論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

乜佢地唔係只玩手機sms嫁咩...現在已昇華了??
我一定唔比工人買notebook.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Sueita 於 09-4-16 17:01 發表
乜佢地唔係只玩手機sms嫁咩...現在已昇華了??
我一定唔比工人買notebook.
就黎升上神台添…!!

複式洋房

原帖由 hohei 於 09-4-16 14:41 發表
好多時僱主都想對工人好,想當佢地係自己人,但現實真係好難,越對佢好越過份,連本份都唔守!
玩電腦都係唔知佢做乜,分分鐘去搵食點算,係度咁多年可能都有sex嘅需要都唔定!放佢返屋企啦 ...

係呀!我阿媽以開過 INDONESIA SHOP , 有得上網同卡拉 ok, D 印好多時都係上網同佢地 d 男朋友 (唔係佢印尼老公) WEB CAM 傾計, 試過一次仲對住過 WEB CAM 除衫, 嚇死我阿媽,佢見到東窗事發,即刻那那林著返見衫, 樓主, 你諗諗係咪仲要佢?????

民房

原帖由 tammygirl 於 09-4-15 23:59 發表
打算同現在印備續第4個contract,但佢竟要求每晚可玩電腦至零晨2點?我話唔可以,只可至1點,因為我返左工佢要照顧6歲同4歲囡囡,佢今日仲對我黑面,唔同我講野,究竟係我有問題定佢做壞腦?
我同佢講如果佢可以搵到1個僱主 ...

民房

是否個工人首先同你講每晚要玩電腦至2點先?? 工人玩到2點對佢的工作表現有無影響, 因為晚上是佢的私人時間wor, 咁你boss 叫你晚上唔可以玩電腦得唔得sin?? 做人要將心比幾好d 囉... 佢對你面黑, 你就應該問佢咩原因啦...我都會比個工人休息的時間做咩都可以, 最緊要是不可影響日間工作囉....

原帖由 tammygirl 於 09-4-15 23:59 發表
打算同現在印備續第4個contract,但佢竟要求每晚可玩電腦至零晨2點?我話唔可以,只可至1點,因為我返左工佢要照顧6歲同4歲囡囡,佢今日仲對我黑面,唔同我講野,究竟係我有問題定佢做壞腦?

大宅

說話唔係咁講喎, 你老細會唔會俾你放左工後留係公司玩電腦玩到兩點. 係度浪費公司既資源?
原帖由 Nicole媽媽 於 09-4-17 14:01 發表
是否個工人首先同你講每晚要玩電腦至2點先?? 工人玩到2點對佢的工作表現有無影響, 因為晚上是佢的私人時間wor, 咁你boss 叫你晚上唔可以玩電腦得唔得sin?? 做人要將心比幾好d 囉... 佢對你面黑, 你就應該問佢咩原因 ...

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

乜你覺得工人玩電腦到2點,唔會影響第朝既工作咩,我冇記錯,樓主個工人要湊兩個小朋友喎,咁都冇影響.......

比著你,晚晚係屋企玩到凌晨,一早要起身返工,你會好有精神咩.....將心比幾囉.....

原帖由 Nicole媽媽 於 09-4-17 14:01 發表
是否個工人首先同你講每晚要玩電腦至2點先?? 工人玩到2點對佢的工作表現有無影響, 因為晚上是佢的私人時間wor, 咁你boss 叫你晚上唔可以玩電腦得唔得sin?? 做人要將心比幾好d 囉... 佢對你面黑, 你就應該問佢咩原因 ...

大宅

咪係囉. 點會有精神第二日返工呀. 你老闆唔會唔俾你玩, 只不過做唔到野抄左你啫.
原帖由 小妮子 於 09-4-17 14:55 發表
乜你覺得工人玩電腦到2點,唔會影響第朝既工作咩,我冇記錯,樓主個工人要湊兩個小朋友喎,咁都冇影響.......

比著你,晚晚係屋企玩到凌晨,一早要起身返工,你會好有精神咩.....將心比幾囉.....

...

公爵府

好媽媽勳章

將心比己? 好一句將心比己
唔應該將工人同我地比

如果工作需要高度集中, 要細心 (例如紀律部隊), 你自己都唔會以"工餘時間係自己時間, 有自由", 在休息時間玩到晏一晏啦.

呢種無限上綱的所謂自由, 只係放縱的籍口.

將心比己, 如果你有工人同你講相同要求, 你真係OK??
唔使答, 你心裡有數便可.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 ellawyc 於 09-4-17 15:22 發表

將心比己? 好一句將心比己
唔應該將工人同我地比

如果工作需要高度集中, 要細心 (例如紀律部隊), 你自己都唔會以"工餘時間係自己時間, 有自由", 在休息時間玩到晏一晏啦.

呢種無限上綱的所謂自由, 只係放縱的籍 ...
「將心比己」本身是好東西。但,如果把「將心比己」運用於不當的情況時,效果就不如想像中那幺神聖,偶爾更會給人另類的感覺!:loveliness:

伯爵府

好媽媽勳章

連佢講電話講得夜我都覺得好過份,仲話想玩電腦,真不知所謂....

子爵府

開心吸收勳章

我個印印每星期日係灣仔學電腦嫁, 佢仲話好多工人學(菲印都有),除左電腦,仲可以讀大學(印尼政府協辦)。因我個仔已經中學啦,唔使工人照顧,印印只係做家務同煮晚飯,我見佢handle到,所以冇唔比(其實佢冇問過我 )。反而見佢真係讀書咁(要交功課),考完試佢仲比張成績我睇!所以我只係同佢講唔可以用電腦到半夜(佢有自己的notebook)。試過夜晚我瞓時見佢間房仲有燈(約11:30pm),第2日我借D意提佢,佢都好醒目。
算啦,正如我 c6講:佢讀書好過用d時間周圍八!
但話說回來,樓主個工人....應該係"公主"至真,好離譜,係咪搏炒呀?千萬唔好比應承佢!

複式洋房

主僕都不知所謂:;pppp: :;pppp:

珍珠宮

我家好賓都曾經向我提出上網要求
幾個月前,佢話想自己買notebook,希望我地可以俾佢上網,因為佢話同個女(1個係加拿大+2個係菲律賓)既長途電話費和假日去租用電腦既錢好貴

咁我當然係側側膊,我見佢無再提,就不了了之

近來我留意到佢有睇notebook既資料,我和c6討論呢個問題,c6話如果工人要求到,咪俾佢攞
c6話只要佢唔影響佢工作,就由得佢喎,都short架,我淨係一個bk都攪到我無心機做野啦,都仲未計MSN、youtube……
我向c6強烈抗議左架la, 我話,到時咪攪到好賓無心機做野,要我抄左好賓你先安落,到時唔該你辭職自己返屋企湊仔,唔好怨我

我c6以前仲低B,個工人未黎,連人地個樣都未見過,已經諗定話俾我地自己部電腦俾工人上網和家人溝通喎,我話部腦中左毒/玩難左你係咪叫工人賠先?
完全唔明D男人諗乜架

係c6眼中,我係一個刻薄既僱主

伯爵府

好媽媽勳章

樓主可能受不了大家的忠言閃了:;pppp:

複式洋房

每晚都玩到零晨 2 點,,第二日點帶D仔女返學呀!就算得,都做唔到其他野啦!Day Day 係咁wor,

公爵府

牛年勳章

公爵府

牛年勳章

原帖由 Nicole媽媽 於 09-4-17 13:48 發表

我都覺得人地離郷別井咁黎到咁遠打工, 將心比己, 或者可以多個人愛錫小朋友, 不過我都好懷疑玩電腦到凌晨兩點, 係咪真係對日間的工作冇影響?? 唔好話人地, 有時自己夜左瞓, 第二日都冇精神做野, 果晚都自動自覺早抖喇~ 但工人又會唔會咁自動自覺呢? 真係要好睇佢自己囉~ 不過我會好驚易放難收, 到時要小朋友承擔個風險o者~

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 傻BB 於 09-4-18 00:01 發表

我最憎聽到d 僱主講 "將心比己"!

你唔掂會去借財仔, 工人仲窮過你, 將心比己, 你係咪又俾工人去借財仔?

你成日留喺屋企做家務都會悶, 得閒都想搵朋友去吓街, 食吓 lunch, 將心比己, 你係咪俾工人隨時call d ...

首頁

尾頁

跳至