自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

2個都係你生,你點可以有咁嘅諗法 你口中蠢嗰個怪你唔生得佢聰明啲,唔使佢成日比人話蠢咁你點解釋

男爵府

回覆樓主:

樓主你有咁嘅諗法真係好過份,枉為人阿媽,你生到佢咁蠢一啲內疚都冇仲話要放棄佢,唔通你生仔女只係為自己面上貼金?

大宅

chkkkkk567 發表於 19-6-11 22:36
一個叻另外一個就蠢,我指成績,每次測驗考試,我上完天堂就落地獄,心臟都就嚟負荷唔到,我同C6講,我真心 ...

咁樣去標籤自己仔女好似唔係咁好喎

男爵府

美之選468 發表於 19-6-12 01:27
好勵志呀!

珍珠宮

畀面勳章

一個叻另外一個就蠢,我指成績,每次測驗考試,我上完天堂就落地獄,心臟都就嚟負荷唔到,我同C6講,我真心 ...

點解你唔諗
你有一個好叻既
所以比較學得慢既
你可以投放更解時間去陪佢成長

好過你兩個都要花時間更花心力去諗點分配
半杯水既道理
唔好氣餒JM

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔通小朋友想蠢㗎咩?
兩個都係你生,
你咁樣諗好唔負責任啫。
我都係同你一樣case,
我從來冇諗過放棄,
反而花咁多時間照顧佢。

水晶宮

回覆樓主:

唔好咁話佢啦,佢都唔想,如果真係讀書方面弱咪發掘下佢其他優點囉,下下咁比較,佢會好唔開心同自卑架

水晶宮

回覆樓主:

你好似我99,我大伯叻過我老公,99由細到而家都偏心。我老公唔敢嬲99就嬲大伯。我看在眼裏,我會同老公講少d去99度,因為佢偏心大伯個女,我唔想我仔咁細個就受到不公平對待。同埋有時叻嗰個未必係孝順嗰個。

水晶宮

回覆樓主:

希望樓主係一時意氣。上面好多人講的嘢都有意思,雖然有d忠言逆耳。

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 19-6-11 22:44
佢都唔想蠢架喎,兩個人兩個個體,係因為你地期望大先會失望大,點解對子女都要輸打贏要?當初究竟為咩而生 ...

同意不過

男爵府

櫻花bb 發表於 19-6-11 23:27
咪係!睇到文字都覺得嬲!連自己父母都會嫌棄自己。個小朋友好慘

係喎,個媽咪竟然可以講得出呢d說話。
叻唔叻都係自己嘅,唔係應該幫佢而係諗放棄佢
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己都兩個小朋友,不同學校,學術係大嘅比較叻,自動自覺温書,比較聽話,亦乖。細嘅係聰明,學術暫時係弱。但兩個小朋友,個體不同,性格也不同,各有優點缺點,所以無必要要比較。
樓主,可能你一時衝口而出,但身為孩子的母親,若你也選擇放棄,咁仲有邊個能幫到孩子呢

珍珠宮

環保接龍勳章

叻嗰個係你生
蠢嗰個都係你生

小朋友出生父母只想佢地健康成長, 將來做個正直嘅人, 成績好只係bonus, 莫忘初心!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你又會咁既?
我父母、我自己和老公,通常都主力幫蠢果個多d,扶一扶佢,幫一幫佢。叻果個,因爲己經冇時間理佢、由佢自己盡力就算,亦同時造就佢自理能力。
不過每人做法不同,你自己決定吧~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

何謂叻,何謂蠢? 自己細路既優點自己父母都搞唔清、搵唔到,咁究竟蠢嗰個係邊個呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

你有咁想法,我覺得你孩子好可憐

珍珠宮

回覆樓主:

人總有長處,好明顯讀書唔係佢長處, 發掘下吧

用戶要求終止服務

我是大的聰明但無記性,不是香港教育的材料,細的唔變通但超好記性,所以成績一直係細的好。

大的曾經話過阿妹唔駛溫好耐默書就好高分,佢點溫都係得7-80,不如唔溫,我話你嘅80咪等如人地的100,你溫了盡了力就有呢個分,係你自己的水準,要接納自己呢方面的能力,唔溫咪連80都無。之後佢好似明了點,但最重要唔好將兩個比較。

我兩個只相差一年,我唔比佢地自己都比,所以我聽到大細的成績都係同一個反應,無好強烈的回應,單對單先會問下有無失望或者好滿意之類。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不如坦然地接受成績差嗰個小朋友唔適合讀書,幫佢搵一技之長啦

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

chkkkkk567 發表於 19-6-11 22:48
升小四!我都唔知點幫佢!真係咩方法都試過!

咁蠢係你生的,你怨佢?

首頁
23456...8

尾頁

跳至