婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

thx, 嗰段漫畫好感動, 多謝分享, 我會記住架la, 到我papa mama, 99係咁時, 我一定會諗起呢段漫畫
樓主, 見你個姪仔喊晒咁叫你帶埋佢走, 我相信你唔係你所廣得咁冇人性, 我最近經常幫學校做野, 好多都係d問題青少年, 佢地因為冇所事事, 又冇自我, 又得唔到屋企人支持, 睇諒同溝通, 所以做好多野出黎激下你, 激下其他人, 希望咁樣可以引到多d人理下自己.
其實老人家同青少年都存在同一問題, 係時間太多, 太得閒, 你try下同佢去老人中心, 或做下老人義工, 比佢睇下一d仲慘過佢既老人, 可能可以幫到你

伯爵府

我想問樓主, 你99有無試過中風呀???

複式洋房

好仔不如好新抱。

大宅

好媽媽勳章

唔知點解, 覺得有d心寒.

男爵府

畀面勳章

多謝你的體諒!!:(

原帖由 hk430 於 09-3-27 07:10 發表
樓主~
我覺得你好似我媽咪
我媽咪又係咁, 幫我亞爸屋企做好多野
但身邊既人睇唔到
仲會覺得我亞媽係一個衰人
講真, 學我亞媽話齋
"對得住天地良心就足夠"

支持你! ...

侯爵府

醒目開學勳章

睇完咁多頁, 我唔覺得樓主係衰人.

1. 99全部仔女都無一個理佢既, 咁本身99份人都一定有問題啦.
2. 呢個世界上唔係有好多人肯同人養仔架(姪仔), 可以睇得出佢其實係好人黎的.
3. 要一個女人咩起咁多人既開支........容易嗎? 但係佢都無趕到個姪仔同99走喎... (你方無人做得出咩)

男爵府

畀面勳章

thank you so mych!!
其實我真係好辛苦,好唔開心, 但哭不出來!!
我姑仔今晚返來陪我食飯+一齊睇大結局,
我唔敢同我媽媽講,怕佢担心.
希望同姑仔傾下,可以舒緩下內心嘅不安啦!
多謝你地嘅諒解!!
其實之前比d人誤會,真係唔好受,but,anyway,
thank you so much!!!!

原帖由 happypiano 於 09-3-27 16:04 發表
睇完咁多頁, 我唔覺得樓主係衰人.

1. 99全部仔女都無一個理佢既, 咁本身99份人都一定有問題啦.
2. 呢個世界上唔係有好多人肯同人養仔架(姪仔), 可以睇得出佢其實係好人黎的.
3. 要一個女人咩起咁多人既開支...... ...

別墅

我覺得你快d比你99入老人院...因為好過同你一齊住連飯都冇得食.....
我唔知你地中間係咪有d咩問題,但你都識講佢有病啦....
同埋你99話你工人對佢好衰,可能真係呢,個工人知你唔比飯佢食,好肚餓同埋暈,你唔比仲同你一齊笑tim,咁你唸吓當你地見唔到嘅時候工人會點對你99.......
個工人係打緊你份工,你係佢老細...咩都睇你頭....你點對你99,工人咪跟law..............
小心風水輪流轉............

男爵府

畀面勳章

請問你有無完全睇完呢??
真係,有D人自己都未睇清楚就鬧,
無晒辦法!!

:(

原帖由 wings080905 於 09-3-30 01:14 發表
我覺得你快d比你99入老人院...因為好過同你一齊住連飯都冇得食.....
我唔知你地中間係咪有d咩問題,但你都識講佢有病啦....
同埋你99話你工人對佢好衰,可能真係呢,個工人知你唔比飯佢食,好肚餓同埋暈,你唔比仲同你一 ...

別墅

我有睇曬....
但我始終覺得,你果日咁做係有問題....
你要明白每個人嘅見解都唔同,
唔係話唔同情你處景嘅就係錯......
因為我真係覺得..你用唔比飯人食嚟顯示自己嘅權力,呢種唸法真係有d問題..........

男爵府

畀面勳章

佢果晚有食嘢"家"!!

複式洋房

聽到你的遭遇都好唔開心, 最不要得的係你c6, 唔可以話阿媽無教就變成咁, 佢咁大個人有思想架嘛, 應該識事非黑白, 識道理.....就咁拍拍手就話返大陸, 太過份

希望社署可以幫到你照顧你99, 我聽講好似只要她的子女簽字唔再供養佢, 政府就會養, 橫掂政府都養好多宗援架la, 多一個老人家都唔過份, 希望可減輕你的負擔, 但那個侄仔, 你可否帶埋佢走呀, 佢真係無辜咁畀人帶黎呢個世界, 已經得不多父母的愛錫, 希望還有你呢個伯娘愛錫佢, 我都知其實佢同你一d關係都無, 但.....希望你真係不要放棄佢
或者, 其實佢都13歲, 都可以幫你照顧你仔仔, 希望你看住呢一點帶埋佢走.....

男爵府

算啦
樓主,講真,我真係好同情你
係依個社會,做女人真係好慘
嫁左個咩都唔理又不負責任既老公已經係錯
幫個c6照顧埋佢家人又係錯
其實你最錯係做左好人囉
搞到依家自己頂唔住講2句又係錯

其實我覺得你真係好勁
一個女人可以照顧咁多野已經好叻

依家你咩都唔好理
最緊要係自己既情緒
帶埋bb行開下都係好事

講真,99唔係你親生mama
你真係冇責任要咁take care佢
有時你真係拎最d責任上身
咁你c6、姑9未唔理囉
因為佢地唔理都有你做丫麻
試下俾番個責任佢地
佢地先係人地既仔、女囉

唔駛理人講咩嫁
你都已經盡左你既責任啦
其他既事就由得佢d仔女自己搞囉

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

男爵府

畀面勳章

多謝你地!! 好開心有你地的支持 & 體諒!!
其實我而家心情都ok啦!我99 & c6都認錯了,算la...,我唔會唔理我姪仔~~佢叫jacky,
佢好聽話,我都好錫佢,家裡所有嘢佢都會幫手嘅(佢仲幫我多過我c6)!!

**記得嗎?我之前走過一次了,99無人理,在家暈o左都無人知,後來鄰居報警送院~~幾可憐!!佢仲同我姑仔講,我有同佢去食嘢wor...
我都聽到眼濕濕... ...

我而家暫時都唔搬住,我係唔係好心軟??
我想慳返d錢,慳得一蚊得一蚊!!

複式洋房

辛苦哂你la, 我地都幫唔到你d乜野, 只係可以精神上支持你, 如果再有唔開心的事, 上黎同我地傾, 唔好擺咁多負能量係身, 記住:你已經好叻/好好人架la

我係唔係好心軟==> 係左好耐la

複式洋房

樓主, 睇完之後, 我覺得你地之前發生既野, 邊個對, 邊個錯, 當粉筆字抹左去啦 (佢地都向你認錯), 最重要係放眼現在 & 將來.
你 99 方面, 話晒你地一齊住左咁多年, 唔開心一定有, 但唔多唔少, 點都會有少少開心事呱. 你應該平心靜氣同你 c6 & 99 講你 & 整個家面對既問題, 你建議搵老人院俾你 99, 咁你 c6 & 99 點諗先? 等佢地講下佢地點諗, 大家諗個最可行既答案, 逃避唔係辦法 (包括你自己), 唔好令你個 5yr 細路以為走左去就可以解決問題..
至於 jacky, 13 歲會容易變成邊青. 我同我老婆都係做教師, 真係見得多呢 d case (因為家庭問題做左邊青). 你同佢既關係有幾多, 我諗你自己最清楚. 俗語都話, 生娘不及養娘大, 佢知邊個對佢好 (佢喊著要你帶佢走, 你都忍唔住反房喊).
好多野, 唔好以為自己可以解決到, 亦唔好一黎就起晒槓, 咁樣就好易轉牛角尖

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

~

樓主,睇完你篇文之後,深感同情......唉,家家有本難念的經。你已經好叻啦,要繼續加油吖!

男爵府

你呀! 把口就硬~ 個心軟過豆腐呀!
不過都係做緊好事
如果唔忍心唔理佢地, 咪 keep going 囉
到有一日真係忍唔住先算啦
講真,都未至於最差 je
起碼仲有個姑仔明你做緊乜
你99 其實個心都知,
不過可能就係悶得滯 je
我相信 jacky仔以後大個一定好錫你
小朋友心水好清架~
佢會知道邊個真正對佢好,
生娘不及養娘大呀!
支持你!
呢個事勢真係慳得一蚊得一蚊~

原帖由 SHIRLEYLAM330 於 09-3-30 17:58 發表
多謝你地!! 好開心有你地的支持 & 體諒!!
其實我而家心情都ok啦!我99 & c6都認錯了,算la...,我唔會唔理我姪仔~~佢叫jacky,
佢好聽話,我都好錫佢,家裡所有嘢佢都會幫手嘅(佢仲幫我多過我c6)!!

**記得嗎?我 ...

首頁

尾頁

跳至