夫婦情感

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

Phoebeliu323 發表於 18-7-12 17:32
回覆 monictw 的帖子

樓主, 覺得層樓只寫你名唔係咁簡單, 你老公乜都為自己又點會只寫你名, 跟住同你講將 ...

兩個人簽名先拎得,係佢keep 既,不過個聯名戶口啲錢去左買樓裝修已經無哂錢

男爵府

回覆樓主:

有d感同身受。

別墅

monictw 發表於 18-7-12 17:58
學你話齋情緒病嘅人都會否定自己有情緒病,更加唔會去睇醫生

如果係我我會俾大家冷靜下先,不過咁可能更加刺激佢不過而家最重要係顧左你自己先,有乜易你都頂唔順架,有無咩朋友親戚可以幫到手傾下?

大宅

回覆 yuyuwwp 的帖子

有同兩個close frd 講過,不過講真佢地都幫唔到手,但at least 傾完會舒服好多講到底都要自己面對..點都好都要諗定後路

大宅

回覆樓主:

下,連自己個仔佢都咁講,
佢咁大個人都唔知咩應該做,咩唔應該做喎
雖然我唔知你最後決定點,但呢個行為一定要stop啊!
心理創傷係一世架!

大宅

monictw 發表於 18-7-11 01:38
長文慎入
先交代下背景...我同C6都3X歲,有一個4歲仔仔,兩個都係同一間公司經常要出差(東南亞,美國歐洲等..) ...

樓主,你好叻可以容忍一個咁自私的男人,呢一刻我諗你真係要靜下,分開下,暫時放下小朋友幾日去下旅行放鬆一下

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

呢個難忍真是超級伏,超級自私,唔講道理

珍珠宮

回覆樓主:

其實你有份工, 收入又唔錯, 又有媽媽幫手, 放心離開也不是壞事, 啱啱見到有個jm講過男人肯為你花錢的男人先好嫁, 我一邊睇一邊在往後想, 同我自己的老公比較, 你真的好辛苦, 雖然我老公都係唔做家務, 日日機不離手, 全部家務湊仔事務都係我, 起碼我老公真的為係我大肚時有提過請鐘點幫我坐月, 又會因我怕順產, 由得我去私家開刀生, 錢對佢來講無你老公那樣死守, 所以我好明白你好辛苦, 佢唔肯離, 你可以自己帶埋個仔搬去娘家住。 太過孤寒的人好難一齊生活落去架。

大宅

回覆樓主:

早走早著!
再繼續一齊,你個仔會係你老公番版!
你想見到咁??

洋房

長文慎入
先交代下背景...我同C6都3X歲,有一個4歲仔仔,兩個都係同一間公司經常要出差(東南亞,美國歐洲等..) ...

如果係我,我真係會离

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

唔值得再容忍佢
仲慘過做女時
連仔仔都feel到不是好爸爸
帶仔仔離開吧
我相信你做到的

大宅

回覆樓主:

走啦
唔好話擔心離婚會影響下一代
父母係子女最大的模仿對象,唔通你想仔仔的性格變到好似你老公咁,然後將呢個惡性循環延續到下一代嗎?

我父母喺我高中時離婚,老實講,我反而鬆了一口氣,因為好細個已經清楚父母的性格係夾唔到,長期身處“低氣壓”環境絕對不好受,我成日同我老公講,我媽絕對係我對婚姻睇法的“最佳反面教材”

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

monictw 發表於 18-7-10 23:40
你形容到8成似呀,佢好叻捐窿捐罅搵人既不是, 對人真係可以好尖酸刻薄,包佢自己屋企人都係唔 闊佬,點解 ...
睇你咁講,似乎你奶奶本身都係好小女人又好逆來順受唔識反抗既人,你老公係咪性格上都似佢阿爸? 可能佢慣左阿媽都係咁不問報酬咁幫佢,老婆都應該一樣,但佢唔明白每個人性格唔同,成長背景唔同,唔係咩都要伴侶就哂自己個套。

其實樓主你講你係買生活用品煮飯個位,但你老公要check 單我就已經一定會同佢講你要check 就你自己做,大家都係在職人士,邊個咁得閒間間去睇邊樣平? 你覺得我做得唔好,你可以自己做,你唔想做就唔可以挑剔我,我會盡量買平,但講到尾都係方便優先...我同意你老公唔係唔愛你,但性格上如果真係咁吹毛求疵,係都要冇野搵野來講的,的確好難頂。我會講明錢會儲,一個月就係呢個數,至於呢個數以外既錢,你唔應該管我點用,我有返工有貢獻,我又唔係無啦啦行入LV買5個袋,你唔應該連我少少生活情趣都要干涉,如果佢做唔到,大家好難行落去

伯爵府

2024年龍年勳章

長文慎入

如果你已經接受到離婚,就請工人做家務,自己要抖吓。
如果接受唔到離婚,就忍吓,學習如何相處。

翡翠宮

回覆樓主

控制狂咩
完全唔ok囉
又唔respect 你,當你狗咁

男爵府

回覆樓主

你老公真係好自私,乜都係佢諗法行先,但我都覺得你好勁,可以容忍佢,同佢行左咁耐。
你再忍落去,避早都有一日會爆,而且夫妻關係唔好,對你地個仔都有影響,如果你真係想仔仔係健全家庭成長,就一定要解決問題,好似jm講咁搵輔導,又或者你地2個認真討論解決方案,過左底線之後會分開冷靜下咁
我自己係只要冇出軌,都會盡能力去克服困難,繼續一齊,當然迫到自己日日唔開心就要離開

水晶宮

回覆樓主

睇到我好心痛....佢唔錫你,你要自己錫自己。我知寧教人打仔莫教人分妻,但我真係忍唔到。離開佢吧啦!唔係你問題,係佢問題啊!!!
從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

子爵府

回覆樓主

其實我覺得樓主老公係愛樓主既,因為以佢咁孤寒既性格,佢都願意層樓只寫你名,好明顯佢對你好信任同想繼續同你有將來。

但係可能樓主太林善嘞,習慣咗比佢恰,而佢又習慣咗恰你,可能佢都試緊你既底線,既然都豁咗出去講離婚,不如試下同佢平心靜氣傾一傾你既難處吖,如果佢當耳邊風,先再諗一諗其他方法lor

複式洋房

回覆樓主

睇完戥樓主辛苦,感受到你頂到就快爆煲,如果係我,會返娘家住一陣先,分開下比空間大家,會直接講出自己感受比先生知,努力搵錢都係想有更舒服嘅生活,每月嘅儲蓄同開支你都有盡責任,咁其他錢點駛都係自己事,另外如果唔想有其他人喺屋企住,可以請家務助理幫手做家務會好d

大宅

樓主最錯是在c6自己都覺得湊B辛苦時不堅持請工人,兩個全職重要出差的父母要照顧一個B,真係唔易,現在唯一可試是因佢唔想離婚,你要以請工人為條件,又或你忍心D,大家一齊唔理,等你99頂唔住出聲。

首頁
23456...11

尾頁

跳至