年人有成年人的心理結構,即使你在非洲肯亞草原找一個土著當妻子亦如是。如果她真的多年也不能自立,一塌糊塗,那末你應該問自己,為什麼要盲目地選擇一個這樣的人?

大宅

Nancy20090615 發表於 18-3-27 10:25
講咩, 你尼種人自視甚高自自然然就想人地跟晒你, 第時你的小朋友你都會舖晒路點行點走. 你應該搵个有老公 ...
明白了, 你想說「我呢種人」是低死的, 可能吧~

大宅

~小樹兒~ 發表於 18-3-27 10:40
其實水平懸殊不是重點,而是你一開始根本揀錯人。我有一個姊妹嫁去歐洲,她中五也未畢業,雙方水平其實也 ...
我認同, 不過愛情很多時都是盲目, 而即使你非常小心謹慎, 也可以有相當大的誤差, 因為人會變, 自己將來會變成點自己也很難百份百掌握, 何妨是其他人。反正事已至此, 回頭看為何會選錯也於是無補, 只能向前看吧~

瑪瑙宮

codeblue 發表於 18-3-27 10:55
明白了, 你想說「我呢種人」是低死的, 可能吧~

又唔係叫抵死, 事實是有点兒自找, 因為你揀佢都係睇死佢變唔到. 我諗你曾有的香港女人唔會無人及佢, 只係佢地又醒又有要求, 你驚被人 head 住. 點解今日咁, 你都要了解自己吧.

男爵府

codeblue 發表於 18-3-25 20:37
今天 c9 終於把「離婚」說了出口,雖然我並不感到驚訝,但還是覺得有點心痛,很想在這裡舒發一下內心的鬱悶 ...

睇到你長編大論既文章,而又一一回覆,相信你都唔希望眼前係事實,亦都感受到你既無可奈何,要在麻目的傷痛中仍保持一份冷靜,真係唔容易。希望你太太惜福,珍惜所擁有既一切,回頭是岸,一對仔女亦都可以快樂成長,祝福你

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

呢個post好多“高水平”分析,睇到我眼花繚亂。。可能我個人比較簡單,我覺得男女之間只有愛同唔愛,多了理性分析便少了愛。

複式洋房

回覆樓主

其實不停分析過去來尋找造成現在局面的原因,不如好好想想如何應付將來的問題
你太太嗜賭的問題已經很嚴重,如果我是你,與其一直保護她,我寧願她狠狠地受一次教訓,讓她知痛知怕,她才會有想改的念頭
然後你再陪她找專業人士解決問題,最重要是她要培養其他良好興趣,有一個正常的社交圈子,有朋友陪伴支持,這樣才能分散她注意力,令她重回正常的人生

當然前題是你除了只想子女有媽媽,還想有一個真實完整的家,而不是只有個叫媽媽的女人,而呢位媽媽只有稱呼,沒有實際參與,任何一個女人都可以成為這個角色啦

這條路一定很漫長,希望你加油,祝好運

水晶宮

回覆樓主:

不如就離婚, 睇吓佢想玩咩啦

咁大條水喉佢都想放棄? 太唔 organic 囉。。。。

一係佢真心想自己擺脫你魔爪, 一係想以退為進挖多點賭本。。。。誰怕誰呀? 佢都想離咪由佢囉, 真愛就是要對方快樂吧

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

codeblue 發表於 18-3-27 11:01
我認同, 不過愛情很多時都是盲目, 而即使你非常小心謹慎, 也可以有相當大的誤差, 因為人會變, 自己將來會變 ...
向前看就係離婚丶分身家,你拖長來做,難道你在進行資產轉移?
不過我贊成你搜集佢沉迷賭博丶疏忽小朋友的証據,
錢,可以俾佢,
仔女,不可以,
因為佢冇責任感,
小朋友跟佢可說是不堪設想。

大宅

回覆 areyouangry 的帖子

很正確,愛是感覺,是感性的,但這個男人好像唔明白。和他很久沒有工作,少和其他相處有關嗎?

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主

其實從文章中睇得出樓主絕對是好爸爸!事事把小朋友放在頭位,不然離婚有什麼大不了。很欣賞這份愛。
至於他在婚姻關係中是否控制狂全不是重點,兩個人相處出問題從來都是當時人最清楚,旁人怎能一概而論。

樓主講出自己的情況都係找個平台舒口氣姐!
作為全職媽媽的我好明白湊小朋友絕不容易。

樓主加油(emoji)(emoji)(emoji)

codeblue    發表於 18-3-27 18:59

大宅

Leung424 發表於 18-3-27 16:03
回覆 areyouangry 的帖子

很正確,愛是感覺,是感性的,但這個男人好像唔明白。和他很久沒有工作,少和其 ...

我認同愛是感性, 不過講到婚姻﹑生兒育女﹑家庭理財等就不能夠不理性

愛是婚姻的動力泉源, 理性卻是建立幸福家庭的必要條件, 兩者必須共存

如果沒有愛, 今天我就不會覺得痛心; 如果沒有愛, 她的離開反而令我一身輕鬆...

珊瑚宮

畀面勳章

Nancy20090615 發表於 18-3-26 10:08
傻的嗎? 無人借錢比沒收入的新移民? 有你支水喉佢唔會响出面借, 遲下就唔知.

...

要借錢可以有好多方法。

大宅

回覆 codeblue 的帖子

但你愛她的方法,我們一眾女士都受不了呢。例如讀書時要成績好,大家都知,讀前預習,上課留心,下課温習,就得。但事實上,你每個同學都和你一樣有好成績嗎?你其他做I的同事,也和你一樣成功嗎?應該不是啦!
我想說,沒有必勝的方法,每個人的接受能力不一樣。你兩個小朋友都有不同性格,做父母的也要調整一下教導方法的,是嗎?
相愛要互相尊重,互相包容。我覺得你覺得自己有做,但可能你太太無福氣,感受不到。或者你可試下微調你們之間的相處方法。
抱歉讓你覺得唔舒服。
我真的想說,見到你的回應,我都覺得有點唔舒服。希望你所說的指引,只是好輕鬆的。如果我係你太太,我受不了。
祝安好

大宅

soso1227 發表於 18-3-27 15:23
向前看就係離婚丶分身家,你拖長來做,難道你在進行資產轉移?
不過我贊成你搜集佢沉迷賭博丶 ...

如果真係離婚, 佢亦冇打算同我爭小朋友, 想分身家亦唔會分得到幾多,
不過作為親人我依然會保障佢能夠過一定水平的生活~

而且, 由於我很可能不會再婚, 有天她倦了想回來跟孩子一起生活, 我也會無任歡迎~

珊瑚宮

畀面勳章

Nancy20090615 發表於 18-3-27 11:08
又唔係叫抵死, 事實是有点兒自找, 因為你揀佢都係睇死佢變唔到. 我諗你曾有的香港女人唔會無人及佢, 只係 ...

完全有同感。
從樓主文筆流暢度應該有一定水平,更讚暵係好短時間內由一個月入二萬多嘅打工仔升至財務自由,仲要係有車有樓有司機,估計起碼過百萬流動資金。
不過樓主一開始就當個老婆係包養嘅女人,唔好意思,呢個真係從樓主形容佢同佢老婆關係時所比我嘅感覺,隨之而來嘅就係覺得呢比自己低層次嘅女人應該逃唔出自己嘅五指山,所以就揀佢做老婆,同時樓主亦要求枕邊人跟自己指引去做。(唔好意思,個人而言,指引呢個詞語只會用於上司 / 下屬,老師 / 學生嘅關係,雙方地位係有高低之分,個人認為夫婦相處應該係對等關係,並無男尊女卑)。
所以樓主老婆沉迷賭博係唔啱,但樓主對老婆嘅所謂愛 / 痛心真係好保留。
如果對樓主有所誤會,先致歉,不過以上的而且確係從樓主嘅 post 所感受出來。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

codeblue 發表於 18-3-27 19:08
如果真係離婚, 佢亦冇打算同我爭小朋友, 想分身家亦唔會分得到幾多,
不過作為親人我依然會保障佢能夠過一 ...

最好揾律師了解下。啱啱睇返你1樓條link 個post,
原來當時我都有留言
你和太太都僵持左兩年以上,
夠啦,
無論如何,祝福你。

首頁
23456...8

尾頁

跳至