自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

唔知點安慰你,希望你呻完舒服左,加油

珍珠宮

大小世界 發表於 18-10-10 17:46
恭喜你,我都希望我個小朋友都可以追得上

請問你大女本身自閉徵狀輕唔輕微?講說話同埋同其他互動係點?

我岩岩拎返份評估出黎睇啦
果陣4歲
智齡爭1年
理解1年3個月
言語1年10個月
小肌肉大肌肉爭6個月。 仲叫我排e 位 s位。
到校社工話佢唔需要,到校就ok(emoji)(emoji)希望幫到你重拾信心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

照顧特殊需要小朋友係好辛苦,但佢有一點進步就係最好的回報,除左唔同一般小朋友比較外,你對佢的要求/目標唔好訂得太高,咁對自己同小朋友都會好一些,唔好想幾時會達到一般人的標準,這是太大的期望容易落空,會增加負面情緒,加油!路是好漫長的。

利申:我小朋友都是特殊需要的。

子爵府

回覆樓主:

媽媽同小朋友都要加油! 不要放棄! 你同小朋友的努力是不會白費的。

珍珠宮

大小世界 發表於 18-10-10 17:46
恭喜你,我都希望我個小朋友都可以追得上

請問你大女本身自閉徵狀輕唔輕微?講說話同埋同其他互動係點?

果陣讀k1 岩岩開學老師轉介健康院
眼神接觸無
同人有身體接觸會喊同嗌
上堂男外籍老師佢要坐係最遠最角位置
同同學無互動
係屋企叫佢都唔應機。10次有3次應
但佢記性激好。 有晚訓教聽到佢數a-z。但次序怪怪地。原來佢z-a咁背。教佢中文字記得好快
後來同佢爭2年既妹妹識行識走,佢開始同妹妹有互動。 但一爭野情緒就好難控制。
未排到評估時我係出面搵治療師,治療師教我要同佢玩拋波仔。訓練佢既眼神。
當佢做到你要誇張讚佢做得好。要講得具體d。
有一樣野佢教我好重要。 唔好同其他人比較。你要比較就要用昨日同今日既情況比較。呢個心態做得到,你同佢都會進步好多。

公爵府

liy7239 發表於 18-10-10 19:42
我記得有本書係外國有個小朋友細個時好似又係學嘢遲緩,但佢父母冇放棄,最終變天才,本書有記載佢點樣教同 ...
我揾到了,本書叫《卡爾·威特的教育》,大致內容:作者在52歲時滿懷喜悅盼望兒子的出生,並給兒子取了和自己相同的名字——卡爾·威特,決心要將兒子培養成優秀的人才。然而孩子出生後,他發現兒子竟然是個癡呆兒,這給他們夫妻帶來極大的苦惱和憂傷,但是短暫的悲傷之後,他們就全身心的投入到培養兒子之中。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

媽媽加油!絕對明白你的壓力,自己都要小心身體呀!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

媽媽加油,勿灰心

我覺得你個女其實好聰明的,不如發掘下佢有咩專長仲好,例如數字?藝術?

侯爵府

大小世界 發表於 18-10-10 16:24
人地仔女好地地,我生著個唔正常既人地個女10個月已經識講爸媽,我果個3歲先識
人地個女歲半都已經識聽指令 ...

樓主放鬆D,唔使急,我身边有位親人經歷差不多,當年還没有乜乜評估做支援,他細個也是當一大班小朋友玩,佢自己玩車,長期晤多出聲,但一定要痴亞媽,e.g搭巴士冇得同亞媽坐會發晒脾氣等,當然讀書唔叻,但大大吓會自覺,f5讀咗3年,主三科合格,現在有份穩定工作,正正常常,所以不用急

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

祝福你,樓主! 加油!

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

樓主,我明你感受,
因為我同你經歷一樣既情況,我仲有兩個添,
加油

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

大宅

我囝都一樣系自閉,3歲先開口講第一個有意思嘅字,四歲先介到片,而家岩岩六歲,一般人唔覺佢自閉,當初評估都話佢屬於嚴重而且整體都遲緩,我湊左佢4年,無後悔放棄份好工。加油(emoji)小朋友有無限可能,父母就系最好嘅治療師。明白你感受,返工到月尾都會出糧,但湊呢啲小朋友都唔知幾時先有回報,有啲基本野人地小朋友唔教都識,我地呢啲教足一百次都唔知識唔識,我幫我囝介片都介左成年先成功

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

大部分自閉都屬資優生,媽咪加油呢…
送比你周杰倫與媽媽葉惠美嘅故事,曾經周杰倫都比評低智呢…媽媽就從來沒放棄。
https://kknews.cc/zh-hk/entertainment/kznbka8.html

子爵府

大小世界 發表於 18-10-10 17:35
政府一直對sen都支援不足,惟有怪自己冇本事,冇錢出去做密集訓練,就算我出埋去打工,搵人照顧佢都成問題 ...

我好認同你嘅決定,亦現實只有你能夠付出無限耐性,你會有同類情況嘅家長朋友嗎?
我覺得先不要將小朋友界定為正常/不正常,你搵番情況相近嘅家長做朋友,可能心態會放鬆d。其他人就話不投機半句多,唔需要花時間應酬了。
你已經做得好好,呢刻注重多d自己情緒上點去減壓,對你及小朋友都有好大幫助的

男爵府

大肉兒 發表於 18-10-10 17:29
我明白你的感受
但是不要經常和別人比較
你的孩子也可以說

最主要是 別人的媽媽能夠接受自己子女的問題

公爵府

如果用10億改善特殊教育,我信好多媽媽會多謝特首

伯爵府

BK Milk勳章

或許自己上youtube學習如何治療,如遊戲,音樂治療。久病成醫。媽媽加油

首頁
23456...8

尾頁

跳至