自由講場

跳至

首頁
23456...22

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得,樓主想請教大家: 如何拒絕奶奶而不破壞關係

上面有jm 講稅,可試下同奶奶講。
或者話自己無錢囉。 啲錢做左定期,買左股票,過一排話自己賺左,買樓。

咁樣?
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你試下叫老公同6299講,因為公屋同居室安排都要時間,咁你叫62先轉名比你老公,轉名後層樓就老公供。等大家都抽到,你就按左層樓,比錢大家,百幾萬大哥,剩下就6299,始終一日未有樓,吾通睇住父母兄弟訓街咩。佢地係度住,咩都做吾到,再同6299講打算生仔,呢度吾夠住,要搬出去,到時佢地走晒先搬返黎。

不過樓主要計掂數,如佢地答應,你們每個月供樓就成兩萬,不過就突然多左間屋

珍珠宮

tester5 發表於 19-5-17 09:24
冇可能同住,相見好同住難。
呢個offer,即使我冇買樓,我都會唔接受。
反建議佢,三個仔一齊繼續供,將來 ...

如果大家肯三個仔一齊供,咁點算
唔好“大”奶奶啦
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆 jacobkit 的帖子

即係俾3M你, 但要你和他們同住??

子爵府

好媽媽勳章

jacobkit 發表於 19-5-17 08:31
記者唔好攞料,麻煩哂
我同老公買咗樓,但仲未同奶奶講,因為新居的裝修和日常生活好煩,唔想煩多樣
根本就係老爺奶奶大伯叔仔集體決定, 揾你地 著數, 奶奶只不過是代言人啫。

sjnl43    發表於 19-5-17 13:15

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實佢地住緊就唔好郁,又要諗公屋、居租,搵野黎煩!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

貓頭雀 發表於 19-5-17 09:26
如果大家肯三個仔一齊供,咁點算
唔好“大”奶奶啦

老豆退休,咁三個仔都有責任啫,冇法子架。如果三個都供唔起。就建議賣樓,買返層細既唔需要供,咁又得唔得?

水晶宮

先唔講賣樓,
900萬既私樓, 應該住環境幾好, 間屋K 又大.

突然兩個住慣私樓,走去住公屋,
得唔得先? 兩個人得百幾尺咋WO
仲要隔離左右唔知咩人.

新界區派你去山卡啦,
九龍區派你40年樓齡.

我覺得就算為左D 仔, 唔好老黎自己咁屈就,
900萬賣左去, 自己買番間細細地, 加埋裝修, (當500萬)
仲有400萬, 400萬, 3兄弟分就最好.

我唔讚同JM 話, 貪父母D 錢,
但點解父母偏心俾一個唔俾一個.
最好就平分.EVEN 是但一個有本事,
除非佢自己講話唔要.

水晶宮

jacobkit 發表於 19-5-17 08:38
因為轉咗層樓,就要同老爺奶奶住仲有叔仔,有資產的人好似五年內係不能申請長者公屋,計埋申請應前後8年, ...

一個局,600萬要住咁多人我唔會接受,住左唔會走。

而且100萬首期仲可以買什麼樓呢?你大伯壓測借唔借到錢呢?唔好太天真

侯爵府

回覆樓主:

轉個手就賺300萬,唔自己賺?!

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-5-17 08:55
咪係,買咗樓都唔話俾家人知,又唔係用父母錢,難明。

我大概可理解點解樓主唔肯公開已買樓,
到時奶奶更大條道理覺得個仔有本事,叫叔仔過去住又得,奶奶搬過去住都得,因為係自己樓,如果係租,都仲可以話有機會要搬,唔方便咁多人來住

侯爵府

貓頭雀 發表於 19-5-17 09:24
我覺得,樓主想請教大家: 如何拒絕奶奶而不破壞關係

上面有jm 講稅,可試下同奶奶講。

如果咁就仲簡單, 直接講已經買咗樓, 本身諗住搞好D 手續先講, 6299 俾埋位樓主上添啦

子爵府

0q.cathy 發表於 19-5-17 09:24
你試下叫老公同6299講,因為公屋同居室安排都要時間,咁你叫62先轉名比你老公,轉名後層樓就老公供。等大家 ...

唔好玩啦, 個個月比多兩皮出黎, 話就話多左層樓好似好so, 佢地一日唔搬層樓實際都唔係樓主兩公婆架。
學你話佢地冇地方, 唔通聲佢地走咩, 甘如果叔仔大伯一直都唔搬甘點? 幫人供樓比埋人住?

男爵府

樓都未供完,諗咩退休?
退休有生活費?
d仔肯俾家用?

珍珠宮

0q.cathy 發表於 19-5-17 09:24
你試下叫老公同6299講,因為公屋同居室安排都要時間,咁你叫62先轉名比你老公,轉名後層樓就老公供。等大家 ...

好似幾得
不過 兩老本來可以收$600萬,慢慢滅,呢個option 只能唔洗供樓,無佐層樓,睇怕都難答應了

大宅

表面似你地著數,但日後你要供$600萬樓,倆老話申請公屋,叔仔抽居屋,全部計計埋埋要等好多年喎,佢哋應該仍然住響度啦。
99其實只想幫大伯,最大得益係大伯,有首期買樓。

公爵府

回覆樓主:

唔會買奶奶住緊間屋,我有錢供,我會自己出去買一間,乾手淨腳。

費是日後兄弟其餘兩房人有介蒂,覺得你平價呑左奶奶間屋,又或者諗諗下認為應該分三份等等。

珍珠宮

同佢地講買左樓無$
會搬走 唔好搞甘多野
甘中二搞搞你大伯同叔仔

水晶宮

20020116 發表於 19-5-17 09:08
我get唔到,你地嬲咩?

我都get 唔到
不過買左樓就快d講兼搬、就不用煩惱吧⋯⋯

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

jacobkit 發表於 19-5-17 08:36
因為叔仔下年u gard老爺想唔做嘢,層樓無人供,其實只是每月供8千

因為62唔想供,大仔有小朋友有負擔,細仔未畢業冇錢供,就揾2仔孭。

首頁
23456...22

尾頁

跳至