自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

CreamBaby 發表於 19-7-4 00:39
一般箍牙係要換晒恆齒至箍得。除非係倒及牙或者有特別嘅情況之下至會未換晒恆齒箍。我個女都有箍牙,2歳嘅 ...

我女都有倒及牙 今年4歲 可以介紹你矯齒牙醫嗎?

謝謝(emoji)(emoji)

別墅

joetsang 發表於 19-7-4 09:22
我仔8歲開始牙科已check 到地包天,宜家私家,政府两邊check 都話唔做住,因為發育未完成,搞左都會生番出 ...

你是否睇矯形科醫生,吾做住?叫你等佢發育完先做,倒合係要做前期擴張療程,可以先做上排牙拉返排牙出來的,完成後(2年左右)就帶固定器,(只要每晚訓時才帶上、不會走位),一直睇住發育完成,再評估下排牙生長情況,有須要就再做一次上下一齊cool, 我女小4已經吾係早了,有小朋友更早做第一期療程,你最好搵個專科了解下,希望倒合小朋友搵到個好醫生去醫,牙齒跟一世,要搵個專科聽佢講一次,吾係將來大個先做效果無咁理想又辛苦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

2RR 發表於 19-7-5 07:22
你是否睇矯形科醫生,吾做住?叫你等佢發育完先做,倒合係要做前期擴張療程,可以先做上排牙拉返排牙出來 ...

整得好理想喎
放下自在

別墅

cattz288 發表於 19-7-5 07:25
整得好理想喎

未做前太醜樣,牙醫都說嚴重,影響佢咬合,整完當堂2個人,好似整左容咁,我知道好多家長都好擔心搵錯牙醫,整錯牙,我5年前只用上排牙都4萬5,真係好貴,但整完值得架,佢終於可以將將開排牙笑了,錢將來大個點止搵幾萬回來,你地話係吾係。

[img align=right]http://by.lilypie.com/Sa4ip8.png[/img] [img align=right]http://www.lilypie.com/pic/061010/vXar.jpg?r=ac15663[/img]

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

2RR 發表於 19-7-5 07:32
未做前太醜樣,牙醫都說嚴重,影響佢咬合,整完當堂2個人,好似整左容咁,我知道好多家長都好擔心搵錯牙醫 ...

真係!d牙唔靚, 笑都唔敢! 自信心無晒! 尤其係女仔! 家陣靚晒!
放下自在

子爵府

貓狗褓姆

2RR 發表於 19-7-5 07:22

你是否睇矯形科醫生,吾做住?叫你等佢發育完先做,倒合係要做前 ...

亞仔地包天其實唔算太嚴重,佢最主要係有少少鞋揪,幾個e生睇完x光片都話咁早整冇用

男爵府

回覆 2RR 的帖子

請問可話我知你小朋友醫生資料,因為我個仔牙同你女一樣,謝謝

別墅

suki620 發表於 19-7-5 09:10
回覆 2RR 的帖子

請問可話我知你小朋友醫生資料,因為我個仔牙同你女一樣,謝謝 ...

可以pm , 但提提你搵多個專科去評估才決定
[img align=right]http://by.lilypie.com/Sa4ip8.png[/img] [img align=right]http://www.lilypie.com/pic/061010/vXar.jpg?r=ac15663[/img]

別墅

joetsang 發表於 19-7-5 08:59
亞仔地包天其實唔算太嚴重,佢最主要係有少少鞋揪,幾個e生睇完x光片都話咁早整冇用
...

我不是牙醫,只聽完醫生講就希望幫到倒合的小朋友,牙齒說顎骨生長不是等佢發育完成最好,反而未完成效果更理想,牙醫點拉點郁都得,停左想拉都拉不到最好的效果,加上長期用下面咀嚼食物,牙齒好快磨蝕。

大宅

2RR 發表於 19-7-5 09:35
我不是牙醫,只聽完醫生講就希望幫到倒合的小朋友,牙齒說顎骨生長不是等佢發育完成最好,反而未完成效果 ...

可pm醫生資料嗎?謝謝(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主:

小一太細啦起碼要換晒乳齒,先箍牙。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 sansan1122 的帖子

唔好信牙保, 我當初就係信牙保等換晒牙至攪......唔夠位生啲牙就會亂晒籠, 我仔好彩重把握到時間, 戴一年前導器拉番下顎出嚟, 但係已換晒牙, 一定要剝牙才可以箍, 今個暑假開始箍牙喇。每個小朋友的CASE都唔一樣,建議大家及早揾矯齒科醫生檢查, 聽取專業意見。

大宅

gigiic 發表於 19-7-5 10:20

唔好信牙保, 我當初就係信牙保等換晒牙至攪......唔夠位生啲牙就會亂晒籠, 我仔好 ...

你睇開邊間矯齒疹所呀?可以pm我資料嗎?因為我對依方面唔係好熟(emoji)(emoji)你小朋友幾多歲箍牙呀?

大宅

未做前太醜樣,牙醫都說嚴重,影響佢咬合,整完當堂2個人,好似整左容咁,我知道好多家長都好擔心搵錯牙醫 ...

我女有倒及牙,想找矯齒專科牙醫資詢,麻煩你pm我呀,謝謝你!

民房

回覆 gigiic 的帖子

請問你可唔可以介紹你的牙科醫生給我?因為我的大女,現在小一,剛睇完學童牙科,都話佢有倒及牙,要儘快箍牙,謝謝你

大宅

回覆樓主:

有無家長都可介紹箍牙醫生比我個女?她上兩個星期去完牙科保健,個姑娘打比我話牙女要盡快看矯齒科,仲比左張矯齒科牙醫名單我。名單上太多名,唔知揀邊個好,謝謝大家

大宅

gigiic 發表於 19-7-5 10:20

唔好信牙保, 我當初就係信牙保等換晒牙至攪......唔夠位生啲牙就會亂晒籠, 我仔好 ...

可否 pm你的牙醫給我?我仔倒及牙,牙保建議cool牙

大宅

可否pm我你的牙醫名,我仔倒及牙,牙保叫我揾專科幫佢cool牙

大宅

CreamBaby 發表於 19-7-4 00:39
一般箍牙係要換晒恆齒至箍得。除非係倒及牙或者有特別嘅情況之下至會未換晒恆齒箍。我個女都有箍牙,2歳嘅 ...

可否pm我你的牙醫名,我仔倒及牙,牙保叫我揾專科幫佢cool牙

伯爵府

buzzanna 發表於 19-7-2 07:31
其實現在都唔係11,12歲先箍了。

我見好多同學小二已經箍,於是,我問左4個箍緊嘅家長(1個中二了,3個分 ...

請問可唔可以pm平啲個位矯齒科的牙醫的資料給我?

首頁

尾頁

跳至