自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

下...點解無??

唔好用BK 3萬蚊文員的準則去計算

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

請隨便打開招聘廣告,唔少工都係萬頭的。

珍珠宮

心語 發表於 19-5-15 14:35
我想問你朋友去邊度讀呢個課程?

讀再培訓計劃。
要冇工作先可以讀,唔使錢,政府有補貼,要考試的,所以佢都好驚唔pass, 不過可以補考。佢啱讀完,話啱改左例了跟住黎唔pass 唔可以補考了,因為愈來愈多人讀

伯爵府

2024年龍年勳章

donald63 發表於 19-5-15 13:33
回覆 KIbabe 的帖子

我到, 夠食夠使

你答我冇用㗎喎
我要答覆埋其他jm先得㗎

琥珀宮

donald63 發表於 19-5-13 10:13
如題? 真有人嗎? 如何看法? 你們識人有這樣嗎?

有咩出奇,之前為湊仔,特登搵份輕鬆簡單早返早放唔使ot嘅工,人工當然較低

子爵府

回覆樓主:

男人既話好無本事 講事實實唔like

大宅

回覆樓主:

識呀,佢夠駛咪得,又唔會問我借錢,
人品重要過搵錢十萬倍

男爵府

個個人際遇唔同, 有邊個唔想搵多D?
人地自食其力, 生活到咪OK囉! 又唔係偷又唔係搶又唔係問你借...
好過好多人有手有腳正常, 屋企又唔係有咩問題都咬老綜... 人地至少活都活得有尊嚴!!
同埋有時有家庭(尤其女性), 就唔係睇錢, 係睇福利同時間先... 我係呢種人! 我要時間好, 早收工可以返歸煮飯比屋企人食~ 咁要睇唔起我嗎?

男爵府

回覆樓主:

我份工無人工架,但有包三餐”饅頭”

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

waic 發表於 19-5-13 10:26
唔出奇。
好多普通文員一年加200或冇得加。
啱先有兩個朋友,在同一公司工作20幾年,後生做到40幾,離職時 ...

由文職轉做需要體力工作又要輪班都好大轉變喎,你朋友好犀利

珍珠宮

pomanlife 發表於 19-5-15 17:38
由文職轉做需要體力工作又要輪班都好大轉變喎,你朋友好犀利

因為離職後佢做過一間公司,得11000蚊,但要佢十項全能,開單,入機,搬貨,打雜,清潔都要做埋,當佢妹仔洗,仲諸多不滿,一星期返6日,所以佢知道咁嘅年紀,學識又唔高,做文職應該隨時會再被失業,决心轉行。佢本身體力好好嫁,又照顧過年老有病家人,唔怕污糟,我都好佩服佢

男爵府

回覆樓主:

咁做清潔,看更,樓面果班人,全部都係萬幾蚊一個月嫁啦,你唔係覺得佢地啱啱出黎做野呀?咪又係做左幾十年人,咁你又點睇呀?係咪睇唔起人呀你搵幾多錢一個月咁巴閉呀?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

感覺上,BK 都有好多人都係搵萬頭呀。

侯爵府

回覆 KIbabe 的帖子

你問我我答你好正常

大宅

回覆樓主:

有,其實好慘,無特別技能,不善與人溝通,黃金十年轉來轉去都係jr post, 不斷的不是公司執就係lay off, 而家佢人到中年,難得可以有一份可平靜的做到3/4年,並可寄望做到退休,但做緊個行一向人工都係萬頭,叫佢轉政府工或ngo,卻已失去左離開comfort zone再轉工的勇氣

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

能力不同,需要不同,萬頭當事人覺OK就夠

子爵府

ccng888 發表於 19-5-13 10:18
識,咁又點?人人能力際遇唔同

agree

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有D工種得幾千蚊都係咁生活架啦!

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 19-5-13 11:18
之前公司, 佢做咗25年,唔夠萬五蚊人工, 但係佢做得好開心, 請假方便, 仔女大咗,佢哋兩公婆得閒去旅行 ...

我同你FD 好似~做左十三年,搵得萬五下,
在公司好HEA~可以上網,煲劇打機,
我兩個小朋友仲細,可以隨時請假,番工遲到早退又得~
我都做得不知幾開心~

首頁

尾頁

跳至