自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cy101 發表於 18-6-21 12:59
你估中!
現場消息稱,昨晚約7時,當時家中只有B女爺爺及外傭在家,有人把BB放在雙人床上,讓BB「自己瞓」。 ...

好慘
9個月識爬識扶住行,太無安全意識
其實任何時候都唔應該係無大人看管下,擺低bb係bb床以外既位置

衛生署廣告都有講,bb瞓覺位置唔好擺雜物,今次家人擺滿枕頭想「保護」bb,但變成bb為左爬過枕頭而被床單纏住,倒吊而窒息致命

睇黎唔係第一次將bb放上大人床瞓覺,應該係bb家人安排,同外傭無關

水晶宮

cattz288 發表於 18-6-21 10:28
9個月唔算細喎!會轉身喇

係, 9個月大, 有d 分量, 由普通床高度 碌落地 係會痛會喊, 但應該唔會一跌致命, 有d可疑 (純以湊过bb的經驗而言)

男爵府

回覆樓主

新聞寫bb家人已經做足防護措施,擺埋枕頭仲有床褥墊住。點諗到床單都可以kick腳仔搞到倒吊無命希望bb安息

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

cy101 發表於 18-6-21 12:59
你估中!
現場消息稱,昨晚約7時,當時家中只有B女爺爺及外傭在家,有人把BB放在雙人床上,讓BB「自己瞓」。 ...

原來係咁,咁問題即係放太多野喺床,普通跌落地唔會咁大件事,但腳翹被倒掉,真係諗唔到。 所以都係要定時去睇下BB, 好多諗唔到嘅意外都會有機會發生。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

askachu 發表於 18-6-21 12:58
床欄都冇用。 我仔甩繩馬騮一樣可以琴過去。 人釘人就是辦法

真係要人釘人....

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 12:04
你唔俾主人話事要訓大床?唔好搵工人開刀得架

係呀, 睇到事實了~ 原來是床單"翹"腳.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 18-6-21 09:59
點解啲人係鍾意將BB放喺危險既地方

9個月真係會爬來爬去

男爵府

cattz288 發表於 18-6-21 12:57
雙人床! 唔係上格床

雙人床仲矮,我仔都試過雙人床跌落地,當時6個月大咋,好彩前額落地同埋我地木地板無咁傷。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

[img=500,400][/img]

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

good_pig 發表於 18-6-21 14:00
9個月真係會爬來爬去

唔明! 呢d歲數最危險! 又可以爬, 分分鐘仲可以扶住企! 唔通無bb床? 唉
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

滑蛋河 發表於 18-6-21 14:03
雙人床仲矮,我仔都試過雙人床跌落地,當時6個月大咋,好彩前額落地同埋我地木地板無咁傷。
...

我女都試過兩3個月自己一吔飛左落床
放下自在

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 18-6-21 15:05
唔明! 呢d歲數最危險! 又可以爬, 分分鐘仲可以扶住企! 唔通無bb床? 唉
...

屋太細卦,bb床都可能爬到

象牙宮

good_pig 發表於 18-6-21 15:09
屋太細卦,bb床都可能爬到

bb床要set到最低位, 應該爬唔到出黎!
放下自在

子爵府

回覆樓主

家人一定很傷痛,不要再喺傷口到灑鹽

願bb 在天上做一個可愛的小天使,有緣的話,再回到爸爸媽媽身邊

水晶宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-21 12:04
你唔俾主人話事要訓大床?唔好搵工人開刀得架

係,另外有報紙寫父母話bb一瞓bb床就喊,所以一直俾bb瞓大人床
有份影到個工人喊得好淒涼

公爵府

回覆樓主

一定要買床圍擋住

首頁

尾頁

跳至