自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

mocha_y 發表於 18-5-12 18:07
我嗰次懷疑盲腸炎,入咗3日2夜,本身見習都還好,起碼望吓你。
到大醫生嚟,問咗我一句,就睇住牌板講一輪 ...

唯有希望自己永遠身體健康好了!

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

mocha_y 發表於 18-5-12 18:07
我嗰次懷疑盲腸炎,入咗3日2夜,本身見習都還好,起碼望吓你。
到大醫生嚟,問咗我一句,就睇住牌板講一輪 ...

你都好 無割

我割左,做完手術話我 只是輸卵管發炎足足住左廿日醫院

得返條命仔 ,都系托賴

侯爵府

回覆樓主

呢個年代既醫生,巡房只會睇下排板,根本連望都唔望下你,如果真係有用心去睇過個病人,點解佢無留意到個問題? 唔係到有事發生時責任就捨落護士到。 其實佢地兩方都要承擔責任。

子爵府

rebreather 發表於 18-5-11 10:24
呢位醫生既立論係:
(1)醫生唔應該負責護士既工作,承擔護士既工作所引致既結果
(2)案例判詞會帶嚟不良後果 ...

仲有d所謂議員滿口仁義道德,但是開會睇AV

男爵府

做得醫生, 當然唔係省油既燈, 面對所作既行為, 已經過左去, 點算?

幾種做法.....

(1)轉移話題
(2)引發另一個更具爭議性既題材
(3)推去另一個角色身上

試(1)既話, 必須係好既話題, 醫療系統受壓多時, 那來好話題? 唔太可行....
試(2)既話, 更叫公眾關心既事情實在太多, 問題係有無答案? 難有答案...

唯有試(3), 醫生護士之間既關係, 本來係共鳴多於互助合作, 因為要避閒言, 跟本無人認同醫生要負上其他醫護人員既行為, 而家醫生們主動引導呢個對立位置, 再轉移去其他人身上, 可以話係無路行之中既唯一出路.

男爵府

回覆樓主

護士已經因為呢單野受罰左
醫生角色黎講都係出左錯,
巡左幾日房簽晒名,都夠膽話唔關自己事,
醫生既醫德真係好有問題

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

原來醫生同護士係對立的,病人最無辜!他們不是應該互相合作的嗎?人人只有想著自保

珍珠宮

2024年龍年勳章

kitbebe 發表於 18-5-13 13:26
原來醫生同護士係對立的,病人最無辜!他們不是應該互相合作的嗎?人人只有想著自保
...

我發覺d醫生出左事都主要係擔心是否會影響自己將來嘅 錢途,佢地唔會對於病人嘅死或傷覺得愧疚(就算feel sorry都可能佔好少%),所以佢地會想盡辦法去開脫罪責,真係好自私!

男爵府

醫生睇唔到病人既某啲情況, 理由係相信護士已經做妥, 咁護士做得唔好, 就拖累醫生?? (醫生既立場係咁樣表達...).........張啲事情拖埋一齊討論有咩好處? 唔通護士應該怪責病人病左出左事引起呢次事情?

珍珠宮

熱血金章

Png 發表於 18-5-11 19:50
對! 香港係有法治架而法治精神亦係香港最珍貴的資產
但係佔中三子話要"違法達義"
咁你又like佢地,

解釋得好,講中晒。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

回覆樓主

汶川大地震,啲樓冧咗,照呢啲邏輯,應該都係起樓嗰個民工問題,可以推晒比溝水泥嘅師傅,搞掂,唔關我事

男爵府

回覆樓主:

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20120106/00407_017.html

當年嘅驗屍報告
其實係氣管入面有塊紗布。。
如果封住造口四邊會令病人直接窒息而死, 咁佢應該唔會比人封左好幾日先窒息。

點都好, 都係時候有單大野迫醫管局面對問題

子爵府

好媽媽勳章

Poyau 發表於 18-5-11 10:32
八日都唔知 仲要卸責 只係停牌6個月

醉駕冇撞親人停牌一年。

醫生嘅職責係醫治和救援,
佢做得唔好仲要推卸責任,
只停半年嘅懲處真係好輕

寶石宮

2023年兔年勳章

Racmom 發表於 18-5-13 17:33