跳至

首頁
23456...17

尾頁

洋房

Re: Wanchai & Causeway Bay 媽咪會

gogocat

Nice to meet you too! 有時間就多D上嚟啦!

洋房

Re: Wanchai & Causeway Bay 媽咪會

totoro

男爵府

jj04july

係呀,我意思係有新加波經驗既女傭,我係鐘意佢地英文叻,我想女女講多d英文。
咁你而家個個黎左你度做幾耐呀?佢樣樣都做得好好!嘩,咁你唔冼嚴啦!你好幸運呢!不過我覺得唔好‘龐’佢羅,有d‘龐’壞左就佢,佢激死你嫁啦!以我奶奶個工人就係一個好例子啦,因為我奶奶老爺‘林’,個工人就蝦佢,佢初初黎好乖嫁!
你有幾個仔女呀?我有個女,重係九龍個邊返學,個工人去接放學時竟然帶左個女去都都玩,重共遲左二個鐘先返到屋企,嚇死我!我個女話姐姐佢係公園同其他姐姐一齊,都唔知佢係米同d同鄉係公園講野講到唔願返屋企。我真係想出個電話比佢。
做人至緊要開開心心 :-D

侯爵府

puibb

甘你就要限住你個工人, 叫佢放學就要即刻返屋企, 不可以去公園, 就算去公園, 都要打電話話你知, 如果不係有排煩.

男爵府

hinhinmummy

有呀,同左佢講啦,叫佢以後要第一時間返屋企羅,佢又話係我個女要去,又話呢樣又話個樣,激死,我比佢攪到我病病地,今日都無返工,你係全職媽媽呀?
我今日都叫佢去接放學,不過,我自己都會去,但唔比佢知我會去個種,到時先係學校門口‘彈’出黎,睇下個d姐姐先!又好耐無接送阿女返學放學,比個surprise佢兩個先!

侯爵府

puibb

我要返工的, 如果不是駛鬼請工人受氣咩?

洋房

puibb

嘩!你個工人咁大胆,俾我實炳到佢七彩。 無嘢緊要得過個女。 不過出電話呢家嘢就似乎唔好多過好,你真係要諗清楚。

我有一個17個月嘅女,我fulltime湊佢gar!個印傭就負責家務。佢嚟咗半個月,我老公、媽媽、老爺奶奶都話佢乖同勤力。如果佢真係可以keep住咁,我諗都可以叫好彩。 不過佢一入門ロ個日我就嚇咗佢先,我話先生好惡嘅,如果你犯大錯,佢就會即刻炒你,無情講。而太太會send信去入境處blacklist你,重會上網話比其他顧主聽叫佢地唔好請你,你到時就一定無得留低!我諗佢真係有d驚。不過尤於我成日係屋企、老爺奶奶又成日嚟,我估佢都唔可以衰得去邊呱?!

你個女而家仲係九龍讀,而你地又搬嚟HK既? 純碎八掛

:mrgreen:

男爵府

我想出封warning letter比佢,但見佢平時都幾乖,佢又肯應錯話以後唔敢,比一次機會左羅。佢黎個時,我就無嚇佢呀,不過平時有時做野佢覺得有問題時,如佢覺得玩具係唔需要抹,我就話‘I am telling you to do it, not asking you’,好似寸左少少,但無辨法啦,唔通你話唔冼就唔冼呀,我又返工,放工返到屋企已經成六點,又要教佢煲飯,又要同阿女講故事,我自己又要改簿,重要‘服待’埋我老公,我點同佢樣樣解釋呀!佢又問我可唔可以唔跟住個我比佢既‘每日時間表’做野,我都唔知店答佢,只係say左一聲NO.
不過,佢既好處係識教下我個女,阿女又好跟呢個姐姐。
jj04july
你咁好呀,全職媽媽,我都想,都又唔捨得份工,又想襯後生搵多少少錢麻。你老爺奶奶又成日

侯爵府

puibb

你教書架?

我表妹未移民之前係聖嘉勒讀的, 你係講緊西營盤果間麻, 係未?

好多功課, 不過都10幾年前的事, 不知依家還係不係.

我都知道人無十全十美, 要包容, 但有d野係忍不到, 好似懶, 阿女叫工人洗杯, 扮聽不到, 不應阿女, 要阿女打電話去我公司投訴.

又好似, 叫佢每日比一粒dha丸軒軒食, 佢比4粒.

最重要的係, 軒軒有發展遲緩, 依家3歲先開始學講野, 做緊training, 叫佢同軒軒講多d野, 佢都係好似啞甘, 有得軒軒自己玩.

呢樣野係我最忍不到的. 所以佢只係做埋今個月31號.

洋房

puibb

或者你揾日叫佢坐低,好嚴肅咁同佢傾下d問題啦(最好得你地兩個)。同佢講再無改善就出warning letter,之後一定會炒佢。講既時候唔駛太惡,但一定要好認真。通常你越惡,佢越當耳邊風,講真自己對老板都係咁啦!

全職媽媽都好辛苦ga,不過我都知點都唔夠你地辛苦既!我老爺奶奶成日嚟係好事,但嚟到一星期見五至七日就唔算太好喇!佢地係英國連屋都賣埋返嚟同我地住,我老公知道我同奶奶唔能夠同一屋簷下,所以佢諗住樓上樓下,幾經辛苦,我先勸服佢搬老爺奶奶去距離我地40蚊taxi既地方。佢地初時都話我鬧女ga,後來我同老公講我顛ga,佢地再嘈我就捉個女入房lock門打,睇佢爭得幾多次。我老公静静地同佢地講完至無爭得咁誇張。

我個女下年會讀一年蘇浙幼兒圓,然後會幫佢考CWB嘅ST. Paul幼稚圆。我就係聽人話蘇浙好嚴先放佢入去讀,但幼稚圆就揀番間近d既。而家d细老overall都曳d,可能一個起兩個止俾我地寵壞哂。

hinhinmummy
你個工人d威水嘢我都聽唔少,真係好難頂。而家好啦,就快唔駛忍佢啦!

侯爵府

jj04july

St. PAUL好難入架!

大宅

好媽媽勳章

hello 大家好..我都係住銅鑼灣ka..好開心arm arm發現到有呢個媽咪會呀

洋房

hinhinmummy

我都知! 不過我姑仔話以我地嘅環境(住得好鬼好鬼近+我係全職媽媽),多數無問題。而最重要既係我姑仔係度教書,老公話佢唔幫手就無兄妹做wor :mrgreen:

希望ok啦!

洋房

mwtang

咁咪多d上嚟交流下lor,我地人丁都算幾單薄。

BTW,一睇你個名咁熟ロ面嘅,因为我係mytang :mrgreen:

男爵府

mwtang , Welcome! 你個個係米仔仔黎嫁?

hinhinmummy
係呀,我講緊西營盤果間呀,如果收亞女米比佢入去讀羅。而家英基咁亂,我怕遲下佢地無政府資助學費會好貴麻,而家小學要成五千銀,中學都要成八千呀!係呀,我教中學嫁,係九龍區返工,制度改黎改去,都唔知想店。
叫佢每日比一粒dha丸軒軒食, 佢比4粒.

嘩!佢重大膽過我女傭!如果係睇醫生個d藥丸店算呀!咁佢係米月尾夠期走個種呀?咁你搵左新工人未呀?
軒軒做training做成店呀?我個親戚個仔之前三歲又係未識講野,只係識爸爸媽媽,和二個字既野,但一返學後,講野就進步得好快,重識同個家姐抄架呀!你仔仔有無返幼兒園呀?
jj04july
你就好啦,識人入聖保祿,一條龍呀!我都想呀女入到這小學,不過,係唔知幾十個定幾百個爭幾個位個種,到時我又去陪跑羅!
你都有打女嫁,你阿女幾大呀?我有時真係急唔到手,初初接佢返來住都差唔多日日打,無法,阿女只係受硬,連食飯都要我羅住滕條佢先肯定定座低慢慢食。我都覺得家d细老overall都曳d呀,平時我要求女女攪粒糖都知問過我個種,放學後返到屋企我要同佢講返學校生活比我知嫁。我容忍唔到小朋友唔聽大人話,可能工作關係,見到好多年青人都當阿媽唔存在,放學四圍去唔返屋企啦。我老公話我要求過高、太嚴,但阿女乖我鑽佢又見唔到。

侯爵府

jj04july

你好近st. paul? 我都好近wor, 真係好近好近好近果隻, 會不會大家住埋同一座大廈都不知呀? 我pm我住邊度比你, 看下係不係同一度地方?

我果女果時考過st. paul, 不收, 不過我覺得佢比較嚴同死板, d老師又年紀比較大.

puibb

我個工人係提早terminate contract.

軒軒依家做左training識講兩個字, '謝謝家家(家姐)' 我依家都好後悔佢兩歲的時侯無比佢返n1, 依家佢讀緊n1呀, 我報名的時侯, 個主任話佢兩歲8個月, 可以讀n2 bor, 我唯有話, 係呀, 但係我想佢做大仔麻, 又好彩佢11月出世, 可以呃到下人law.

侯爵府

還有呀, 講開工人d衰野.

1. 我上星期六著完的衫, 尋日想搵出黎著, 搵不到, 原來佢收埋一邊未iron, 甘星期日洗完, 有星期一至四佢都不iron, 甘我對仔女返左學, 佢應該有時間啦, 係都要等星期五先iron??

2. 看完的報紙放係餐檯成個星期, 要我掉.

3. 今朝軒軒起身飲完奶, 跟我訓, 佢就企係廚房mit手指, 不會搵野做下先

真係不知佢係屋企有mug野做, 我還多野做過佢. 算啦, 還有20幾日, 忍埋佢. 依家係我的freee time(兩個返晒學)出街食早餐先 :mrgreen:

別墅

一排無上嚟, 多咗咁多新朋友呀 ! welcome !!

講起請工人真係好講彩數. 我之前曾經請過一個竟然試過瞓晏覺唔知醒揍我女放學呀 :evil: :evil: 不過我 e + 個工人就 ok 啦, 總之幫我攪掂屋企就算啦(因我是在職媽媽, 重要出 trip)

你哋 d 小朋友都係預備明年入 幼稚園嗎? 我係過來人都好明白你哋 e + 選邊間學校o既心情. 唉 ~~不過到小朋友讀書後又有其他野煩!

洋房

puibb

無,其實我無打女嘅。我只係嚇佢地!個女得17個月,打佢都唔知咩事啦。不過到佢再大d,明白曳係會換來皮肉之苦呢個道理,我就唔排徐會打佢。而家個女曳,我大大力打佢手板,佢重係到笑唔覺痛,反而我老公個樣痛好多,真係哂氣
不過你而家嚴d係啱嘅,正所謂3歲定80。而家唔教遲d重無得教。尤其讀international school,可能太講自由,d小朋友更難受控。(Sorry, only my personal opinion). 我地兩公婆比較傳統,所以一至通過仔女係HK唔會入international school.

至於St.Paul,話就話有利好條件。不過得唔得都要睇臨場interview嘅表現嘅!

男爵府

hinhinmummy jj04july
我都住近st. paul嫁!唔可以話超近但係係返屋企必經此地,日日都見到d學生和菲傭,家長接送好少見,不過,見到佢地中學d女仔個樣好思文呀!近排有自己學校竟然入校偷野,真係唔敢想像到。唔知我地係街上有無見過呢, ,我成日都同阿女去隔離個圖書館嫁!你地平時去邊多呀?

hinhinmummy
提早terminate contract.?係你話提早定佢話提早嫁?佢月尾返鄉下呀?打去入境處black list佢啦,咁衰!唔冼下一個屋企受罪麻!
呵,等軒軒慢慢來啦,你有無買d教村比佢會呀?如英文唱歌vcd等,重有,有無上課外活動呀?軒軒佢怕唔怕人先?你係米重有個大女呀?幾歲呀?話你知啦,我阿女以前又係唔講野嫁,乜都鐘意講單字,如‘要,好,知,買,扔。但佢大大下越黎越多野講,因為係我同老公以前夜晚係奶奶到湊返屋企後,我地輪流足住佢不停講野,講故仔,講笑話,佢越聽越鐘意,跟住我地出街時,甚至前前後後都不停問佢野,如問佢今日去邊好呀,穿乜衫好呀等等,重知就一有機會就比位佢講野同發表羅!。
唉,你好啦,一仔一女,老公同我講話好想要個仔,我想唔知店算!

首頁
23456...17

尾頁

跳至