自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

seaheart88 發表於 18-5-22 08:14
如果能夠做到第三個合約我諗你都應該係滿意佢表現同埋覺得佢仲可以繼續留落去。。

舉例之前已經加到4700 ...

我外傭只係黎左6個月。 所以離完約加人工, 仲有一段時間。不過都想參考其他jm做法。

另外, 如今年9月政府又加外最低工資(假設加到4510)。

你會咁會跟? 因合約月薪係2年。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

seaheart88 發表於 18-5-22 08:17
其實我朋友有咁嘅case

佢又係生多個另外咁岩係新合約。。。

都係個好方法。咁2年就2.4萬, 外傭實好開心。
天空之城, 快樂之地

瑪瑙宮

大廚勳章

PCCW2319 發表於 18-5-22 08:24
我外傭只係黎左6個月。 所以離完約加人工, 仲有一段時間。不過都想參考其他jm做法。

另外, 如今年9月政府 ...

唔會中途改囉。。。

個合約都未完會。。喺重新在新合約嗰陣時加返。。不過如果佢真係表現好嘅每個月尾咪醒多幾舊水開心吓囉。。但就唔會中途再搞個啲合約。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

PCCW2319 發表於 18-5-22 08:25
都係個好方法。咁2年就2.4萬, 外傭實好開心。

呢個方法好嘅係真係成年做得好佢有冇中途走佬先至有得出額外嘅bonus。。

有時唔係淨係話政府話咁小錢就係咁小錢嫁啦做咩做壞規矩。。。俾多少少錢如果達到雙贏就係最理想。。姐姐會好開心架因為佢返鄉下嗰陣時有夠錢咁佢就有動力做好啲而且唔會話無啦啦突然有個月又話唔撈啊。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

seaheart88 發表於 18-5-22 08:26
唔會中途改囉。。。

個合約都未完會。。喺重新在新合約嗰陣時加返。。不過如果佢真係表現好嘅每個月尾咪 ...

當然唔係改合約啦!都係私人比, 亦唔會寫係簽收單上(費事計長期服務金或遣散費時麻煩)。

基本上, 合約及人工簽收都照合約, 係基本薪金。
天空之城, 快樂之地

瑪瑙宮

大廚勳章

PCCW2319 發表於 18-5-22 08:30
當然唔係改合約啦!都係私人比, 亦唔會寫係簽收單上(費事計長期服務金或遣散費時麻煩)。

基本上, 合約及 ...

咁加吳加嗰夠錢就睇你覺得個工人表現如何。。。好似我朋友個case佢就無打算加。。因為本身已經比多左錢每個月(每一年出俾佢)。。。所以就無打算extra 比佢。。

男爵府

PCCW2319 發表於 18-5-22 07:29
我想問每份合同都加....

假設:

我請姐姐時前僱主已經俾緊$6,000,所以我第一張都係$6,000 另外加bonus. 第二張我自動加到$6,500因為真係好幫得手。第三張我打算加到$6,800.

水晶宮

PrettyWife2013 發表於 18-5-22 09:40
我請姐姐時前僱主已經俾緊$6,000,所以我第一張都係$6,000 另外加bonus. 第二張我自動加到$6,500因為真係 ...

請到好外傭比多d錢, 少煩惱, 已經值得。
天空之城, 快樂之地

子爵府

回覆樓主:

當飲少餐茶,少少地加比佢。在工人黎講你有表示過,佢感覺會好啲。

大宅

框框 發表於 18-5-21 20:16
我冇加呀!但新年時比左大封利是,同埋出糧時有時比多幾百,因為一定左每月加就好似一定要咁!
...

請問你會俾幾多利是

大宅

lintoann 發表於 18-5-22 11:18
請問你會俾幾多利是

比左1000蚊利是丫

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

不用加,照顧2個好普遍,最多之後表現好,比下利是、小禮物、零食....
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

大宅

回覆樓主:

應你請多一個,一個家務、一個睇B

子爵府

seaheart88 發表於 18-5-21 21:29
想留住人。。又覺得做得好我會加。。。咩請好野佢食。。。我覺得多餘。。離鄉背井打拼。。緊係為錢。。。 ...

100%認同

瑪瑙宮

大廚勳章

20jack09 發表於 18-5-22 11:27
應你請多一個,一個家務、一個睇B

其實請兩個都唔係容易。。一來地方要夠位
二來新來嘅未必夾。。。兩個唔夾你就煩。。兩個太夾就出蠱惑。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

PCCW2319 發表於 18-5-22 08:24

另外, 如今年9月政府 ...

我個合約係$4310, 而家政府加到$4410,我都仲係俾$4310 ja

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

幫到手嘅,加少少,大家開心。

係張約寫舊價,出糧俾多幾百,話係額外。 講明係因工作表現好才加的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hoho1119 發表於 18-5-21 22:54
將心比己,你老細同你講, 工作量大左, 我就新年聖誕俾封利是你啦,人工就跟合約。 你會點? 仲唔拿拿聲搵 ...

你自己加人工季節會唔會同老闆講「加左就減唔返你都係唔好加」
幾時打工都係講金行先架啦

珍珠宮

2023年兔年勳章

vivibabyvivi 發表於 18-5-21 20:14
如果表現好我會加,一打一都辛苦何況一打二。
X2

首頁

尾頁

跳至