自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

Fanny媽媽 發表於 18-11-1 13:19
回覆 kaman0617 的帖子

我媽又係好多負面情緒, 總之咩都係人地錯, 佢自己一定啱, 有次冇啦啦打電話來咆哮 ...

我媽又係好多負面情緒(我爸都係),永遠都係人地錯,自己冇錯,所以人地就一定係道歉嗰個。我媽有樓、有仔女、有孫、有朋友,一年去幾次旅行,成日同朋友飲茶,冇經濟負擔,但有個不堪嘅老公。由於夫妻關係惡劣,仔女變咗磨心、出氣袋。

有jm話帶媽去睇醫生,其實邊可能做到。我同妺妹都叫過媽及爸,好平靜好婉轉咁講,如果你地有解唔開嘅心結、情緒困擾可以搵專業人士傾吓偈。嘩!佢一句得理嚟話:「我冇問題,你咁鍾意搵自己揾飽佢!」跟住就發脾氣,又走咗去,當然我地又要去搵佢同道歉 (我地又做錯乜呢?)

男爵府

回覆 barbielun 的帖子

就係我都唔知自己做錯乜講錯乜, 總知我媽就一定要黑左你面, 不停咁話左你先, 試過我媽同佢D朋友講我地點衰點衰, 佢個朋友就打比我同我講叫我唔好咁, 要同媽咪認錯, 大佬呀, 我冇做過認咩錯, 係我媽自己放大晒D事離諗, 每隔一排就要比佢咆哮, 跟住又要黑你面, 單打你, 無限咁Loop, 我已經暗示過佢其實我地已經好幸福, 至少行得走得, 有樓住, 有朋友, 有孫, 但佢總係唔知足, 有次佢朋友揾我幫手攪d野, 相處左一排, 跟住佢朋友同我講 "你完全唔係你媽咪講得咁衰個喎, 點解你媽要咁講" 我聽完後個心幾難過, 點解我媽係要講衰我

男爵府

Super-Man 發表於 18-11-1 15:28
點解d老豆老母老左都係咁鬼煩, 我老豆少少病就好世界末日咁, 成日打黎話自己就死, 我老母就乜都係錢錢錢 ...

我已經抑鬱咗,有去見輔導員。

我爸早兩日打俾我,又話唔知自己做錯乜,我地個個都唔滿意佢,臨老過唔到世(事實係佢出軌、唔養家、對媽媽對子女都不聞不問,亦成日發脾氣)但佢夠膽死話自己已經好盡責,自己冇問題,然後唉聲嘆氣,話自己已經忍得好辛苦(其實係全部人忍緊佢),又話有一日忍唔到就會由屋企個窗跳落去(我十幾歲聽到四十歲)

父母係好嘅,有邊個會唔孝順?就算我父母咁,我都盡力孝順。但近來,我都頂唔順了

已刪除用户

侯爵府

barbielun 發表於 18-11-1 15:45

我已經抑鬱咗,有去見輔導員。

嘩, 我地係唔係同一個老豆架, 一模一樣

男爵府

Fanny媽媽 發表於 18-11-1 15:44

就係我都唔知自己做錯乜講錯乜, 總知我媽就一定要黑左你面, 不停咁話左你先, 試過 ...

唉!我地都未暗示話其實你已經好幸福,佢已經搶先同我地講「我知呀!你地一定話我身在福中不知福啦!但我有幾痛苦你地知唔知呀?你老豆有幾傷害我你地知唔知呀?我辛辛苦苦養到你地咁大,落得咁嘅下場⋯ blah blah blah...」跟住就自己喊,走咗去,關電話,要人揾佢、道歉,無限輪迴。

其實呢,得罪你嗰個係你老公,你做乜要將情緒發洩喺仔女度呢?仔女關心你,你就變本加厲,揾佢地出氣。你老公唔同你道歉,你就成日要仔女有事無事都同你道歉。仔女唔係附屬品,我地都有感覺、有情緒,會唔開心㗎

男爵府

Super-Man 發表於 18-11-1 15:59
嘩, 我地係唔係同一個老豆架, 一模一樣

好彩呢度有同路人,大家發洩吓,知道自not alone

男爵府

叮妹 發表於 18-11-1 15:58
我都三十年冇叫佢,真系叫吾出

我仲有叫,不過我決定咗以後乜都唔會同佢講,食飯就靜靜食算了。因為唔知有邊一句嘢佢聽咗唔滿意,又向我地發洩

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

同我一樣呀, 又係成日話我老豆點傷害佢, 無限LOOP自己幾痛苦, 又話自己落得如此下場好折墮, 我結婚行教堂佢唔比我老豆來, 我既人生大事冇爸爸拖住入教堂, 好多人當日問我做乜爸爸冇來, 我要講大話話我爸有急事來唔到, 因為佢話我老豆唔值得來, 冇幾耐我嫲嫲過左身, 我姑姐個D問我媽去唔去鞠躬, 我媽話唔去, 我個時唔識死同我媽講話"其實人都走左, 不如送佢最後一程" 我媽幾大反應, 話我好咁樣講, 罵到我痴線, 總之一唔合佢意就黑面咆哮, 人多既地方都係咁..我仲可以點, 如果有人O係佢面前讚我地幾好幾好, 佢好似接受唔到咁架, 人地講多幾次佢直頭疏遠埋D朋友

男爵府

如果太靜食飯我媽又會話佢宜家係咪答枱呀.....救命

男爵府

開心吸收勳章

spikenard 發表於 18-11-1 14:14
只能說你好幸運有好的童年,遇然的濟水只會感到短暫的唔方便忍1忍就得,但係香港呢個年代仲有d人長期的濟 ...

講真.而家夾中間的人至辛苦.
上有老.下有嫩.千萬層的壓力.
如果老友記難頂的話就真系好容易抑郁喇.
其實我老豆也脾氣好古怪.別人眼中是癡線佬一個.
但無論點.拒都系我老豆.再癡線.也要對他好.

男爵府

叮妹 發表於 18-11-1 11:30
我老帽一向系咁痴,佢生活得吾開心,加埋如果日輸左$就會打來咆哮,而家封鎖左佢,我真系好驚佢又好憎佢, ...

80幾仲咁猛火
與智者為伍 與善者同行

男爵府

回覆 叮妹 的帖子

好似好睇唔起人既咀臉..好討厭

子爵府

Fanny媽媽 發表於 18-11-1 11:18
我有一個好易唔高興既阿媽, 好少事佢都可以話我嬲我, 例如佢請塊餅我食, 咁我只係講句話咁我攞番去先食, 根 ...

唔會見太多,人夾人,父母子女都係一樣,我同我父母都係有隔膜,會保持距離
幾時先上到車.....

伯爵府

回覆樓主:

好似我阿婆
有被迫害妄想症

子爵府

Fanny媽媽 發表於 18-11-1 11:40
回覆 stkyo 的帖子

因為我媽在家工作所以佢會睇住我囡, 但工人都一齊的, 所以日日放工都會見, 我媽離左婚 ...

你老公點講? 洗唔洗受你阿媽氣?
幾時先上到車.....

已刪除用户

男爵府

回覆 c.hutchson 的帖子

老公會覺得就到就遷就下我媽, 我媽只會對我同我哥先係咁架, 對我老公都仲收劍少少..好間唔中先會對我老公發下顛, 但始終唔係自己親生阿媽, 所以老公冇乜野架, 有時我媽向我顛完, 我老公會哄我下

首頁
23456...10

尾頁

跳至