自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

lovesue09 發表於 19-1-26 12:06
你好叻呀,我有工作,但份糧唔多,自己捱唔緊要,怕苦了囡囡而已,希望我好快都會有另一片天
...

一定好快有你既新天地

伯爵府

lovesue09 發表於 19-1-25 20:53
佢不只一次對我唔住,呢段感情中,彼此都傷害過大家,就因為佢對我不忠,令我對佢無信任,成日check住,佢 ...

我都係一個單親媽,獨力一個人養住3個仔,初初聽到我話要離婚,身邊朋友都怕我會頂唔到,但事實擺在眼前,只要你肯,你想,點都會有辦法,依家既我,不算大富大貴,但總可憑自己一雙手,養我3個仔,雖然生活上,未叫做無憂,但我基本生活物資不缺,每月同3寶吃喝玩樂都做得到(利申:本人無擁有任何學位,無有錢娘家,亦曾是全職家庭主婦,初出返黎社會果陣,人工亦低)但我信只要我肯做肯捱,無野能夠阻到我養活我d仔!你都要相信自己,離開一個對你唔好,不能比你幸福既男人,就算生活上苦一點,都好過繼續受佢折磨。。過新生活吧,你會發覺其實你都可以活得更開心。加油
大b駿逸細b駿晞

大宅

藍藍 發表於 19-1-26 15:17
我都係一個單親媽,獨力一個人養住3個仔,初初聽到我話要離婚,身邊朋友都怕我會頂唔到,但事實擺在眼前, ...

你好勁,三個小朋友,我慶幸只有一個,我有諗過番兩份工去維持,但小朋友小學了,好多嘢跟,我唔想咁,介意分享吓你過程係點樣嘛~?

子爵府

佢不只一次對我唔住,呢段感情中,彼此都傷害過大家,就因為佢對我不忠,令我對佢無信任,成日check住,佢 ...
千祈唔好以為死左就一了百了!
唔好以為帶個囡去死,個賤人會後悔傷心!
你好傷心!可以點?
離開個廢人!
一個令你傷心既人,就好似一隻崩口既杯!
唔通仲用?仲繼續介損自己個口?繼續留血?
為咩?
掉左佢!垃圾!
睇開,先解決到心魔,令自己同個囡快樂!

大宅

Msolivialeung 發表於 19-1-26 15:59
千祈唔好以為死左就一了百了!
唔好以為帶個囡去死,個賤人會後悔傷心!
你好傷心!可以點?

你形容得好好,諗番轉頭係我自己蠢,係我容許佢一次又一次傷害我,佢今日哄我,我要話俾自己知唔可以心軟

子爵府

佢覺得咩都無問題而又講到出口洛,仲可以點行落去?做女人唔好咁傻豬啦!無男人都可以生活到吧!返工做嘢養大個女!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

佢做錯,佢係衰人,點解你要懲罰自己同個女?諗都唔好諗去死。相反,離開個賤人,自己同女開心活下去,唔好衰俾佢睇,証明俾佢睇,呢個世界唔會冇佐邊個就唔得。條路係難行,但啖氣更難下,一個咁既人,唔值得你再花時間落佢度。為了自己同小朋友,要振作,明白你傷心痛苦,但再難過都可以捱過去的。加油!
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

你想痛一陣,定係痛一世?

自己揀

大宅

是是但但 發表於 19-1-26 17:23
佢做錯,佢係衰人,點解你要懲罰自己同個女?諗都唔好諗去死。相反,離開個賤人,自己同女開心活下去,唔 ...

多謝你,我宜家會專心,只想好好處理囡囡情緒,只佢知道我哋將會分開變得好反感,好大反應,其實呢段時間,我哋d事已經嚴重影響囡囡,性格,甚至成績,已唔合格了,我唔想再咁落去

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

lovesue09 發表於 19-1-26 17:41
多謝你,我宜家會專心,只想好好處理囡囡情緒,只佢知道我哋將會分開變得好反感,好大反應,其實呢段時間 ...

加油,好好處理女女既情緒,她才是你值得緊張既人。記住,你只係失去了一個唔再愛你既人,你冇損失;相反,對方失去了兩個至愛既人,佢一手摧毀所有,有一天,佢會知道自己如何笨,但佢點諗都不重要了。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

虎到金來勳章

lovesue09 發表於 19-1-26 17:41
多謝你,我宜家會專心,只想好好處理囡囡情緒,只佢知道我哋將會分開變得好反感,好大反應,其實呢段時間 ...

你要多謝佢令你徹底地死心,放下
要決絕及有尊嚴地離開他,
最後你會發現他原來什麼都不是。
女兒需要是你的愛多於物質上的一切,
努力好好活出自己和女兒的人生。
2019重生吧,J M

伯爵府

lovesue09 發表於 19-1-26 15:24
你好勁,三個小朋友,我慶幸只有一個,我有諗過番兩份工去維持,但小朋友小學了,好多嘢跟,我唔想咁,介 ...

簡單d講,一直係全職媽,之後到老二大了一點,我先間中返pt,後期係朋友公司工作,薪金只有8千,那時發現了老公有外遇,果段時間最難捱,中間發生左好多事,小朋友當時好細,最大先5歲,最少剛1歲多點,老公帶左所有錢走佬,我前路茫茫,慶幸身邊朋友知我情況,有d每天打來,確認我安全,有d帶我一起工作,雖然返既時間長,但都叫做有返點安全感,雖然娘家無辦法出錢幫我,但我爸爸每日幫我看顧小朋友,等我可上班,下班後我立刻回來接手,半年過去,老公又回來了要求復合。。
大b駿逸細b駿晞

珍珠宮

世上只有媽媽好,有媽的孩子像個寶!為左女女要堅強!

伯爵府

你好勁,三個小朋友,我慶幸只有一個,我有諗過番兩份工去維持,但小朋友小學了,好多嘢跟,我唔想咁,介 ...

因為小朋友當時好細,我顧慮很多,最後決定復合,雖然話復合了,但我同老公一直保持財政獨立,佢只比屋租水電,其他生活上開支由我出,可能我沒安全感,預防佢會再一次掉底我地,所以我一直保持住工作,照樣每日送小朋友上學後上班,起衫只係係超市做推銷員,因為日薪計算,所以我盡量唔會放假,搵得一日得一日錢,月入當時都係9千多點,一年後,小朋友越黎越大,薪金難以維持,朋友勸我轉行做美容sales,人工可多一點,所以之後就膽粗粗入一行我原全唔識既行業,但慶幸我很努力,身邊有好上司教導,好快就升職了,果時人工一萬多點點,工作了一年,又轉了另一間公司
大b駿逸細b駿晞

水晶宮

嘩,咁差

可能自己一個仲好喎

伯爵府

係第二間公司工作左半年,就升了店長,月入一萬5左右,但因工時長,壓力大。。朋友又提意我轉行,可以多d時間陪下d仔,之後有朋友幫我搭路,轉了文職,雖然人工無咩變化,但時間好好多了,星期一至五收6點半,星期六半天,紅日休息。。放工後我可以多左時間陪小朋友,返到屋企其實都一樣照樣跟功課做家務,仲要服侍當時好似大爺既老公,每日如是,晚晚2點幾先去訓,第二日7點起身,其實果時同老公既關係已變化了,因我轉新工,升職,佢都唔多鍾意,亦會比說話我聽,而且佢脾氣唔好,每次發脾氣都會打爛屋企既野或者拎野掉向我來嚇我,有時仲會借機黎打仔出氣,我真的忍受不了
大b駿逸細b駿晞

伯爵府

本來,我唔打算太早離婚,心中一直打算點都捱到小朋友18歲,能自立我先離,再一次因事故同老公鬧交,但今次真係頂佢唔順了,我自問,以果時黎計,老公係經濟上本身都比唔到我太大支持,而生活上,一向都係我獨力為主去處理所有家中事務,感情上我同佢已不能回到以前,亦不想跟他同床共枕,咁有佢同無佢又有咩大分別?若果我肯捱,最多辛苦多一點,但我信,總有日會捱完,只係時間問題,若果經濟上,差了他一點點錢,我可以再搵,最多咪晚上打多份工,反正我夜鬼開,慣左晚睡。所以果次我無讓步,堅決同老公離婚了
大b駿逸細b駿晞

伯爵府

可能上天眷顧我,身邊遇到既人與事都係好,係文職果道吸取經驗,一年左右遇到依家既老板們,果時佢地想開一間公司,但想搵人幫手攪,我上司就決定帶住我,一齊去創新天地,新公司成立,我亦再進升為管理層,福利及待遇亦係我心中所想,因為係由我地訂,人工當然再升級,雖然未至於好多,但比上不足,比下有餘,已足夠我養活3子,而且依幾年,我既人際網絡已發展到好大,慶幸身邊遇到既,個個都係真心朋友,我地之間都會互相扶持,所以我依家,一切都過得好好,隨住3寶長大,我自由既時間多了,可以出去學更多野,增值自己預防萬一,我向來都係雜工女王,唔怕無工做~~
大b駿逸細b駿晞

大宅

藍藍 發表於 19-1-27 00:59
可能上天眷顧我,身邊遇到既人與事都係好,係文職果道吸取經驗,一年左右遇到依家既老板們,果時佢地想開 ...

jm 恭喜你,欣賞你

大宅

藍藍 發表於 19-1-26 15:17
我都係一個單親媽,獨力一個人養住3個仔,初初聽到我話要離婚,身邊朋友都怕我會頂唔到,但事實擺在眼前, ...

妳好堅強,叻媽!祝福妳同囝囝們!

首頁

尾頁

跳至