自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 fong2005 的帖子

我擔心reject 咪浪費金錢

違規內容

子爵府

fong2005 發表於 19-8-19 20:42
你會唔會講得白左啲?
但我欣賞你!我怕俾人鬧,先唔敢講!
你講得無錯,只怕特區護照全變用中國護 ...

d打手好似8婆
無la la 衝入人地度大吵大鬧

伯爵府

bemiu_uncha 發表於 19-8-19 16:40
但因到期後好耐冇換,依家當第一次申請,需要countersign (要認識2年以上, 有英國或歐盟護照, 專業人士,唔 ...

我剛申請緊...

我04年已經過期, 唔洗副署...

我諗你可以響網上面答問題時答錯? 你試下CLICK 你本BNO 係由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO 簽發, 應該唔洗副署
定係你唔見左本舊BNO?

即使要副署, 搵一個拎BNO 既專業人事都可以幫你簽, 專業人有好多, EVEN係一間LIMITED COMPANY 既MANAGER 都係.

HMPO所接受的專業人士列表(以下只屬例子,包括但不限於以下職業)

• 會計師

• 航空公司飛機師

• 於有限公司工作的見習律師

• 受認可公司的保險代理

• 銀行職員

• 大律師

• 有限公司主席/董事

• 足病診療師

• 監誓員

• 區議會/立法會議員

• 公務員

• 牙醫

• 有專業資格的工程師

• 金融服務中介人(如股票經紀或保險經紀)

• 消防員

• 喪禮承辦人

• 受認可公司的全職保險代理

• 記者

• 太平紳士

• 法律秘書及個人助理機構會員及資深會員

• 本地政府官員

• 於有限公司任職經理/人事主任

• 專業機構的會員、準會員及資深會員

• 國會議員

• 商船高級船員

• 受認可的宗教牧師(包括基督教科學)

• 註冊或登記護士

• 軍隊軍官

• 視光師

• 律師助理(受律師助理協會認證或合資格的律師助理及準會員)

• 受勳人士

• 藥劑師

• 專業攝影師

• 警察

• 郵差

• 受認可組織的主席/秘書

• 救世軍軍官

• 社工

• 事務律師

• 測量員

• 老師/講師

• 職工會幹事

• 合資格旅遊代理

• 估價師或拍賣師(協會成員或資深成員)

• 準尉或上士

詳情請參閱此網頁:https://www.gov.uk/countersigning-passport-applications

大宅

我都煩緊搵邊個可以幫我countersign攞定又冇洩嘅~

伯爵府

bemiu_uncha 發表於 19-8-19 16:55
我地個家庭醫生唔知肯唔肯,試下問佢, thank you
睇清楚FOOTNOTE, 好似家庭醫生係唔可以副署.

伯爵府

教學:

https://docs.google.com/document ... 3sdU/preview?pli=1#

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ronnym 發表於 19-8-20 10:50
教學:

thank you

男爵府

我都會renew, 當拎多本passport都好

bemiu_uncha    發表於 19-8-20 10:53

子爵府

extra88 發表於 19-8-19 22:12
淨係用本BNO黎開海外戶口已經抵攞啦。

我d美元資產都係離岸多。

請問BNO可以在英美開銀行戶口嗎?

伯爵府

bemiu_uncha 發表於 19-8-19 17:57
可以咁講

其實續證,主要係有D地方特區需要簽證,而BNO唔需要,攞個方便;唔係要佢個正式英國國藉

我都係見潮流興~

而且有打算去歐洲, 我同事同家姐都同我講, 拎BNO 去歐洲比較方便, 有條歐盟隊可以排. 快D
(英國脫歐後就唔知喇)

其實都唔係貴, 而家申請都唔麻煩, 所以當多一本PASSPORT 用下咁解~

伯爵府

蛋皇哥0127 發表於 19-8-20 10:04
回覆 fong2005 的帖子

早晨, 請問未成年嘅女 點申請呢?
97年7月1日後出世既無得申請呢....

蛋皇哥0127    發表於 19-8-20 11:00

水晶宮

Ronnym 發表於 19-8-20 10:54
我都係見潮流興~

而且有打算去歐洲, 我同事同家姐都同我講, 拎BNO 去歐洲比較方便, 有條歐 ...

以前去歐洲用BNO的確快過關,講緊未有特區護照前。
但入境英國就唔係,英國關員識睇,一樣不能排citizen隊,我以前去讀書一樣問好多嘢先入到境。

伯爵府

Cheddar85ang 發表於 19-8-20 10:59
以前去歐洲用BNO的確快過關,講緊未有特區護照前。
但入境英國就唔係,英國關員識睇,一樣不能排citizen ...

我一向都係拎特區, 係慢既~ 詔關條隊都長~ (唔係英國)
但我見我身邊D 人出入歐洲都係拎BNO, 佢地大部份都話快囉~

anyway, 都係潮流興~
我見D 同事申請得禁開心, 湊下熱鬧~

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 Ronnym 的帖子

係囉~ 醫生吾得
但我見呢度好多人話找醫生簽

違規內容

已刪除用户

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

chloe2018 發表於 19-8-19 17:13
唔好以為真係會比你正式英國護照,英國人好虛偽!
真係比嗰陣我唔信嗰一刻無一本有效嘅BNO就唔比你居英權。 ...

伯爵府

蛋皇哥0127 發表於 19-8-20 11:03
回覆 Ronnym 的帖子

係囉~ 醫生吾得

UMMM... 有D 灰色地帶囉...點介定 they’re a good friend, 家庭醫生係咪真係有把握 they recognise you easily from your photo

反正公司MANAGER都簽得, 咁就EASY啦~

不過基本上我問過身邊好多人都唔洗副署, even 已經過左期over 10年...
我答岩晒D 問題後, 都唔洗副署

--------------------------------------
Professions that are not accepted

Your countersignatory cannot:

• work for HM Passport Office
  • be a doctor, unless they state that they know you well (for example they’re a good friend) and that they recognise you easily from your photo

大宅

每個人有自己意見,我自己覺得英國政府出呢本旅遊証件係對香港人一種娛樂。真心關照香港人?係就一早比香港人英國永久居留權啦,出本咁既証件,明玩野,九七後出生子女又唔可以申請,如果本野咁把炮,美國都比面免旅遊簽証啦!

男爵府

蛋皇哥0127 發表於 19-8-20 10:33
回覆 blee427 的帖子

我有個白癡問題, 特區護照會否隨時比其他國家 block 呢?

哦,你咁想呀 oK呀。但轉BC就異想天開

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 blee427 的帖子

吾會走la ~ 都就死~
違規內容

首頁

尾頁

跳至