單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

講真,我真係唔捨得比寄養家庭啦.無得見

原帖由 christy0604 於 09-4-11 16:13 發表
我果時都打算放托兒所, 不過真係好難....
放工唔係晚晚咁定時ga....有時bb又會病
病左又唔比返...

最後, 我請左個 $2000 雙程証大6人
攪到bb日日病, 之後我又入左醫院
bb最終去左寄養~~~

...

禁止發言

複式洋房

原帖由 joeyjoeycc 於 09-4-8 04:48 發表
siuyan04:

你既 case同我差唔多一樣,不過你仲好彩可以響屋企住,屋企都係得我一個女,但我爸媽響我好細個已經分開左,我跟老豆的,我有左之後,屋企已經無理我,個c6安排我去大陸,響佢朋友屋企住,c6就風流快活響第2度同個 ...

嘩.....乜真係仲有d咁既男人!!!
呢d男人唔死都冇用!!!!

睇完你篇野~~覺得你好堅強.....
都覺得你呢條路唔易行....
一齊加油!!

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-12 10:46 發表
唔係ga~~~傻瓜

你誤解左la......

寄養 唔係 領養...

好過育嬰院 好多ga

如果我冇記錯.....育嬰院係1:8
1個照顧8個小朋友

但我仔响寄養 家庭 有ee, 叔叔, 工人姐姐, 其他小朋友..
個家庭最初只湊我仔一個....社 ...

其實我都想考慮下寄養~
但我係諗住一生出黎就拎去寄養...可以ma?
我想生完....儲到d錢...就即刻接返佢返黎~
同埋有咩途徑可以搵到寄養家庭???

複式洋房

原帖由 Bigpig_2007 於 09-4-7 00:10 發表
你如果入息不過限額(好似$11k... 兩個人), 就自已同BB分開申請公屋, 如有醫生證明, 社工幫手你可以快D上樓.

我都有同社工講過~但社工冇叫我同個bb申請公屋~
佢只係話每個月..我同bb 2個人有2550租屋津貼同3880(應該係生活費)但一定要我同bb2個人搬左出去住先可以申請~但我而家都冇錢><社工又叫我問人借錢搬出去先得~

大宅

christy0604 :

咁係咪一定係weekend接返屋企??一定係星期三探望??
咁聽你咁講又真係同請人帶無分別,仲唔駛自已比錢.
但與著個唔好既ee咁點算??

複式洋房

原帖由 man_man_Baby 於 09-4-14 00:24 發表
christy0604 :

咁係咪一定係weekend接返屋企??一定係星期三探望??
咁聽你咁講又真係同請人帶無分別,仲唔駛自已比錢.
但與著個唔好既ee咁點算??

其實我上網都睇過呢d資料...
我覺得同比人臭無分別...只係唔洗錢...
果d寄養家庭都會有資助~
但我又上網 http://www.isshk.org/trad_chi/service5_c_frame.htm
睇過"寄養傳真"...佢係面講既寄養小朋友全部都有少少問題~我唔知佢係特登拎d負面既出黎講定係全部小朋友都係咁~
我諗住聽日打去問下~
如果聽christy講....個bb係寄養住左2年幾....
2年幾話長唔長...話短唔短....
每個week可以見個仔...又可以接個仔返黎~
等自己有返少少能力果陣又接返個仔返黎~
呢個係一個唔錯既選擇~聽日打去問下

大宅

siuyan04,
等你好消息

禁止發言

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-14 13:58 發表

man man
我覺得絕少會有唔好既ee
因為社署只係比ee $4xxx + 少少津貼....頂多得 $5000
有部份用於小朋友身上物品, 可以claim
如果小朋友病要父母自己比$$
如果ee唔係有心人, 出面幫人湊bb, 我問過附近一個阿婆
(7 ...

但係除左寄養....我真係諗唔到有咩方法~
我岩岩打左去搵社工...聽朝又見~
呢次見咩野家庭綜合處果d~我諗住傾下寄養d野~
不過係電話度....佢話申請左都要等~
唔係即刻會有寄養家庭~
咁你果陣洗唔洗等好耐?

禁止發言

禁止發言

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-14 16:52 發表

你7月生bb, 準備好晒d野未?
你係咪返緊學?
邊區?有冇人幫你 ^^

我無讀書好多年喇~今年22歲~
7月中生喇....其實都唔係好識要準備d乜~
本來同佢有間屋...bb床同bb衫都準備好~
而家bb床又係佢度~我都冇再搵佢~

我唔係拎綜緩ga~但屋企人幫唔到我臭~
同埋我冇錢都要出去做野~

複式洋房

原帖由 christy0604 於 09-4-14 16:49 發表

要等...係因為你冇急切需要...
佢一定會要你自己湊, 你係咪拎綜援?
如果係, 佢點會仲幫你搵人湊
你自己湊咪得lor, 係咪?

如果個個唔想自己湊就搵佢, 佢實好唔得閒
你要有"理由" 人地先會理你ga... ...

咁你果陣時係咩理由???

別墅

原帖由 siuyan04 於 09-3-27 23:55 發表
而家我有左6個月....有左bb一直都搬返媽mi度住~我男朋友話冇人睇住我驚我有事~我都信佢搬返屋企~
直至琴日...我發現我男朋友帶女人返屋企....做埋d對唔住我既事~~本來上個禮拜仲講緊結婚....但琴晚居然佢同我分左手. ...

見到您甘樣有d覺得自已好彩...不過同您件事差不多...
您要加油啊...初初自己有左果時...爸同媽即刻趕左我出街!!
果時我真係唔知點好,,好在bb爸爸肯負責...加上有佢地一家支持我...先可以過到...唔係果時我諗已經做左傻事...!!
依家同bb佢老豆感情幾穩定...初時去見社工俾佢地睇死,,我同佢老豆湊唔掂個仔...!!係咁叫我落...~最緊要要有信心,,!!
唔好俾人睇死...~您有社工跟...盡量放鬆自己啦...~過多3個月可能會好d呢...我都係咁...由bb出生果下...爸媽即刻對我態度180度改變...依家佢地對bb寵愛有加咁制~

男爵府

原帖由 duckcat 於 09-4-14 18:00 發表

見到您甘樣有d覺得自已好彩...不過同您件事差不多...
您要加油啊...初初自己有左果時...爸同媽即刻趕左我出街!!
果時我真係唔知點好,,好在bb爸爸肯負責...加上有佢地一家支持我...先可以過到...唔係果時我諗 ...

恭喜你苦盡甘來啊!:loveliness:

男爵府

原帖由 siuyan04 於 09-3-29 23:03 發表

呢d男人係對個bb負責任既話...就唔會係我臨生前幾個月都搞埋d咁既野........我唔知係咪真係會分開....因為我岩岩有左2個月果陣佢都趕過我走同第2個女仔一齊....係呢2個月先搵返我....係我自己心軟再信佢~估唔到佢 ...

你個男人真係好難令人再相信了, 一而再, 再而三, 去欺騙你..........
樓主, 你的年紀雖小, 但已很叻啊!
其實你的負擔真的很重, 又要咩那男人條數, 又要預備生bb的事......
加油吧! 希望社工可以幫到你! 希望你的家人及朋友可以支持你!

複式洋房

原帖由 sallytamsh 於 09-4-14 21:27 發表

你個男人真係好難令人再相信了, 一而再, 再而三, 去欺騙你..........
樓主, 你的年紀雖小, 但已很叻啊!
其實你的負擔真的很重, 又要咩那男人條數, 又要預備生bb的事......
加油吧! 希望社工可以幫到你! 希 ...

其實佢事後都有話每個月比返3千蚊我養個仔~
但佢同時都話...如果我唔養既話就直接拎佢去保良局~
佢究竟想佢個仔點....

但我唔會再信佢~以後靠自己啦~
佢既然而家選擇放棄我同個仔....
我一定要同個仔活得好過佢!
我一定要堅強....唔好衰比佢睇!

阿爸阿媽好唔贊成我要個bb....話個bb會累左我....
又話我好難再同人結婚~
琴晚....我大住個肚....同阿嫲姑媽姑丈食飯~
本來都冇乜野~點知阿嫲係咁怪我同個衰人一齊~
係咁講返幾年前d野.........
我忍左好耐....跟住喊到收唔到聲~
我一個女仔要面對好多野~
但個男人?同緊第2個happy緊...

不過好采好多朋友都幫我....好支持我要個bb~
聽日我再去見社工....再傾下有咩方法~

男爵府

畀面勳章

其實你亞嫲都只係心痛你啫!!只係佢唔識體諒你嘅感受!!
原諒佢啦!!

原帖由 siuyan04 於 09-4-15 01:28 發表

...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-4-15 01:28 發表

...

siuyan,
希望你唔好因為屋企人反對同埋責怪而唔開心, 我相信佢地係著緊你鍚你, 見到你因為個男人攪到而家咁無助, 細細個要做未婚媽媽, 係心痛至會咁.
心平氣和等bb出世喇!

首頁

尾頁

跳至