自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

冇野既,咁下次唔好再講呢個話題。

琥珀宮

Okayama 發表於 18-4-18 12:41
日日見好難唔講「減肥」哩個term,我不嬲話對自己要求高,我冇干涉佢飲食生活習慣,講自己都唔得,做人真係 ...

點解日日見就好難唔講「減肥」哩個term?

你要成日將「減肥」掛嘴邊,根本你自己係好注重身型既人,我覺得肥人同你做朋友好大壓力先真,唔係人地玻璃心,而係佢唔黑面你唔會識收口!

大宅

chowqv 發表於 18-4-18 13:04
作為一個肥人(雖然已經減咗60磅),你講既野,通常唔係因為字面既說話,係諗:你即係話我無努力keep?話我 ...

咁又難做喎,唔通A讚B靚,就覺得A話緊自己樣衰,完全係講者無心,聽者有意......今次真係有口難言

大宅

木土土 發表於 18-4-18 13:09
點解日日見就好難唔講「減肥」哩個term?

你要成日將「減肥」掛嘴邊,根本你自己係好注重身型 ...

好難三言兩語解釋到我同朋友日常相處,謝謝你的留言

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

傷到佢自尊

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Okayama 發表於 18-4-18 13:12
咁又難做喎,唔通A讚B靚,就覺得A話緊自己樣衰,完全係講者無心,聽者有意......今次真係有口難言
...

你朋友平時著得好衰?我估佢肥,都唔係一年半載既時,如果佢又無同你提過買衫有困難,你又何必做呢個"好心"呢,咁大個人,買咩衫,著咩衫,真係唔使朋友提點。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

tansyneko 發表於 18-4-18 12:10
崩口人忌崩口碗

尤其是女士體型

tansyneko    發表於 18-4-18 14:24

伯爵府

得罪講 你朋友真係小器左,試下同佢解釋 講聲sorry,之後就唔好再提有關任何減肥話題! 但係如果佢仲係嬲,我係你 我會疏離呢個朋友,講真,大家係朋友,應該好清楚對方為人係點,如果仲堅持黑面嬲 認為人地係有心笑你,咁我會算,我唔想同一個玻璃心既人做朋友,下次又唔知做錯乜講錯乜

大宅

chowqv 發表於 18-4-18 13:58
你朋友平時著得好衰?我估佢肥,都唔係一年半載既時,如果佢又無同你提過買衫有困難,你又何必做呢個"好心 ...

我朋友衣著唔差架,當時只係純想推薦一間fb店俾佢望望,無諗咁多

子爵府

崩口人忌崩口碗呀樓主

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Okayama 發表於 18-4-18 13:07
其實佢小器大家都知,今次係我一時大意,一廂情願開心share......

你話佢小氣又玻璃心,咁佢有咩優點令你想同佢繼續做朋友? 冇嘅,咁唔可惜。有嘅,多從佢嘅優點看吧!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Okayama 發表於 18-4-18 12:41
日日見好難唔講「減肥」哩個term,我不嬲話對自己要求高,我冇干涉佢飲食生活習慣,講自己都唔得,做人真係 ...

日日見都成日提減肥?? 比我都覺得你有心話佢啦

大宅

MM2H 發表於 18-4-18 14:16
你話佢小氣又玻璃心,咁佢有咩優點令你想同佢繼續做朋友? 冇嘅,咁唔可惜。有嘅,多從佢嘅優點看吧!
...

我唔著眼於朋友優缺點,我自己都有缺點,講野太直接,佢好清楚我為人,所以我諗佢係唔開心我咁直接介紹大碼衫俾佢,但又不致於因為咁而做唔成朋友,不過冇得暢所欲言會阻礙左我地友情,冇咁close

珍珠宮

15週年勳章

佢唔鐘意, 咪唔好再提o羅, 朋友麻

大宅

魔怪媽媽 發表於 18-4-18 14:17
日日見都成日提減肥?? 比我都覺得你有心話佢啦

例如:佢問我點解唔食xx,我咪講原因「減肥」......定係我應該花d心機作個假既原因,避免講「減肥」兩個字......

Sorry我會選擇做返自己直言囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Okayama 發表於 18-4-18 14:32
我唔著眼於朋友優缺點,我自己都有缺點,講野太直接,佢好清楚我為人,所以我諗佢係唔開心我咁直接介紹大 ...

你係著眼於缺點多過優點

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

即係其實係女人都覺得自己肥架啦

但其實120-150呢D RANGE有肉但又唔係OVERWEIGHT(OR少少OVERWEIGHT)只係身型唔夠MODEL咁呢D,自己成日話自己肥但人地話佢肥就會唔開心,呢種我就明

但如果係欣宜身型,直頭OBESITY GE,冇商確餘地既肥胖,冇理由會介意架啦喎 (因為我都係欣宜我先咁講咋!)

我諗到的原因有2個:

1. 樓主同事主未夠熟,件事尷尬左
2. 間網店D野唔靚,事主以為樓主串緊佢淨係可以買到呢D衫

BTW,樓主PM間網店比我睇下,等我睇下係咪原因2啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

其實同朋友講野,有時不能太直率,要顧人感受

男爵府

2018復活節勳章

我有個朋友A 好似麥玲玲咁~
咁有一次我另一個朋友B都係肥肥地!(比A瘦)
佢係FB知道有一間專買肥人褲去睇下
去到朋友A堅持自己著中碼就得
但朋友B都係L先叫岩岩好...

朋友A試都唔試就買左M~

我地覺得朋友A根本唔肯面對現實?

子爵府

Okayama 發表於 18-4-18 12:14
真係完全冇咁既心,平時我話減肥,佢都有黑面,我會解釋話「知道自己吾算肥,只係想keep住」,對住佢,講 ...

咁好難同呢d人做朋友老實講
幾時先上到車.....

首頁
23456...8

尾頁

跳至