自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-26 20:12
拿!我係人辦
我6299又係求其派,明明發緊燒摸下就話退燒唔駛食咁啦
我好難忘記我妹結婚,我出左去幫手, ...

same
我62試過我仔發燒時焗到佢個樣呆哂
我返黎帶我仔去到急症室已經醒神咗好多

姐姐湊定時定候探熱餵藥
仲安心

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都是62湊2個仔,7,10歲,佢經常放低2個孫在家1個鐘,然後過返自己屋企做d野,先再過返來睇孫,宜家暑假比個孫睇電視由朝睇到晚,但無辦法,唔係2個孫就攪亂打交!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

真係請工人好d. 長老湊仔真係硬食,週末見下食下飯好d

大宅

小寶貝兒 發表於 18-7-27 01:42
明白你都想教好個囡, 我係FTM, 囡囡由出世開始已經係自己湊, 所以我女既教養的確係不錯, 而我妹的3個仔女 ...

有時個囡冇見公公婆婆, 淨係得我同老公係到既時候, 佢需須然會扭計, 但都會執下玩具,又會自己好乖咁食飯, 同埋有時會好乖咁想幫我做手務(3歲半),
我都俾D好輕鬆既野佢做,做完讚佢, 佢其實好開心
但一俾我媽佢地湊, 就變左個人咁, 玩具又唔執, 仲要拎晒D玩具出泥, 但唔玩既, 叫佢自己食飯又話唔食, 係都要人喂, 同埋最慘係我爸媽驚死佢食唔飽, 成日俾野佢食, 到正餐又食得少, 訓教前又要食野.

所以而家轉左第2份工, 都係想多D時間陪佢, 希望可以教番好。

大宅

小肥楊 發表於 18-7-26 10:51
在職媽媽要靠長老湊B, 好多野都你有你講, 佢有佢做(因為佢食鹽多過我食米)
今朝又行雷又閃電, 叫老媽 ...

我有孖b, 我已經全職湊仔。 我媽一星期嚟幾日幫手湊,我都冇得出聲。 我好似呀媽個工人咁,佢一嚟到就做曬in charge, 我問下佢嘢例如,薯仔點解成個連皮浸水,啲菜唔好放垃圾桶上面都俾佢話我質疑。
我唔講嘢喇,又話我面口衰。
我冇逼佢嚟,佢係要嚟,但又四圍同人講到我冇咗佢唔掂。

小肥楊    發表於 18-7-27 15:25

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有時會覺得自己似係代母; 或者係人肉提款機;

翡翠宮

回覆樓主:

唔係挑機,只想問你本身唔知長老係點?如果都知,仲比佢湊?

珍珠宮

fatchu@home 發表於 18-7-27 15:37

我恭喜你咁有先見之明.
你咁叻, 不如話比在下及各位JM知下期六合彩開咩啦!

馬後炮; 落井下石好多人都識
Channel 唔啱, 收線

翡翠宮

小肥楊 發表於 18-7-27 17:02
我恭喜你咁有先見之明.

唔洗咁嘅,我咁問,係因為好多人冇諗清楚先行,我身邊都有咁嘅人,明知自己亞媽輪盡又冇責任感,你比得佢湊都預左啦,跟住就怪個媽幫唔到手,根本問題係自己到,唔啱聽都係咁話。

翡翠宮

小肥楊 發表於 18-7-27 17:02
我恭喜你咁有先見之明.

我自己一早知冇可能比娘家嘅人湊,想生之前已經諗定適合人選,傾好晒先生bb,果個適合人選完全做到晒我要求因為我一早知佢係咩人,呢d唔係叫馬後炮,係叫心思熟慮過。

水晶宮

fatchu@home 發表於 18-7-27 15:37

你有無試過交小朋友俾長老湊?
我嘅case係講就誇啦啦,做同講及想像有好大出入,而且自己做阿媽要交個寶貝俾任何人照顧時,睇法及標準會唔同咗。
你都幾好彩,幫你湊嗰位同你咁夾,呢個世界唔係人人都咁好命。

翡翠宮

Cheddar85ang 發表於 18-7-27 17:12

你有無試過交小朋友俾長老湊?

我仔都係我其中一個長輩湊緊,雖然唔係我媽,但佢都唔係後生。我係想講,未搵佢湊之前應該大約知道佢係點,係咩性格,應該自己衡量好先比佢湊。

珍珠宮

fatchu@home 發表於 18-7-27 17:07
唔洗咁嘅,我咁問,係因為好多人冇諗清楚先行,我身邊都有咁嘅人,明知自己亞媽輪盡又冇責任感,你比得佢 ...

我唔係怪阿媽(我好感激我阿媽啲付出), 我只係氣餒有時好多事因為要靠人(靠長老又好; 靠工人又好; 靠託兒公司又好), 好多野都係我地在職媽媽唔可say no;

按你咁講:
早知阿媽咁樣, 做咩比佢湊!
早知工人咁樣, 做咩請佢!
早知老公咁樣, 做咩嫁佢!
早知仔女咁樣, 做咩生佢!

有幾多個人可以早知.........

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我父母:餵飯, 買零食,仲要幫我女著鞋襪 (6嵗)
6299:可以讓我女睇住電視睡覺,玩到半夜先返屋企

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

餵飯問題我都遇過,我只講一句: 到小學冇人餵冇人等佢食,食唔晒都收,係唔係想餓死佢?

珍珠宮

Kayaya 發表於 18-7-27 14:49
有時個囡冇見公公婆婆, 淨係得我同老公係到既時候, 佢需須然會扭計, 但都會執下玩具,又會自己好乖咁食飯, ...
咁其實你囡都好乖啊~ 只不過有長輩在場時想被寵愛先會有呢D表現, 佢撒緊嬌呀~ 我囡有時都會叫我幫佢MEET下D肉(撕細舊D), 又或者會叫我幫佢準備好刷牙既用品, 然後洗腳, 我再揹佢入房抺乾淨對腳, 佢好開心架, 其實呢D佢全部可以自己做到, 不過當佢要求我幫佢手時, 其實佢好ENJOY果種被寵愛既感覺, 咁平時我對佢都嚴格, 所以呢D時候佢好開心~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

公爵府

fatchu@home 發表於 18-7-27 17:10
我自己一早知冇可能比娘家嘅人湊,想生之前已經諗定適合人選,傾好晒先生bb,果個適合人選完全做到晒我要 ...

人生嘅嘢,即使點計劃,都有意料之外嘅時候嘅。香港地,公一份婆一份,長老無論點唔合作,有時都要靠佢地,唔通兩公婆食穀種咩

翡翠宮

20020116 發表於 18-7-28 00:53
人生嘅嘢,即使點計劃,都有意料之外嘅時候嘅。香港地,公一份婆一份,長老無論點唔合作,有時都要靠佢地 ...

我都係在職,我明,但如果環境唔許可,我會選擇唔生。我都有幾個朋友係咁,自己做唔到ftm但又唔想比長老湊,工人更加信唔過,所以選擇唔生,大家都覺得唔係一定要生,首先要清楚自己嘅能力同現有因素係咪適合。

首頁

尾頁

跳至