自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

moma1023 發表於 18-4-18 08:54
我諗返自己中學時又係咁黑人憎⋯⋯
忟完之後,諗個方法融入佢個世界啦,例如一齊扮cool,一齊打 ...

係諗起自己細個都乞人憎,我問我阿媽我阿媽都係話當年忍我,又陪我去買衫扮晒fd 咁,問題係我依個係仔,老公就比較唔會認低威去遷就佢咁下先至難搞,我見我個仔前面已經憎佢後面,有時我諗,而家咁細個已經咁,第日我老左有病有痛佢咪嫌棄我,態度仲衰,諗起都灰

男爵府

Hoining 發表於 18-4-18 07:01
呢個只係開始...我二仔小六都係咁,我諗頂多幾年先正常,我大仔反咗我5年呀,呢兩年正常返,加油喔:fortun ...

反咗五年?好擔心我,咁你係咪忍佢啊,我希望好似你咁講會變好啦

公爵府

Samforgetme 發表於 18-4-18 09:35
如果要我忍到佢中四,我條路好難捱喎

jm,你錯喇,我仔而家中四我仲捱緊,唔知捱到幾時?所以唔係捱到中四,同學仔亞媽話捱到中六喎,真大鑊!總之大家加油啦

男爵府

堅媽 發表於 18-4-18 04:27
青春期因為荷爾蒙轉變令到佢哋情緒出現問題,你諗返佢哋自己都唔想嘅,咁你個心會舒服啲 ,唯有 忍!忍! ...

如果你咁講個心真係會舒服啲

男爵府

20020116 發表於 18-4-18 09:41
jm,你錯喇,我仔而家中四我仲捱緊,唔知捱到幾時?所以唔係捱到中四,同學仔亞媽話捱到中六喎,真大鑊! ...

公爵府

Hoining 發表於 18-4-18 07:01
呢個只係開始...我二仔小六都係咁,我諗頂多幾年先正常,我大仔反咗我5年呀,呢兩年正常返,加油喔:fortun ...

jm,你可唔可以講下正常返會係點?我都已經唔記得咗我個仔正常時係點?jm,比啲盼望大家……

芝麻街    發表於 18-4-18 21:12

男爵府

baby'sbreath 發表於 18-4-18 06:57
青春期真係好煩,d專家成日叫d家長要冷靜,唔好鬧果下比個仔咁樣激法,秒怒媽媽啦
...

仲有鬧佢嗰陣時佢個樣先令我嬲爆,佢個樣根本上就做俾我睇(我覺得你好煩你走啦講咁多嘢,)

男爵府

MrsSingSing 發表於 18-4-18 00:40
我嗰件小四,最近一有朋友、同學喺身邊,就當我外人咁,又眼超超我又唔尊重我。
我忍唔住一野ban爆佢,喺 ...

有一次我老公真係想係街度爆佢,比我阻止左因為我好驚俾人擺上網又報警話我地虐待,你知而家啲人幾鍾意報警話人虐待小孩,而家教小朋友真係難,好想買條藤條fit佢,有傷痕學校又話報警點搞,我記得我細個俾人fit到成腳都係,知道會醜怪下次就會收斂啲

珍珠宮

回覆樓主:

我大嘅15歲,細嘅12歲, 兩個都係睇住佢地青春期的變化,同樣係之前勁乖,而家有時耍下脾氣,有時同佢講野會唔應我,話佢又好唔like, 一樣會駁嘴。

因為一直好驚青春期問題,所以早在我大仔小四我已上下d 青春期課程。明白左佢地心理,亦學左點同佢地相處。

我地唔會成日同佢爭拗關於態度嘅問題,會留意自己會否無意中說話挑釁左佢地,自覺性要高d.

so far我同d仔關係好好,出街仲會拖手(男仔喔~) 屋企又會錫錫,亦會講好多學校野比我聽。 暫時都好愉快。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 18-4-18 03:20
緊係啦,推去4大長老度,有個大靠山
我趕佢走時,斷左4大長老後路先,只留一條佢老豆後路,仲有 ...
仙姐你就好啦!咁多人配合你

大宅

回覆樓主

我仔又係五年級!簡直同我仔一樣!唔知佢係咪青春期,淨係覺得佢成日懶型

男爵府

Samforgetme 發表於 18-4-18 09:43
如果你咁講個心真係會舒服啲

因為睇過一本書講的,我返家搵返個書名話你知
與智者為伍 與善者同行

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我大囡五年級時, 我都頂唔順, 超討厭難頂, 但現在好d, 希望反叛期過咗, 唔好有第二次

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

百忍成金,我啱啱捱完一件,第二件開始嚟料

男爵府

畀面勳章

poodlema 發表於 18-4-18 09:35
好驚呀! 我個仔而家小一, 已經成日發脾氣又話我地煩... 我已經被佢搞喊...我真係唔知第時點迎接佢青春期, ...

Same here

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我果個4年級咪一樣 有時好想兜巴星落去

水晶宮

霜霜 發表於 18-4-18 03:34

我女四歲時,我已經用咗尼招,佢自己執包袱仔走,走咗去同學仔 ...

睇黎唔可以硬碰硬喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

依家d青春期咁早?
我仔中三都未黎料
不過我唔預佢會
因我同我哥細個都冇咁

男爵府

要講兒女青春期,我覺得係一世受氣。
養大我仔的過程,受了無數氣。奈何鬼叫你帶佢來這世界,又鬼叫佢係你親生骨肉。
要講受氣事,亞仔總共激我三次喊,真係同失戀的感覺相同痛。
最近一次激喊,痛到自己一諗,仲慘過睇悲劇。但係講數完畢後,大家有妥協,這點是最開心的,因為大家懂互相珍惜。
但願父母們明白養兒育女不是簡單事,大家共勉之!

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

節瓜bb 發表於 18-4-18 08:27
好搞笑呀。如有有影低當時既情景,食家睇返一定笑死死呀。
我好想知佢當時既包袱仔係放d咩,係咪放晒玩具 ...

當時火紅火綠,邊得閒影呀!
依稀記得佢執咗尐衫褲,同尐唔等駛嘢。

首頁

尾頁

跳至