自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

大宅

好膠呀,搵八萬要上網問人...

公爵府

grapechan 發表於 19-2-19 19:38
請問大家這樣的家庭狀況是否不應該讓BB讀私校?心儀私校學費+雜費每月約$5500

背景:兩夫婦+ 1.5歲B,計劃 ...

私校一讀就12年,兩個讀就太大負擔喇,不如主力入間好津校,有餘錢就比細路學下課外活動或者全家旅行啦,因為以上呢啲可以因應情況可加可減,但學費一讀落去就冇得退,中途轉校唔適應咪死火,你話係咪?

yiu_mimi    發表於 19-2-20 11:01

翡翠宮

牛年勳章

小可愛11 發表於 19-2-19 21:46
我同學個女,兩歲幾就話去學鋼琴。
另一個朋友,佢個女上下午返兩間幼稚園,然後學小提琴,學西班牙文,學 ...

係呀,我女一星期都有兩日朝九晚七,度佢個schedule仲煩過我。我識d家長星期六日,一日走五場,人都癲

珍珠宮

如果私校講緊幼稚園, 值得投資.

yiu_mimi    發表於 19-2-20 11:01

公爵府

picamama 發表於 19-2-19 20:14
可以,但生一個好了
X2

侯爵府

樓主我同你d收入同使費好似。
不過我有兩個小孩子,細個位未上興趣班,大個個k2,剛剛計過一個月9000元興趣班。
家用冇你比得咁多,供樓都冇你咁多,不過有2個工人,保險一樣6000元,其他都近似。

我最後係決定比小朋友讀免費幼稚園。
小學都會考私校做backup,但主要希望去津校。
我覺得如果讀私校,冇話比唔起既,但會冇咁鬆動。

公爵府

畀面勳章

請問大家這樣的家庭狀況是否不應該讓BB讀私校?心儀私校學費+雜費每月約$5500

唔夠。我有2個讀津校,冇工人,家庭收入比你多,支出大數比你少,都冇咩錢剩

子爵府

回覆樓主:

如果係我,留錢中學讀私校。八九萬收入唔係少,但日常開支太大,養老佔左四分一供樓四分一,淨低四萬三個人駛,唔充裕。

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

回覆樓主:

幼稚園3-4年啫,你ok儲少錢可以呀。但d數計清楚未?因上下差少少已經唔同哂。例如交税,娛樂開支(唔好睇少星期六日平日果d食飯行街,都唔少錢), reserve for有時d電器要換,手機 etc攤番開都係數。仲有,你地有 saving㗎嘛,唔得咪喺saving到攞出嚟囉。
不過學費佔 disposable都幾大比例,如我係你就唔考慮。直情小學都讀津小,慳番。

大宅

你和C6甚麼性格?如是憂慮型,便不要生第二個和不要讀私校,個個月左計右計是很大壓力。但若是樂觀型,便沒甚麼要擔心。

只睇收入你們算不錯,但供樓加長輩家用,冇左一半真係好多。生bb唔係想有就有,加上有d用品衣物已有,第二個開支沒第一個大。我家長輩常說bb會帶福氣給你。另外可慳的是你和c6的個人開支。你們是否需要應酬?我發覺有小朋友後自己冇咩洗錢,返工帶飯,沒時間shopping,個個朋友的仔女讀緊小學平時冇時間約出來,真係慳返好多。

小朋友學野,平有平學貴有貴學。我有個朋友仔女讀神校,有學貴的興趣班,但亦有在音統處學樂器、康文署學運動、社區中心興趣班

別墅

熊熊老婆 發表於 19-2-19 21:16
想問下乜嘢BB教材?要成五萬蚊?想見識下

Oxford Path

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

開支佔好大比例喎,再計下數先諗
請勿打招呼~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小可愛11 發表於 19-2-19 21:46
我同學個女,兩歲幾就話去學鋼琴。
另一個朋友,佢個女上下午返兩間幼稚園,然後學小提琴,學西班牙文,學 ...

以前朋友個女三歲,k1有上門英文、 普通話、日文補習老師
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

HH_HH 發表於 19-2-19 21:17
我小朋友K1,已經冇瞓晏覺,早七起床晚七瞓覺(都有12小時),八點返學, 11點半放學,食埋中午,仲有成個下 ...

我工人唔使煮飯的,我媽咪幫手煮

公爵府

我屋企每個月disposable income 兩、三萬
小朋友讀政府小學

每個月好鬆動
D 多餘錢用來儲同投資

小朋友讀政府小學,但升中派位唔錯
不過他們考DSE 前會離開香港出外升學

別墅

Nbs 發表於 19-2-19 21:27
你搵10 萬其實好好但你支出好大。。。 家用無辦法當孝順父母,但保險, 兒童教材甘多既 ?! 一個小朋友已經 ...

其實我們冇搵$10萬,$8萬幾je,$5500我計埋雜費的了,學費交11期,不用校車的

禁止發言

伯爵府

回覆樓主:

讀學卷再上下補習興趣班

男爵府

到上幼稚園,奶粉尿片playgroup唔洗, 衫平有平買,呢舊錢夠幫補學費。
我會揀私幼,打好底子上津校,隔長少少先生第二個。
我小朋友幼稚園私幼無補習,興趣班K2 先學琴每月一千,K3 再加游水六百,平日放學瞓晏覺,去公園,睇書玩玩具,我已經覺得佢太忙。
買左博物館全年証全家二百,周末每個星期去不同博物館,小朋友學到野,自己又慳唔少。再去埋圖書館,已經好充實。

首頁
23456...16

尾頁

跳至