自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

其實你唔開心係正常既。但我勸你一句未生bb 前你要放下了。 正如你所講 你如果生了個女你會錫到佢公主咁...萬一你意外有左個細仔。到佢地相處你就會好多時代入左落自己身上面。

呢d 唔係肯定會。但有機會。因為我自己就是。我屋企超級重男輕女。哥哥發脾氣鬧人打人踢門掟野,我媽係叫我收聲番入房,明明係佢唔岩,但要我忍讓... 平時生活我沖緊涼佢話去厠所就大大力拍門叫人地出來讓佢去。連阿爸阿媽都係叫我讓佢...我媽永遠同我呻無錢用。但個阿哥一毫子家用都不會比,仲要早餐晚餐都準備好比佢,我哥都37了。

大宅

2018復活節勳章

現在父母物業都諗住寫佢名,知佢將會結婚拎十幾萬出來裝修間屋等佢結婚後一齊住。
由細到大 我都係經歷緊偏心...到我有子有女。我見哥哥蝦妹妹。我特別嬲。因為我自己都承受過 所以唔想妹妹行自己條路。會懲罰哥哥...但咁樣其實係錯既做法。我會慢慢偏心妹妹。到頭來哥哥咪一樣行自己既路?所以我而家諗開左。轉變自己心態。放低怨才能教育愛。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

fungenergy 發表於 18-10-25 21:27
有感而發
我屋企共五個人,我有一個家姐,一個細佬由細到大父母都重男輕女,細佬年紀最細,名乎其實「孻仔 ...

有自己家庭,就唔好對佢地太上心。
唔上心,唔上身。
親情愛情都是求不得。
自己有個好老公,展望將來,將來有個女會填補缺憾。人生總有一處係空白灰色,唔好focus喺某一個地方。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

好慘,睇到好心酸,以前讀過短期既心理學課程,話童年對一個人既影響係終生。咁童年既經歷對依家既你地有影響嗎?會唔會變得無安全感?自卑?好怕失去朋友或另一半?好緊張朋友對你的態度?
希望大家放低以前既陰影,好好過未來的日子。

男爵府

回覆樓主:

當你有能力的時間就有得揀,無能力就無得揀,至少要住在父母家

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

有感而發
我屋企共五個人,我有一個家姐,一個細佬由細到大父母都重男輕女,細佬年紀最細,名乎其實「孻仔 ...

我屋企都重男輕女,不過我最細,好命地好多人見到我要覺得意,所以爸爸鍚我,亦因爸爸鍚,呀媽更憎我,但唔知点解大個咗我無嬲佢,反而覺得佢好可憐。 仲有我家姐成日覺得屋企人開佢唔鬧我,家務佢做晒,佢大我3年,佢叫個8歲好過叫個5歲啦。 不過佢唔明,所以一樣唔鍾意我,不過我又唔理佢。

你試下唔好太在意佢地,就可以無咩反應。

男爵府

bellelau 發表於 18-10-25 21:49
最重要係現在開心,其他嘢唔好諗咁多。
可能正因為父母如此對待,妳先有今日嘅幸福。 :fortun ...

你先苦後甜,細佬先甜後苦。
加油!

大宅

fungenergy 發表於 18-10-27 13:45
我搬左出去一年幾後,有一晚我阿姨打黎,話阿媽好掛住我,叫我回家
但我覺得自己原諒唔到佢
之後阿姨定時 ...

明白。叫你返去也叫阿姨出口(仲要等一年),又丟了你的床,但對個細仔就咁好... 唉!我自己最寶貝個大女,但也錫D仔,我不能明白做媽媽為什麼可以偏心,全部都是自己辛苦生辛苦湊大的,我一世也不能明白!

伯爵府

最重要係自己錫自己!

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

有感而發

我深深明白你感受,但你已長大成人,有自己的家,有自己的人生,一切已過去了,隨心而行,放下自在。

珍珠宮

王國教室勳章

fungenergy 發表於 18-10-26 09:43
重男輕女既家庭真係好可悲
呢樣童年陰影係跟一世

樓主,我明白你。
我爸同其他親戚都錫我,但我媽....只錫個仔同新抱,係,佢當新抱親生。幾個女就係嫁左俾人,就算是旦一個身體有事,有乜急事,佢都唔會理。
其他人錫我都無用,由細到大都少見。
好彩成長時一直有朋友錫,有男友錫,但自己媽媽咁,係超級傷心。
由其我做左媽媽之後,我更加傷心,乜人可以重男輕女到咁?
我一直都對佢好好,但點做都唔會令佢錫我。所以呢幾年我只會新年見到佢,我的陰影就慢慢淡左。
你都加油呀!少聯絡就好好多
呢度好多人同你分享

公爵府

琥珀宮

畀面勳章

你好叻,記得,唔好俾你不幸既過去影響你既將來,活在當下,珍惜眼前人,祝福你

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 18-10-26 00:27
you’re not alone

我都有個我好憎佢嘅衰亞媽! 衰事實在太多, 現在寫出來今晚一定嬲到瞓唔著。因為明天要 ...

Me too
愛 我 就 別 傷 害 我

別墅

有感而發

如果將來你“錫個女錫到公主咁“,咁咪又會縱壞佢?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

所以 d 人成日話天下無不是之父母,我唔認同

ying_mail    發表於 18-10-28 18:55
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

fungenergy 發表於 18-10-26 09:38
好在屋企經濟還好, 老豆算有d錢, 可能係咁佢先可以周圍玩女人
父母暫時冇問我拎過錢
除左結婚時我阿媽又要 ...

衰男人有錢無錢都玩女人。
遇到好老公好令人善羡~珍惜眼前人

侯爵府

micsin 發表於 18-10-26 17:08
家家有本難諗的經 我都唔好你好多 你都叫做搵到個愛你的人 當你婚後發現愛 並不長久 但又有子女 果重無助 ...

當婚後發現愛並不長久 ,但又有子女 個重無助...人生會變得漫長~
但點解無左愛?悶了?

首頁

尾頁

跳至