自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Hoimao83 發表於 18-10-3 19:29
你嗰啲年票迪士尼最最平嗰隻都要千幾蚊一年 一個月都一百 仲有交通費
仲有頭幾個月上奶我唔明呢度啲jm點 ...

agree. 最初為咗上奶食呢樣食果樣,仲貴過嗰幾罐奶粉

大宅

你嗰啲年票迪士尼最最平嗰隻都要千幾蚊一年 一個月都一百 仲有交通費

其實餵人奶仲貴過奶粉,日日一煲湯,食又食得夠,每日分分鐘過百蚊伙食費,仲要唔知夠唔夠奶

大宅

Jnam 發表於 18-10-3 19:42
agree. 最初為咗上奶食呢樣食果樣,仲貴過嗰幾罐奶粉

個時頭一個月我買上奶茶增奶沖濟都成千蚊

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實豐憸由人, 你可以餵人奶,買平片片, 日常用品玩具睇下有冇朋友可以比到
唔讀n , 唔參加興趣班同playgroup 放假只去公園玩, 慳慳地都得
但係會好辛苦的,樣樣都局限住, 不如樓主認真諗下下一步要點
例如人工上有冇辧法可以提升

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我唔係買迪迪尼,係海馬公園,金卡$1199,仲要係一共玩14個月坐地鐵去好平,因我住港島
放產假時我只係食普通家常飯,無補身(亦唔覺需要特別去補,呢一點因人而異,每人不同)
初生不停埋身+我bb 留院耐左所以我多泵奶,上奶上得好快,亦好多奶,完全唔需要上奶湯幫手都可以一直全人奶到小朋友兩歲
不過我認同jm 你講得岩既,預鬆比預少係一件好事,或者樓主未必好似我咁全人奶(maybe要補粉或其他情況),但都唔好嚇怕樓主見其他jm 一開口已經一個月一萬洗費,只想俾樓主知道育兒之路人人唔同,參考下就好
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

回覆樓主

我覺得5000叫做比較合理,奶粉尿片、保險、預下睇醫生、買衫等,2000真係唔太夠,同埋你都要預自己儲下錢,有咩事都有應急錢,儲蓄我覺得有10-20萬會比較好

子爵府

如果冇奶咪大件事(壓力大)!奶粉都$2000!
仲有比奶奶湊免費,到時同奶奶有咩唔妥,搬又搬唔到,N班又冇錢讀。
一個字~煩

子爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:32
呢到啲jm好有錢

呢度好多人閒閒地都搵3-4萬,5-6萬一個月,佢地既另一半又係搵咁多錢,所以真係好多家庭月入都十幾萬以上架,bk就係香港既縮影,香港人真係好多都好有錢架!只係我同你呢d係香港少部分既窮光蛋

男爵府

2000好似有d少

男爵府

回覆樓主:

我大b 2歲,陀緊細b,我都用唔到2k
比個最近既市價你參考下啦.
驗孕(家計會100蚊)
照心跳(4百)
nifty(可做可唔做,我做左2800)
結構(qe有期比孕婦,但我去私家做1800)
產檢(st paul每次400,大概6星期1次)
懷孕時期既藥物搵健康院開
bb床(上網搵免費資源)
bb車(淘寶,300)
消毒機,(2手100蚊)
bb衫(淘寶10蚊件)
走佬袋物資(淘寶加藥房,100蚊)
仲有d包被,毛巾(淘寶買10蚊條)
環保尿布(淘寶300蚊一打用到3歲戒片)
奶泵(優合99蚊)
坐月:唔請陪月
餵奶粉(牛欄.美素.紙盒裝70蚊,每月300)
尿片1蚊條(每月300)
bb有病睇街症(50)
返學讀半日k,free
出去玩去遊戲室
睇書去圖書館
玩具搵2手,
大b每月用2罐奶粉,用尿布,半年病1次
每月駛費唔過200蚊

子爵府

我地反而係生完先有錢儲
未生之前係月光族

kcpak    發表於 18-10-4 07:24

子爵府

kitlinggloria 發表於 18-10-3 18:25
咁有bb一個月開支要幾大?

其實唔算好多,
奶粉一星期一罐,
尿片約一星期一包,
打針無錢就跟政府免費打。

至於買野我第一筆用左大約3至4萬

男爵府

人人唔同,好難幫你計。反而其實你兩個人搵錢,加埋點都有3萬,住公屋無理由得$2000 淨。如果唔係還緊債,我建議你地要好好再重新分配資源,減少不必要開支淨返d錢俾bb。

禁止訪問

公爵府

頭兩行係無問題,但第三行每月得二千蚊淨就唔好生仔住,計劃下邊啲開支可以節省,慳多啲先。

我認為生仔前最好有一年家庭開支作儲蓄,起碼無人湊,排育嬰院,都有錢頂住頭一年。

禁止訪問

子爵府

新秦先生 發表於 18-10-3 20:15
終於比我諗到一個辦法,就係,如果,真係,可以用2000蚊一個月去養活一個bb,就同阿肥媽一齊拍番個真人蘇,之後就 ...

我個new born .
暫時只要尿片錢,棉花錢
尿片朋友果陣都送左好多
衫仔朋友送
奶煲又係朋友送
床仔二手(千幾)原價成萬
BB車仔用返大女的
睇醫生,公司醫生$20 次(暫時未睇過)
哎 最貴 加左工人姐姐幾舊水

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁又真係唔係人人都需要勁食上奶野先上奶嘅。。。我自己當年係靠食飯同密密餵,餵到佢地差唔多2歲,只能講人人唔同,真係有計劃,就預多好過預少咁。。。

禁止訪問

禁止訪問

首頁
23456...13

尾頁

跳至