單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

Liangbobo 發表於 19-1-11 02:49
每人經歴不同,我只想問另一半突然過身的您們,會怎樣處理您們的回憶?經過了多少年才能放下? ...

無時無刻都會回想同佢每一刻嘅片段,有時會會心微笑,有時係獨自傷心,有時又諗起佢以前令我激氣或炆憎嘅事,呢啲回憶都係甜蜜嘅,從來無想過會放低架!
不過傷心嘅感覺真係會隨年月過去而減退,但仍然對佢充滿著思念
所以有其他人追我我都接受唔到住

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

grapes_christy 發表於 19-1-21 16:01
我老公今個月三號,因病離世了,上星期剛攪好白事,今天第一天回到職場,我仔仔只得五歳,先生走時才41,每 ...

抱抱!
嗰種錐心之痛只有過來人才會明白!
願你同仔仔好好生活,讓在天上嘅丈夫少份牽掛

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

Liangbobo 發表於 19-1-11 02:49
每人經歴不同,我只想問另一半突然過身的您們,會怎樣處理您們的回憶?經過了多少年才能放下? ...

我想真的不會放下, 我已過了一年, 仍然每日都掛住, 小朋友都經常不自覺提起同爸爸的開心事, 幸好於小朋友的回憶都是開心的, 雖然表面上大家都努力生活, 但內心深處仍然覺得難過

大宅

grapes_christy 發表於 19-1-21 16:01
我老公今個月三號,因病離世了,上星期剛攪好白事,今天第一天回到職場,我仔仔只得五歳,先生走時才41,每 ...

我大哥前两果月突然走左,我都接受晤到,好痛心,我不怎面對今年的新年

:-D :-?

大宅

bb豬媽媽 發表於 19-1-23 19:02
我想真的不會放下, 我已過了一年, 仍然每日都掛住, 小朋友都經常不自覺提起同爸爸的開心事, 幸好於小朋友 ...

冇錯,真係每日都掛住。表面上好努力生活,內心仍然傷痕累累,心酸哀痛。

大宅

回覆 grapes_christy 的帖子

我老公走了也差不多2個多月,我仍然經常哭,充滿回憶
(\~~/)(\~~/)
(='.'=)(='.'=)
(____)(____)~

大宅

bubu22 發表於 19-1-27 16:51
回覆 grapes_christy 的帖子

我老公走了也差不多2個多月,我仍然經常哭,充滿回憶 ...

我已過了一年, 一直表現都好堅強, 因為怕影響仔仔, 但尋日唔知點解, 突然間好掛住, 喊咗好多次

大宅

想哭便哭,無需故作堅強。
我但求能夠一一去數清楚......

男爵府

bb豬媽媽 發表於 19-2-8 07:46
我已過了一年, 一直表現都好堅強, 因為怕影響仔仔, 但尋日唔知點解, 突然間好掛住, 喊咗好多次
...

想哭時心裡會那住,我會去冲涼房開大水喉放聲痛哭,走了道氣會好好多
利申:支持祖國 反對移民

大宅

我先生走了已踏入第三年, 我都經常私底下喊。 我們每個人都有傷心的權利, 所以在不影響其他人的情況下, 我都會畀自己喊出嚟。

大宅

jasonkot 發表於 19-2-9 22:55
我先生走了已踏入第三年, 我都經常私底下喊。 我們每個人都有傷心的權利, 所以在不影響其他人的情況下, ...

我過了一年,仍然好難過,很害怕假期及節日,不知何時才可復完,但還是要好好照顧小朋友,假期盡量收拾心情,和小朋友出去逛逛,你有小朋友嗎? 幾大?

大宅

bb豬媽媽 發表於 19-2-10 16:43
我過了一年,仍然好難過,很害怕假期及節日,不知何時才可復完,但還是要好好照顧小朋友,假期盡量收拾心 ...

我都有小朋友, 我先生就是在我兒子五歲时離世, 我都盡量多D陪小朋友玩, 我都好感恩能有個兒子, 不然日子真的很難捱。 雖然我又要返工, 又要進修,生活非常忙碌,但一樣都會為離世的家人感覺很難過。我曾接受過喪親輔導 ,所以我學到了我們每個人覺得唔開心的時候,應該要 俾自己喊出嚟,把痛苦的情緒釋放, 這是哀傷治療中 重要的一步 , 如果勉強壓抑自己的情緒, 只會將復原期拖慢。

大宅

jasonkot 發表於 19-2-10 19:32
我都有小朋友, 我先生就是在我兒子五歲时離世, 我都盡量多D陪小朋友玩, 我都好感恩能有個兒子, 不然日 ...

你參加邊間喪親輔導?係咪x 明會?有幫助嗎?我仔都係同你一樣五歲就爸爸走左,我都慶幸有佢令我支撐下去,我想同仔仔參加喪親輔導,但唔知有咩途徑可以參加,需要排隊嗎?

大宅

grapes_christy 發表於 19-2-11 15:34
你參加邊間喪親輔導?係咪x 明會?有幫助嗎?我仔都係同你一樣五歲就爸爸走左,我都慶幸有佢令我支撐下去, ...
我是參加善寧會, 喪親輔導對我來說有很大幫助。 有輔導員耐心聆聽,讓你抒發,及給你指導。

對我來說在生活環境當中,由於角色問題很難找到合適的人傾訴, 例如:為免父母擔心, 作為兒女不想將自己傷心的感覺告知父母; 而孩子年幼喪父已經很可憐了, 如果我向孩子傾訴只會令孩子感到壓力;而在工作地方, 我們為了生存, 更加要將自己武裝起來, 裝作很堅強 ,甚至不能告訴他們太多关於屋企的事; 而那些沒有經歷過喪偶的朋友 ,只會說 “let him go”、 “move on” 呢啲毫無意義 兼 对我毫無幫助嘅說話, 更離譜的是 ,仲要喺背後話你態度消極!

但在善寧會就有受過訓練的專業人員, 聆聽你的說話之餘, 更加唔會好似嗰啲無知嘅人亂咁講嘢, 對喪親者精神構成傷害

大宅

回覆 jasonkot 的帖子

妳最後嘅說話,正正反映我嘅情況,亦因為咁我嬲咗一D人,到而家都形同佰路,l以自以為是的角度硬迫我哋行佢果條自以為是的路,仲背後百般批評話你乜乜物物,最好笑近排同我講話當時唔識講野但都係為我好
當時唔單止唔識講野,仲唔識體諒我,又係咁俾壓力我,仲要批評我,真係多謝咁有心

jasonkot    發表於 19-2-15 22:47

大宅

jasonkot 發表於 19-2-10 19:32
我都有小朋友, 我先生就是在我兒子五歲时離世, 我都盡量多D陪小朋友玩, 我都好感恩能有個兒子, 不然日 ...

請問你咩情況下覺得自己要接受輔導? 我已過了一年, 雖然生活已回復正常, 但面對小朋友成長, 自己前路仍然感到迷惘, 喊嘅情況都減少了, 但經常覺得心有唔舒服, 我都諗緊其實我表面好似無事, 但是否要接受輔導

大宅

bb豬媽媽 發表於 19-2-15 08:04
請問你咩情況下覺得自己要接受輔導? 我已過了一年, 雖然生活已回復正常, 但面對小朋友成長, 自己前路仍然 ...
以你現時的情形, 對於那些機構來說 ,已經復原得很好, 不需要輔導。 至少你的生活已回復正常。 喪親的傷痛 好比 手術後身體仍然留有疤痕, 我們就是要學習怎樣與這疤痕共存。

大宅

回覆 Liangbobo 的帖子

很有共鳴,D人其實唔覺意講了D說話,但我哋又不太啱聽,有時甚至嬲嬲地,都少揾了以前的朋友了。
我有時覺得自己是否心理有問題和小氣呢?
(\~~/)(\~~/)
(='.'=)(='.'=)
(____)(____)~

首頁

尾頁

跳至