自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

禁止訪問

子爵府

candysoso2002 發表於 18-11-28 00:38
你講得好好啊(emoji)(emoji)(emoji)

太過奬,只不過實在睇唔過眼,一時忍唔住將自己教訓個仔啲嘢寫出嚟。
btw我自己真心希望將來國家上位者裏面有真正為人民好嘅香港人,與其為反而反,不如將目光放遠?唔好唔記得曾經我哋香港人比國內人優勝嘅地方,就係擁有佢哋恨唔到嘅國際視野,唔知幾時開始變咗坐井觀天

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Carhy 發表於 18-11-27 21:36
為左31萬拎自己仔女去做實驗,大陸人真係

佢地當係捐精咋,有當係仔女咩

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

回覆樓主

係得佢咁蠢自爆美國一早有lab發展相關技術但人地當國家機密

子爵府

青青河邊草 發表於 18-11-26 22:30
呢啲實驗我懷疑全世界都做緊

根本就係, 實驗喺動物身上嘅基因排序 好多都係成功嘅, 唔記得喺邊度睇過一啲外國嘅 新聞, 通過基因排序好多疾病已經可以自然免疫, 例如癌症等, 但科學界公開認為唔可以用喺人類身上,因為道德, 就好似複製動物一樣。
但試想像一下如果cancer或者好多病真係有得醫, 同下一代係免疫, 人口自然就會更加多, 更加長命, 自然流失人口嘅比率就會更低, 到時會出現咩情況? 人口膨脹, 地球嘅資源已經短缺緊, 全球都講緊控制人口, 如果有科學家公佈已經有方法令到人類少啲疾病同長命D, 呢位科學家一定會受到各界 評擊, 因為違反緊 呢個世代嘅目標~ 減少人口。

子爵府

Onlok 發表於 18-11-27 21:55
老實講,我係科學家,我都想研究!

我都覺得係, 真係科學嘅角度,冇話啱定錯, 求新求變求改進, 只不過今次做咗呢個技術嘅人係中國人, 換轉係外國人, bk嘅媽媽肯定唔會鬧得咁勁 , 國際社會亦都唔會圍攻。

拋開政治同偏見,係科學角度上,今日有左第一步, 或者100年後嘅地球,空氣同細菌已經唔同咗, 到時需要更強壯嘅人類先至可以生存到,分分鐘都係靠今日呢一個基因排序技術而令人類不致滅亡,who knows?

公爵府

choc_choc 發表於 18-11-27 13:54
大陸十幾億人,2條人命對呢個國家值幾錢?

所以呢啲非自願人體實驗只會在極權國家出現,因為人民只係國家機器入面既零件。

P.s. 自願參與既只係父母,bb係冇得揀既。改左條基因對人體既影響好多都未知,就算真係可以愛滋免疫(不過點驗證都成問題,唔通向bb輸愛滋血黎實驗嗎?),可能引致其他健康問題,無人會知,承受後果既只有小朋友。父母可能唔知潛在風險,但個科學家冇可能唔知。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

尋日睇報導,有中國科學家話呢項技術一直都存在,祗系基於倫理道德同日後會發生嘅可能,各國科學家有共識唔用人類做。我唔認為佢假,祗系開左個頭,侏羅紀世界嘅現實版亦不遠矣。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

hokabb 發表於 18-11-27 00:43
我大仔去讀書前我同佢講,千祈唔好忘記自己係中國人,因為佢呀爸阿媽祖宗十八代都係,依個係就算C咗比人挫 ...

睇唔過眼就取代佢,自己建立個新嘅,而非置身事外去恥笑

伯爵府

MC媽 發表於 18-11-28 08:52
我都覺得係, 真係科學嘅角度,冇話啱定錯, 求新求變求改進, 只不過今次做咗呢個技術嘅人係中國人, 換 ...

唔係因為做既人中國人
係講緊基因改造後既影響
同人類之後生態問題

大宅

MC媽 發表於 18-11-28 08:52
我都覺得係, 真係科學嘅角度,冇話啱定錯, 求新求變求改進, 只不過今次做咗呢個技術嘅人係中國人, 換 ...

Bk既媽媽好講道德倫理,一句說話已觸痛神經,何況真實咁搵個中國人bb做實驗,用個人類bb做實驗說算外國人咁高調出黎講一樣比人話。我都奇怪點解有的媽媽覺得冇問題,唔知佢地會唔會搵自己bb 去試啦。

侯爵府

開心吸收勳章

我都相信有其他國家做緊, 不過吾講出黎.

大宅

我信係真,但真係好有問題
連大陸既科學家都反對呢樣野,唔明點解仲有人支持
諗起I am legend

呢d 違反自然既野,一定會帶來其他禍害
Butterfly effect

大宅

good_pig 發表於 18-11-28 08:02
佢地當係捐精咋,有當係仔女咩

佢哋真係好痴線

男爵府

唔理咩國人,其實呢類研究對人類有咩貢獻?係唔係下一代要做人造人先掂?正常生育出嚟嗰d點算?

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

又呢話大6有錢,又有技術,係香港人自己睇少大6。 係好勁 ,完全拋離 人類醫學嘅道德 底線, 嚴謹嘅科學論證。 真正權威科學家係要兼顧好多,唔係淨係 科學技術 ,如果冇做過大學研究或者冇讀過大學做個thesis, 就好容易畀呢啲人呃到, 包括呢到有啲人。

根本呢類技術外國一早已經有 ,係基於倫理道德 同埋 科學研究方面,根本佢哋係唔會做囉。

起一貫西方嚴謹論證科學基礎上, 就算撇除 道德倫理 ,呢一項研究根本現時不會實行。 再造基因 豈人類身上衍生嘅問題, 係大於 能夠用 科學法證明有效。 人唔同植物, 基因改造後 ,植物唔得, 咪唔食囉。

子爵府

mandy952 發表於 18-11-27 21:56
完全唔信,唔通打d愛滋病毒入bb身體做測試咩,佢講咩都得啦
而家得兩條路:1)隔一排打D愛滋病毒落BB度做埋個實驗佢
2)所有實驗做假死撐
3)佢而跪低唔再搞

1,2 都係極不道德而且犯法

大宅

ddkaka 發表於 18-11-26 20:46
世界首例!免疫愛滋的基因編輯寶寶在中國誕生

https://www.bnext.com.tw/article/51417/crispr-scientist- ...

外國係禁止基因改造用於(杯胎),呢個科學界竟然夠膽咁做。

首頁
23456...12

尾頁

跳至