自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

樓主小朋友小六時是band 1生入左band 1中學?我認識一個case 是band 2生但阿媽博抽band 1B 學校,一年後接受不到留班結果轉去band 2尾中學;另一case係中小band 1A生跟不到band 1A英中炒左英同數,學校比一次機會中二狂補英文結果追返上中下游位置不用再擔心留班,但對升中四選科極不利,如果今年上不到頭1/3會自動考慮期他band 1學校插班,目標係揀到對將來升大學有利的科。

子爵府

scso 發表於 19-3-18 10:51

續:到現在大二account每次做卷都取滿分,所以我認為香港教育 ...

象牙宮

回覆樓主:

跟唔上,留一年唔係壞事,點可以為面子架

男爵府

^—^ 發表於 19-3-18 12:00
我相信呢一個係主因,因為chur倒太盡,中學無力再上.....

小朋友要打好基礎,但又要比佢有hea 嘅時間,香 ...

我相信,如果家長唔係相信路只得一條既,大人細路都會舒服。

路不轉人轉
人不轉心轉

心轉人轉路則轉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 19-3-18 11:48
即係佢本身都聰明,小學唔駛點讀已名列前茅?可否講咩band中小學呢?程度一致嗎?
...

直資,補習哥哥們都話佢唔笨只係懶

用戶要求終止服務

長琦良美 發表於 19-3-18 12:26

我相信,如果家長唔係相信路只得一條既,大人細路都會舒服 ...

Del

珍珠宮

我個仔都係留過班, 今年中四可能又要再留, 但他說留更好, 可以轉科, 有幾科讀得好,只係有D科讀得差拉低成績, 我都說再留, 會和細佬同級, 不如努力刻服弱科

我有問佢想唔想轉去讀IVE, 其實都是另一出路, 唔係每個成功人士都是讀書叻, 反而見有朋友睇成績表分數睇得好重, 辛苦和感壓力的是小朋友, 見到都打冷震....何必呢, 有書緣就會放多些資源去讀, 無書緣, 不如去看讀什麼課程學一門手藝
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 19-3-18 12:43
係好top既直資嗎?照計佢小學直升,應該程度都符合架!點解中學就會讀唔上呢?即係中學就要勤力,而佢慣咗 ...

唔算好top
你講法正確,佢hea 慣改不了

禁止訪問

伯爵府

mr.bb 發表於 19-3-18 11:54
問題出係邊呢? 小學基礎好, 上到中學點會差咁多? 係咪學校程度太深?

小學基本上勤力就得,成績唔會太差,但中學課程要分析,要用腦,唔可以靠背
另外分科多,需要知識,考試技巧等完全唔同,所以通常成績跌,仲有中學band 1 會收其他小學top 既學生,所以競爭更大,相對成績會差左

伯爵府

天造之才,皆有其用, 我幼兒園和中學曾留班. 香港教育太強調考試成績, 而不是知識,

子爵府

我真實例子,我讀band 1中學,中一同中四留過班但我之後發奮讀書,我會考21分,A-level夠成績入讀大學學位,成功大學畢業

所以留班唔一定壞事,最重要個心態係要覺得呢個係機會去進步

侯爵府

樓主只考慮升、留問題,有無諗過學校是否適合仔仔?比佢留,對他來說只是捱多一年!不如及早轉一間他程度的學校(可能你又會覺得冇面)!趁早轉校,對佢嘅社交和校園生活影響越少!樓主,你仔仔已經響了一個警號,係時候放下面子,面對現實
記得有個社工講過,升中放榜當日,是部分家長的面子遊戲,末到最後(子女是否跟得上),也未知輸贏。

大宅

有! 其實冇咩野GE! 開頭係有小小唔開心..

珍珠宮

當年中五,cee 第一次留班,覺得自己好怪。

其實而家睇返,好平常,人生總有錯節。機會多的是

最奇的 case 係有同學 repeat 3~4年,都考唔上,讀師範,而家做教書主任仔,不知搵得多過幾多高材生

人生真係唔好想太多無謂嘢

子爵府

李家承 發表於 19-3-18 07:53
如果女仔DSE考得10幾分,你覺得重考定讀IVE好? 佢話想入MTR

好有決心又有信心/覺得之前只係失手就重考
通常學校先前都有個試考,學校會估計學生每科分別考到咩,大約幾多分
通常10個裡7-8個都準...除非失手嚴重
如果唔係得大半年時間再重考分數唔會有太大改變
有返十幾分可試ive,副學士等...有啱心水科目收就讀

子爵府

blackberry 發表於 19-3-18 11:16
我有2個仔,一個自覺只讀書,一個鍾意課外活動多過讀書

咁樣睇下佢有咩興趣, 再搵下嗰方面嘅發展

子爵府

kamyee503 發表於 19-3-18 15:44
好有決心又有信心/覺得之前只係失手就重考
通常學校先前都有個試考,學校會估計學生每科分別考到咩,大約幾 ...

副學同IVY兩間簡讀邊到好? 希望出路大啲

大宅

長琦良美 發表於 19-3-17 22:58
係唔係小學谷盡左,升中開始厭讀書?

同意

首頁

尾頁

跳至