家庭理財

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

畀面勳章

samyhk 發表於 20-1-4 10:05
樓主你好! 想請教你, 我剛係啊爺銀行做左4M按揭, 而個ML戶口現約只有60萬現金係度, 息口係2.05.....銀行最 ...

其實是否有著數,也只是數字上計算便可以。

你只需計算一下放在ML的總利息收入 減 利貸總支出便可以。不過,要記得個私貸要每月需還本,係ML既錢會越來越少,可享ML利率也會因而越來越少。 (即絕對唔係60萬 x 利率 x 年期)

另要小心,記得要準時還款,否則個私貨除逾期還款手續費外,利率也有機會大幅上調(視乎條款)。

大宅

畀面勳章

最近睇中層舊樓,查冊發現有兩個order under S28(3),對申請按揭有影響的嗎?

大宅

畀面勳章

luv_paradise131 發表於 20-1-9 12:30
最近睇中層舊樓,查冊發現有兩個order under S28(3),對申請按揭有影響的嗎?

根據經驗,S28大部分銀行要求簽undertaking就可以,對按揭申請沒有影響;但亦有銀行有機會會希望閣下提供資料交代工程進度的 。

大宅

畀面勳章

allychan0205 發表於 20-1-9 12:54
根據經驗,S28大部分銀行要求簽undertaking就可以,對按揭申請沒有影響;但亦有銀行有機會會希望閣下提供 ...

謝謝(emoji)(emoji)

珍珠宮

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20
在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何 ...

sorry del

大宅

畀面勳章

請問搵按揭一般應該向幾多間銀行申請offer?4間夠嗎?

大宅

畀面勳章

luv_paradise131 發表於 20-1-21 15:24
請問搵按揭一般應該向幾多間銀行申請offer?4間夠嗎?

要視乎你的情況決定,這個問題是不會有標準答案的。

如果你的入息是正常,信貸記錄又是正常,而離成交期又有一定時間(如兩個半月/三個月),我個人會搵最好那間就算,反正大部分銀行兩至三個星期就會有結果,到時有咩唔滿意咪再申請過另一間。

如果你對自己無信心,咪搵多間備用的。

除非你的入息好爛(好多時有經驗的按揭轉介公司一聽就知邊間銀行有機會批到),或你對市場上各銀行做緊咩offer零知識 (而家按揭轉介公司有晒各銀行最新offer的),咪申請多幾間

不過有樣野要注意,有些文件係唔應該俾銀行的,但你唔小心俾咗,咁就會死晒咁多間銀行,到時再申請的選擇就少了。

侯爵府

allychan0205 發表於 19-12-27 13:12
無論你係恒生「還新借新」方式做(即用新loan取代舊loan),還是轉按,都係會用該銀行現時按息批核;帀銀 ...

以結欠300萬為例,假設供淨28年(336期),如果咩都唔做,以按息2.15%計算,未來24個月的利息總支出為 $125,734 ; 如果按息變了2.5%,餘款餘期下,未來24個月的利息總支出為 $146,395 ; 新計劃未來兩年利息總支出多了 $ 20,661。

請問我可以用什麼tools 或formula 計倒呢條數?

大宅

畀面勳章

Aidenlo 發表於 20-1-24 09:17
以結欠300萬為例,假設供淨28年(336期),如果咩都唔做,以按息2.15%計算,未來24個月的利息總支出為 $12 ...

我是用Financial Calculator Apps “BA II Plus” 中的 「AMORT」功能計的。

我知Excel都有「AMORT」呢個功能,但我唔太擅長Excel。

別墅

回覆樓主:

想請教。物業4900000,8成按揭,仲有8個月先過罰息期,第二年1. 75%, 大約罰66000(銀行話嘅),當年回贈1. 85%, 大約52500,唔明點解罰款仲多過當年回贈。hkmc 保費約50000。
因為宜家想出租物業,想甩hkmc, 銀行話要重新做按揭先可以甩到,但宜家利率又高過年幾前做果個,我之前係2. 15, 宜家要2. 5。
請問我應該點做先最好?新按回贈會唔會cover到我d罰款,轉令一間銀行還是原銀行再做按揭?

大宅

畀面勳章

v.boring 發表於 20-2-10 04:41
想請教。物業4900000,8成按揭,仲有8個月先過罰息期,第二年1. 75%, 大約罰66000(銀行話嘅),當年回贈1. ...

按保計劃下的銀行現金回贈計算,是以最高「標準按揭成數」(即6成)乘銀行回贈百份比的;而提早清還手續費是以整個貸款金額(即8成加保費)乘手續費百份比的,所以會有差的。

如果純粹想除HKMC擔保,只需要部份還款,直至結欠在當日樓價的6成或以下便可以,基本無需要轉按。而部分還款手續費只以還款金額乘銀行「部分還款手續費」百份比的。

只有在物業估價高咗好多,轉按做6成後要補的 錢少好多,轉按才有意思。

唯要注意,如果想跟正手續,通知銀行物業會變作出租用途,無論你轉按/部分還款,最高「標準按揭成數」為5成。

男爵府

我名義上是managing director, 一年出一次bonus, 但金額也有幾十萬,這幾年也是,也有稅單,請問我可以做到按揭嗎?因有朋友說要每個月也有薪金,銀行才會批按揭

男爵府

請問我做汽車同大學學費既擔保人,會怎樣影響我的按揭成數?謝謝

大宅

畀面勳章

anitalok2005 發表於 20-2-10 11:19
我名義上是managing director, 一年出一次bonus, 但金額也有幾十萬,這幾年也是,也有稅單,請問我可以做到 ...

如果只係申請6成或以下的按揭,有銀行可以用2年稅單除24的方式計算收入,但有機會要解釋未來的還款能力來源(如每個月有收入,但收現金等,稅單只是過去收入證明),會case by case批。

另如果你是營運公司股東,很多銀行可把net profit計進個人收入中。

大宅

畀面勳章

shirleyandchu 發表於 20-2-10 11:44
請問我做汽車同大學學費既擔保人,會怎樣影響我的按揭成數?謝謝

按揭成數不會受影響。

影響的只是供款能力,只要你的入息夠計(指包括埋車貸及學生貸款都附合供款佔入息比率指引),有多少私人貸款也沒有問題。

男爵府

回覆 allychan0205 的帖子

以你經驗,我這些高危人士,那間銀行容易批出?

別墅

allychan0205 發表於 20-2-10 09:00
按保計劃下的銀行現金回贈計算,是以最高「標準按揭成數」(即6成)乘銀行回贈百份比的;而提早清還手續費 ...

但銀行回覆話一定要當重新按揭,我上網睇資料都係咁,唔當部分還款,所以好金

大宅

畀面勳章

v.boring 發表於 20-2-10 16:27
但銀行回覆話一定要當重新按揭,我上網睇資料都係咁,唔當部分還款,所以好金
...

照你意思,我一日唔轉按,就算供咗29年按揭,只欠銀行數萬元,都唔可以把物業出租,係咪咁解

大宅

畀面勳章

anitalok2005 發表於 20-2-10 15:40

以你經驗,我這些高危人士,那間銀行容易批出?

建議你向恒X銀行問一下。

都要了解一下你的業務性質,先知點安排。而事先好好部署亦有助提昇成功機會。

男爵府

Thx ally

首頁
23456...10

尾頁

跳至