時政擂台

跳至

首頁
23456...9

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

maomaofafa 發表於 19-8-9 08:19
嗰啲醫生 護士 就係冇受影響先至仲咁支持, 試下搞到佢哋份工都冇埋會點
...

仲有老師都係,我朋友係老師,好支持暴徒打人,放火,掉磚

hungng    發表於 19-8-9 08:48

大宅

添仔媽咪 發表於 19-8-9 03:43
真心覺得佢哋好麻煩,之前有咩得罪,多多包涵

昨天有mama group send 幅圖出來,叫我們將mpf 轉曬去北美股票基金,唔好幫大陸救市,間接整死香港的經濟⋯⋯
睇完我好嬲,攪死香港丶中國經濟,對香港人有什麼好處?是真心為香港好?得益者其實是邊個?

hungng    發表於 19-8-9 08:48

伯爵府

hkalilai 發表於 19-8-9 06:54
我女其中一個朋友(吾熟,只是有佢ig),個女仔同佢男友一齊反送中,佢係ig post:其他曱甴話明齊上齊落,大 ...

仲有網上嘅鍵盤戰士,得個講字,成日話支持暴徒,但從未都無份上街去衝擊。
就係多得呢啲人,搞到錯覺以為有好多人支持暴徒佢地,精人出口笨人出手。
我睇過連登都有話班和理非,警方舉旗警告時,和理非就即刻閃,愈少人就愈對勇武不利。
根本佢地本身就唔團結。
芭芭拉

複式洋房

希望“返送中”架朋友快D醒下,不要再支持暴徒的惡行,特別係傳媒同記者

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

迷你人 發表於 19-8-9 06:46
我和身邊好多人從無支持過!
但你只是因爲佢地阻礙到你老公先反感,而不是了解佢地的目的從而反感,佢地一 ...

好多人自己無睇話條例就盲目相信懶人包相信啲所謂學者影片就以為真! 明明到大家睇埋同一本書都可以有唔同觀點, 但係咪為咗唔同觀點就要破壞法治搵警察做出氣袋? 另外我哋嘅經濟急跌,背後玩財技班追擊都唔知撈咗幾多, 第2個金融海嘯嚟緊,但今次係自己入局比人淘空,點解啲人仲未醒?!

水晶宮

Jnam 發表於 19-8-9 06:15
兩個鐘算係咁,我識人5個鐘

我老表上星期一下機冇車要轉接坐船返大陸傾生意,本應可以在香港午餐後買野上去,可惜
自由太多會令世人失去平衡

公爵府

hashtag影視迷勳章

從佔中開始已經不支持,真心覺得所有遊行集會都會衍生罪案和暴力。本來對逃犯條例持中立意見,但是我一說中立,那些黃屍就會講晒粗口鬧我:「仲可以中立?」這種暴力令我覺得很討厭。他們常常用盡所有辦法強逼别人接受他們那一套,何來民主?很高興聽到越來越多人醒覺,只是仍有很多不願承認錯誤的人在死撐,變相繼續鼓吹暴力,這些煽動者經常表現得憐憫青年人,其實他們正正是推青年人去死的劊子手。有些聖堂每每在遊行集會時設為休息中心,如果真心為他們好,應該叫他們回家,而不是叫他們休息後再衝。我是天主教徒,見到這些聖堂的做法,真心覺得不知所謂

男爵府

sunnymama2 發表於 19-8-9 06:52
反送中和支持暴徒係兩回事

同意。從來個人都支持反送中兼反對政府嘅態度及西環嘅高姿態介入,但強調呢個只係個人立場,不應該、亦不可能要求人人相同,所以絕對反對暴力抗爭及全面地擾民嘅手法。

公爵府

回覆樓主:

一向唔撐,而家越來越反感

伯爵府

太好喇!

侯爵府

回覆樓主:

一向都唔返對和平表達訴求, 由第一次有暴力性手段爭取已經好離譜..
依家仲要影響民生,剪爛交通燈咁,又同警察對立,迫林鄭交代,真係不知所謂

水晶宮

添仔媽咪 發表於 19-8-9 03:47
太阻礙啦,早兩日我老公返工係火車坐左兩個鐘,迫住搭巴士

咁如果當日阻唔到你老公返工,只係睇新聞見到其他人返工被阻,你又點睇呢?

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

根本由暴力開始已經變晒質,條例已死,但果班人重唔肯收手。黑衣人同黑社會無分別,根本個個都好暴戾,連普通市民都打

水晶宮

kncm 發表於 19-8-9 07:57
睇佢哋民間記者會YouTube 啲留言,全部9 乘9 外國人都話佢哋爭取民主做乜心虛戴口罩同頭盔,又鬧佢哋照稿讀 ...

係?即去睇睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

woodpecker 發表於 19-8-9 07:16
係,班暴徒覺得自己有'2百萬'人撐

Yes, 我不殺伯仁,伯仁卻因我而死。
2百萬呀!何其壯觀!.........

大宅

我見香港變成咁,個心好痛

FJmom    發表於 19-8-9 12:34

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 19-8-9 08:26
仲有老師都係,我朋友係老師,好支持暴徒打人,放火,掉磚
...

呢啲老師真係害人不淺。。。。

伯爵府

懂得醒覺是一件好事

水晶宮

媽咪面 發表於 19-8-9 08:34
仲有網上嘅鍵盤戰士,得個講字,成日話支持暴徒,但從未都無份上街去衝擊。
就係多得呢啲人,搞到錯覺以為 ...

媽媽谷大把呢D人,有6、7個不停share出來抗爭,其實已經有其他人提示可否唔好share咁多政治野,但佢地好似睇唔到咁,其實大把媽媽覺得佢地幾十歳人唔好咁幼稚啦

伯爵府

牛年勳章

【明報專訊】住在黃大仙紀律部隊宿舍低層的胡太,8月5日晚上宿舍被示威者圍堵,「磚如雨下」時,她與剛滿月的女兒和女傭在家中,家中其中一扇窗被毁,然後有人燒樹,「煙不停攻入屋,我女兒才剛滿月,大人都感到不舒服,滿月真的好危險」。她留意到有網民號召近日在黃大仙一帶「燒衣」,或需到親友家中暫住。

網民號召「燒衣」 警員家庭擬暫搬離
胡先生任職警察,8月5日當晚外出當值。胡太說,當晚有示威者圍堵宿舍並在外牆塗鴉,向宿舍丟雞蛋及磚頭,並放火燒樹。她稱,家中一房間玻璃窗被磚頭所毁,有煙開始攻入屋。而女兒的嬰兒牀放在一窗旁,該窗亦被人丟雞蛋。她當時害怕嬰兒牀旁的窗被毁,故將女兒抱出客廳。

批社會聚焦警方執法
胡太稱,當時磚頭丟到牆身及窗戶「呯呯嘭嘭」,令女兒受驚大哭,加上有煙入屋,怕女兒吸入濃煙不適,遂電召救護車到場,但又怕白車被人圍堵,一度感到十分無助,並擔心生命危險。最後她和女傭陪同女兒到醫院檢查。

胡太留意到有人號召近日到黃大仙「燒街衣」,「好似不是犯法,但攻煙上來影響到人,怎樣制裁他們?」她認為表達自己聲音沒有問題,「個個都有權發聲,但不要影響別人。現在不是表達聲音這樣簡單,而是破壞香港」。

胡太又對示威者不斷挑釁警方感到反感。她說有人在宿舍外牆塗鴉「禍必及妻兒」,「這些是文明人寫的嗎?這些是恐嚇,嚴重影響別人生命」。她又稱,傳媒和社會只聚焦警方執法問題,甚少討論示威者的暴行,「埋沒示威者的陰暗面」。

首頁
23456...9

尾頁

跳至