自由講場

跳至

首頁
23456...46

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bbyou 發表於 19-4-14 04:22
原來加拿大要考法文試!!

吾講真係吾知。

別墅

transformers 發表於 19-4-14 03:00
呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友 ...

多謝分享,你地係邊區?

珍珠宮

mowaiyan11 發表於 19-4-14 04:51
樓主,唔好意思,呢個case 令我諗,點解香港人一邊就話大陸人落嚟香港就係輸出低端移民,但同時間我地做同 ...

呢個post
真係好醜陋

男爵府

多謝樓主的分享!對冇錢冇物,但有上進心的人來說都算一條好出路

珍珠宮

即係30萬入場,坐5年,另加5年生活費,可以全家做PR..
成本係:時間+金錢

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

侯爵府

開心吸收勳章

加拿大地大物博,有啲地方需要新移民吾係新鮮事。每個省都有不同既移民政策,税務安排。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

lalang02 發表於 19-4-14 08:10
其實國內好多人早已經咁早
但是要成就到 都因為申請人學歷唔高 移民局相信你表妹唔會為左 申請成為加拿大 ...

唔使計分,畢業後直接有省提名,大學學歷去讀又得,申請碩士讀上去都得,所以都幾易既,肯去讀就得。
詳細可以睇政府個網,唔同省有唔同移民offer,熱門安省,bc溫哥華就難,其他大省其實長期需要新移民,條例都幾鬆架!

侯爵府

siufans 發表於 19-4-14 08:12
有冇年齡上限?
如果咁好,
點解咁少人去加拿大讀大學?

唔係大學,佢係讀post secondary diploma.
如果申請人本身係大學學歷,可以揀讀master
至於點解咁多人去英國澳洲美國唔黎加拿大,
可能怕凍怕悶囉

男爵府

好honest 咁講,學歷得中三同中五,英文已經唔ok,過到去點溝通?
仲有,學法文要有英文底,英文底差,根本好難學?

Touch wood 法文failed 點算?

仲有小朋友係Canada 讀讀下迫住返香港,佢d教育點?

侯爵府

TingTing 發表於 19-4-14 09:35
即係30萬入場,坐5年,另加5年生活費,可以全家做PR..
成本係:時間+金錢 ...

技術上2年已經得啦,以我表妹case, 係香港2年又如何?
我唔會覺得佢事業或財政上會有咩突破,最多俾佢2年儲多20萬,咁佢都唔會買到樓架,一樣係番工出糧去交租,旅行最多咪去日本...送個女去外國讀書應該無可能,但係依家實現到咁囉

侯爵府

Glau 發表於 19-4-14 09:35
加拿大地大物博,有啲地方需要新移民吾係新鮮事。每個省都有不同既移民政策,税務安排。
...
無錯,其實仲有d省條例仲易,不過我覺得生活條件差左d就唔介紹啦!

大宅

mowaiyan11 發表於 19-4-14 04:51
樓主,唔好意思,呢個case 令我諗,點解香港人一邊就話大陸人落嚟香港就係輸出低端移民,但同時間我地做同 ...

咁又唔好歧視移民...
雖然係有大陸移民存心來攞福利..
但有好多人都係自力更生有做野..
如果無新移民.. 飲食業/清潔個 d 會好難請人..
如果樓主個 case 去過去自力更生..
我覺得無咩問題..

公爵府

回覆 transformers 的帖子

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

transformers 發表於 19-4-14 09:41
技術上2年已經得啦,以我表妹case, 係香港2年又如何?
我唔會覺得佢事業或財政上會有咩突破,最多俾佢2年儲 ...

請問樓主住嗰度最凍幾度?

珍珠宮

transformers 發表於 19-4-14 09:35
唔使計分,畢業後直接有省提名,大學學歷去讀又得,申請碩士讀上去都得,所以都幾易既,肯去讀就得。
詳細 ...

bc溫哥華天氣好但樓價貴
無乜身家批到去都難安居
魁北克都好易去
肯做打雜飲食業一定有工返
站穩腳步移埠又得
大陸人好早就知門路
做粗重工為主
填補到當地人不願做的工種

珍珠宮

畀面勳章

_candy_ 發表於 19-4-14 06:51
我記得香港,九龍係割讓,新界先係租借

香港九龍新界都是不平等條約造成,以現代的道德觀,都是不應該。

用戶要求終止服務

如果佢考試唔合格咁係唔係要即刻返香港?

子爵府

回覆樓主:

樓主地球好危險!但我們不唔可以離開地球,點算好!還有,加拿大大麻合法化!叫佢地小朋友唔好試!

侯爵府

Gomme 發表於 19-4-14 09:40
好honest 咁講,學歷得中三同中五,英文已經唔ok,過到去點溝通?
仲有,學法文要有英文底,英文底差,根本好 ...

我諗英文好唔好係個人問題,我表妹同佢老公都ok既,又未到去口啞啞,但係當然又唔係外國番黎咁叻啦!表達到自己,識聽d,講d,睇d寫d, 英文都係日積月累就得架啦!我亞媽住10年英文可能叻過好多香港大學生....

法文係好奇妙,佢唔係base on英文既系統黎學,所以就算A至Z都未識既人,跟住個法語系統學,係會學得識既!
我老公公司有一個委內瑞拉難民,佢就係0英文,因為戰亂定係政亂幾年前黎左做難民,佢係社區免費法文班讀(即係好基本果d,同大學開班果d無得比),經過佢自己努力,終於佢成為左一個淨係識講同聽法文,唔識寫同聽英文,好勤力番工既公民(公司保安員)
所以我覺得事在人為,無心既,俾大學佢讀都係哂gas,有心學,youtube都學到既!

首頁
23456...46

尾頁

跳至