自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

WChan 發表於 19-7-5 16:15
我舊年有返學校等放榜, 家長可以係CANTEEN 等, 我地學校都好多家長係到一齊等.

其實我覺得陪佢唔係代表唔 ...

同意,陪伴不等於唔放手
歐美文化的親情及家庭觀念有異於中國,美國人18歲之後,尤其讀大學就要更加獨立
但我仔就快入學嘅美國州立大學,卻非常歡迎及鼓勵學生的父母(及姨媽姑姐),參與他們為學生而設前後六天的Orientation Days及Welcome Weekend.
我當時諗: 如果換咗係香港呢邊嘅大學,父母及親友陪仔女去開學,必定有好多反應及聲音出嚟
而且美國大學更有類似家教會這類的組織支援,學校更有專人小組回應家長
西方國家要仔女獨立成長,但參與入學活動就是支持、了解、共歡嘅意義
換了在香港,便是變了負面嘅反應……
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

禁止訪問

畀面勳章

洋房

啱呀 俾夠錢就得

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我當年2個女都有一齊返學校等
我覺得一齊返學校去支持佢
佢地緊張時做父母都同樣緊張
我同老公都請假返學校
大家可以第一時間知道成績
成績唔好可以即刻安慰
成績好就一齊食早餐

珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

子爵府

回覆樓主:

我覺得這是人生一個重要時刻,我能夠在場支持系很開心既事。無論成績系點都一同面對。這不是放唔放手問題,開心就一同叫好分享,不開心就借個膊頭佢用。同埋若分數有落差可即時提出查卷。

因我都一早預計jupas 難爭,已提前搵定後路,考得唔好就去確認asso,已有offer, 更差既就去報基楚文憑,亦已有信。因呢啲都系當日10號全部要完成手續,錯過了就會好麻煩。

放手好多野可以放手,呀女會自己去街,自己睇戲,去搵暑期工賺外快,去畢業旅行。

這天太重要,自己都心急想知成績架麻
提早搞掂更可一齊食餐飯或睇場戲,將來回憶都可以有野講下。

侯爵府

姸媽 發表於 19-7-5 15:33
陪唔代表唔放手架喎!可以代表支持!而且有時就係家長咩都唔理!學生在校遇到問題都唔知!我眼見好多學生 ...

咁唔陪都唔代表唔理咖喎……我仔講到明我唔好請假唔好來學校,佢話考得好與唔好,佢都識應付,咁我係100%相信佢。其實樓上位老師都講得好啱,做阿媽嘅升學資訊唔會熟得過阿仔嘅朋友/師兄姐/老師/班後生嘅網上討論區,有事要做情緒開導亦都無佢班friend 咁好。我只係同佢講「要check 卷/要報名、要錢就自己掀錢,我已經入了筆錢去佢戶口。其他需要我,就call 我,我隨時ready 請假」,就係咁多。

珍珠宮

Fion_Chan 發表於 19-7-5 17:54
咁唔陪都唔代表唔理咖喎……我仔講到明我唔好請假唔好來學校,佢話考得好與唔好,佢都識應付,咁我係100% ...

我唔係講唔陪係唔理!係佢話要放手,我覺得放手同陪唔陪係兩件事!唔可以成日話佢地大個,就唔使溝通、陪伴、傾訴、了解等等....我只覺得一家人,關係好,就會有個別既方法同做法!佢講到叫放手!咁我唔認同姐!仔女鍾意同邊個傾訴,緊係由佢決定啦!但我唔覺得佢一定同同學傾訴、研究係一定岩架麻!做家長都可以盡量了解下姐!又唔係叫家長幫佢地決定埋!讀咩科點選擇當然佢自己決定啦!但做父母陪下從旁協助下都唔係問題掛我女都約定我出年放榜在學校附近餐廳食野等佢!我覺得無問題架!

男爵府

Fion_Chan 發表於 19-7-5 17:54
咁唔陪都唔代表唔理咖喎……我仔講到明我唔好請假唔好來學校,佢話考得好與唔好,佢都識應付,咁我係100% ...

所以而家d家長好難應付,教佢地適時放手立刻起鋼

其實他們長大了,路點走始終要自己決定。

12-23歲係成長獨立時期,呢一刻唔放手,幾時都放唔到手

唔通讀乜科都一定要家長批准?你去係為滿足自己定真係支持佢?有時候家長放到自己太大,真係

珍珠宮

Betty媽咪 發表於 19-7-5 17:24
我覺得這是人生一個重要時刻,我能夠在場支持系很開心既事。無論成績系點都一同面對。這不是放唔放手問題, ...

我都係咁諗出年到我女!但我從來都放手比佢做自己想做既野架!只係我覺得呢刻,佢會好需要我囉因我地關係一直係大小事都一起分擔!我攪唔掂既野都係靠佢幫手架咋!我地好到有如朋友一樣我好期待到時亞女會係同我分享喜悅!

珍珠宮

liumeowjen 發表於 19-7-5 18:05
所以而家d家長好難應付,教佢地適時放手立刻起鋼

其實他們長大了,路點走始終要自己決定。

放手同陪唔陪係兩樣野喎!我女會想我陪佢迎接呢刻!同佢獨唔獨立兩樣野!我女自小都獨立開!又會煮飯、自己返學、自己去學野、中四就去返part time!呢啲全部都無問題架!呢啲我地一樣放手!係而家講緊放榜出唔出現姐如果仔女想我地陪既咪陪囉!佢唔想既就緊係唔出現啦!同放手、獨立無關既!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咩都唔好理

男爵府

姸媽 發表於 19-7-5 18:11
放手同陪唔陪係兩樣野喎!我女會想我陪佢迎接呢刻!同佢獨唔獨立兩樣野!我女自小都獨立開!又會煮飯、自 ...

我唔睇啦!你鍾意點講就點講啦家長。

又唔係我仔女

你覺得係咪係囉

子爵府

虎到金來勳章

jumbo168 發表於 19-7-4 12:22
10/7放榜會否陪自己仔女undefined 去學校取成績, 現在心情開始緊張, 想問問現階段作為家長要注意什麼? 是否 ...

dse,年紀都唔細。

問心,你自己上當年會想父母陪你番學校取成績嗎?唔好攪到自己仔女比人笑。

甘大個人,考成點心中有數,你可問下佢,有咩打算,比定錢佢搭車。

閣下需平常心

子爵府

jumbo168 發表於 19-7-4 12:22
10/7放榜會否陪自己仔女undefined 去學校取成績, 現在心情開始緊張, 想問問現階段作為家長要注意什麼? 是否 ...

陪唔陪去學校就睇仔女意願...佢地想就去,唔想都會請定假留係屋企等/去學校附近食住早餐等...如仔女需要幫助先出現

準備定多啲錢...交費用,影印,搭的士等...

要有plan A...plan B...plan C...(萬一分數不是預期)

家長都要有定仔女萬一失手...請控制好自為己情緒,責罵係幫唔到件事

首頁

尾頁

跳至