自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

回覆 granja 的帖子

FF「Final Fantasy」 = 幻想

男爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-8 16:41
香港地實在太多人(盲目地)崇日啦,包括我身邊絕大多數人。香港地多日本產品﹑資訊,眼見周圍D人崇日崇得好 ...

我中意kitty產品同食壽司 算唔算崇日?

男爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-8 21:29
可能個人變得敏感左,留意到其他朋友留意唔到既事,都幾介意幾唔開心。

你意思係咪日本人性格麻麻?

子爵府

去旅行 我第一就揀日本
乾淨,安全,自駕一流 風景又靚, 野又好食⋯ 係啲野貴左啲

但移民就一定唔會揀日本

珍珠宮

b.gorilla 發表於 19-9-8 22:39
你意思係咪日本人性格麻麻?

其實我好欣賞佢地既工作態度,而且好努力去維持好形象,只係我個人敏感左,留意到好多野,搞到之前陪人去旅行,D STAFF 對住我笑我都感到D壓力
我唔憎佢地,我覺得做日本人好辛苦。我只係對日本文化、旅行、飲食、氣候、動漫、服飾、SHOPPING、藥妝、日影日綜 各樣無感,但周遭D人係完全相反,我簡直係異類

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

日本人有好有唔好既地方,過於內歛,同香港人爽直既性格好大分別,不過佢地係超級顧人感受,覺得比hard feeling 對方係好冇禮貌,我工作左廿幾年日本公司都學識左呢樣野,但我會有平衡,唔使好似佢地咁估黎估去

茶類愛好者    發表於 19-9-9 03:13

男爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-8 23:06
其實我好欣賞佢地既工作態度,而且好努力去維持好形象,只係我個人敏感左,留意到好多野,搞到之前陪人去 ...

我去過日本好幾處旅行,覺得佢地好乾淨,街道無垃圾~同埋對比香港,佢地有春夏秋冬,春天睇到櫻花,夏天有花海,秋天有紅葉,冬天有雪。動漫同服飾我都覺得麻麻

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

香港地實在太多人(盲目地)崇日啦,包括我身邊絕大多數人。香港地多日本產品﹑資訊,眼見周圍D人崇日崇得好 ...

我都喜歡日本,但只限旅遊,因大部分地方企理,商品包裝賞心悅目。因為你工作上見到真面孔,所以反感。我以打法國佬工,一樣對法國好反感,但身邊朋友吹噓到法國為夢想天堂咁!又話法國人浪漫,其實佢哋根本好粗魯,連女人都好粗魯,行為好市井。

茶類愛好者    發表於 19-9-8 23:17

大宅

其實我好欣賞佢地既工作態度,而且好努力去維持好形象,只係我個人敏感左,留意到好多野,搞到之前陪人去 ...

我反而覺得你同日本人做耐左野,跟左佢地思維。一講日本人就覺得要跟佢地文化潛規則
所以一講日本就好有壓力,好抑壓咁
你朋友麻煩到日本人你又上心,猜度
去旅行日本人對你笑你都要上心
放鬆d啦。你要服待日本人係返緊工既事
放左工就係自己
就算去旅行你都係過客,唔代表要帶住日本人待人接物既規矩,抑制住咁去既

侯爵府

做日本人好辛苦?有興趣聽,可以講多d嗎?

我記得有個節目,日本女仔去左一個好遠地方旅遊決定stay當地,吾要返日本,原因當地人好熱情好warm

侯爵府

can219 發表於 19-9-8 18:48
如果5開心,咁你會5會轉下工?我地公司同韓國做生意,我就真係好討厭韓國啦(emoji)(emoji)(emoji)不管去韓 ...

去韓國旅行都感受到果種可怕,推你撞你鬧你,認真非常直接返香港舒服好多

男爵府

中國人都崇洋,你可以study 下點解嗎?

別墅

日本OK喎。。。

珍珠宮

回覆樓主:

我想知多d 陰暗嘢

珍珠宮

babyangie 發表於 19-9-9 00:15
我反而覺得你同日本人做耐左野,跟左佢地思維。一講日本人就覺得要跟佢地文化潛規則
所以一講日本就好有壓 ...

JM講得好有道理,依家我敏感到不但去忖度其他人行為、表情、說話背後既意思,而且仲去自我審查自己既行為舉止到底合唔合適?諗多左好多野,好驚唔覺意得失左人唔知。謝謝您既意見,我要努力TUNE番好自己既狀態先得。

伯爵府

其實人地鐘意去旅行實有原因,點解要話人盲目地崇日?你自己唔鐘意,唔通又話人盲目地食榴槤咩?

珍珠宮

心心 發表於 19-9-9 00:36
做日本人好辛苦?有興趣聽,可以講多d嗎?

我記得有個節目,日本女仔去左一個好遠地方旅遊決定stay當地, ...

做日本人真心好辛苦,有好多潛規則,與人相處要識讀空氣,要識分建前&本音,怕麻煩別人/怕俾人麻煩到,要好識得察言觀色,上下關係好重要,從眾性要強,仲有好多好多,身為外人被影響到都好辛苦。係日本人社會做好自己既 "角色" 同掌握好人與人之間既 "距離" 好重要,可能個日本女仔覺得當地人情味濃、距離感無咁強就想STAY都唔奇。

珍珠宮

A_lcy 發表於 19-9-9 02:16
其實人地鐘意去旅行實有原因,點解要話人盲目地崇日?你自己唔鐘意,唔通又話人盲目地食榴槤咩?
...

係我用詞不當,抱歉,已作修正。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

平時d 人講既崇日都只係流於鍾意日本既潮流文化啫. 有幾多人真正了解日本所有野...

子爵府

Amy47 發表於 19-9-8 17:49
我打日本人工十幾年,乜人都有,有好有唔好,同呢個世界所有人種冇分別,崇日都係崇佢啲好野唧,比起其他 ...

同意! 個個國家都有好人衰人啦!何必執著?!

首頁
23456...7

尾頁

跳至