自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

superkingdom 發表於 19-11-7 10:29

即係叫我地讓個香港比人,搬返上去!!!所以社會而家 ...

其實都唔算移民,「一國」政策之下,只可以叫移居。

你唔會話由「港島」搬去「粉嶺」係「移民」掛?

所以由香港搬去大灣區其他城市,都只是搬屋咁。

其實只有你幾個「香港人」有問題,成個中國都對呢個做法冇問題,所以,你的問題就不是問題了。

伯爵府

1314625 發表於 19-11-7 09:38
我未過社署,但我以前做學校,綜援背景好多係d老男人返大6娶老婆,喺香港生個仔,老婆唔知喺邊,老父獨力 ...

其實好陰公,我識得有個細路五年班時個阿媽cancer,返大陸醫,個老豆太老又無精神照顧佢,結果做咗人球。

聽講個細路一升中個老豆死鬼埋!希望個阿媽唔好再有事啦!

有仔送終呢個觀念真係害人不淺!

wcpcelia    發表於 19-11-7 15:41

珊瑚宮

2024年龍年勳章

luckybaby2011 發表於 19-11-7 08:49
就係果堆咸濕阿伯囉
自己都未顧掂仲帶一堆人落黎、最慘係製造更多社會問題
...

冇錯! 最乞人憎就係佢地!

水晶宮

Kuri 發表於 19-11-7 10:52

其實好陰公,我識得有個細路五年班時個阿媽cancer,返大陸醫, ...

自製悲劇、最慘係個小朋友、衰d講唔病死個小朋友未出身已經要照顧返個老伯

伯爵府

tester5 發表於 19-11-7 10:13
所以,現在國家已經講緊「粵、港、澳、大灣區發展綱領」。你冇睇嗎?

香港己經會漸漸歸納入大灣區,全力 ...

不如係深圳開個老院区,同港人老人公屋係大灣区,到左七十歲全部返去,吸唔到年青人,米吸D老上去,攞返D空間,吸專才黎, D年青人要去探老人,米會返去,都對雙方有益,解決埋老院人手問題,唔洗請外勞

象牙宮

2024年龍年勳章

superkingdom 發表於 19-11-7 08:19
有錢更有,無錢仲多,我公司專請佢地,有個話夠七年就即遞表公屋

你公司做邊行?

伯爵府

tester5 發表於 19-11-7 10:43
其實都唔算移民,「一國」政策之下,只可以叫移居。

你唔會話由「港島」搬去「粉嶺」係「移民」掛?

甘米唔係新移民,係新移居!幾好笑!甘你都係新移居?所以覺得係幾个人問题?唔怪得知而家社會都無問題,只係有活動拉!

翡翠宮

superkingdom 發表於 19-11-7 11:01
不如係深圳開個老院区,同港人老人公屋係大灣区,到左七十歲全部返去,吸唔到年青人,米吸D老上去,攞返D空間, ...

政府做緊宣傳架啦,你冇睇CCTVB新聞「介紹」內地老人院幾好服務?幾關愛老人家嗎?住係上面,仲可以隨時返北區醫院覆診或內地港大醫院睇醫生。

其實警你有留意政治政策,就會發現所有都是為了配合香港人融入國內生活。

瑪瑙宮

回覆樓主:

識個年青中醫,佢來港讀中醫,佢本身在國內都係亞爺果代都係中醫,讀完再加搵到中醫做,夠7年,成為香港人,娶左香港老婆,買左私人樓住,佢父母年過60歲,我上次問佢,佢父母會唔會黎香港長住定居,佢話唔會,因父母已60歲,可簽証黎一年湊下孫,上面又有老人福利金,屋又大,如果黎香港住,屋細,冇晒鄉下戶籍同福利,唔化算,
我睇都好個人既,冇錢果班咪想黎香港多D。住公屋,拎綜援。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mongng 發表於 19-11-7 10:28
呢個問題要問泛民如果大家都反對政策,手上一票一定不能投泛民

泛民最叻掘氹俾政府, 當年係佢地要求增加名額, 之後不斷為新移民爭取社會福利, 宜家社會問題浮現喇又要求減少名額, 神又係佢, 鬼又係佢。宜家泛民仲話推全民退保, 又想掘個氹俾政府。

翡翠宮

superkingdom 發表於 19-11-7 11:05
甘米唔係新移民,係新移居!幾好笑!甘你都係新移居?所以覺得係幾个人問题?唔怪得知而家社會都無問題,只 ...

我係香港出世,不過只要你睇得透中國發展,香港角色,就好易明。

香港從來都係為配合國家發展而存在,香港永遠唔會係一個國家。你唔接都得接受。

香港已經回歸20年,再30年後就融合完畢,到時「香港人」呢個角色會fade out,大家都是中國人。

子爵府

大陸人移民來港冇問題,他們不會影響治安,我怕的是南亜裔人愈來愈多,見每天都有他們犯案的新聞,我在醫院覆診也見很多是南亜裔病人而且他們登記時全都母須付費的,香港人全都聚焦大陸人搶資源,有冇想過南亜裔和假難民的問題?還有,印尼和菲律賓工人將來獲得居港權的可能性,這是泛民爭取票源的渠道,雖然上次官司失敗,我估泛民不會放棄的,他們只想香港快D去中國化。

伯爵府

tester5 發表於 19-11-7 11:10
政府做緊宣傳架啦,你冇睇CCTVB新聞「介紹」內地老人院幾好服務?幾關愛老人家嗎?住係上面,仲可以隨時返 ...

你會唔會去?都係果句,好野唔hardsell都大把人要

複式洋房

Amy1974 發表於 19-11-7 07:53
回覆 superkingdom 的帖子

同意

翡翠宮

superkingdom 發表於 19-11-7 11:39
你會唔會去?都係果句,好野唔hardsell都大把人要

其實,我都要plan返去大灣區養老了。

樓價太貴,我唸我自住果層要一劏二比兩個仔女結婚用。咁我就唯有返大灣區養老算。

咁你唔講政治,唔講民主,唔鬧政府,避世咁生存著,應該都可以安安樂樂咁過埋收尾果幾年掛?

其實好多大陸人都好好,中國都好好架,係個黨衰d啫。過多幾年我都會死,到時都冇眼睇啦。

翡翠宮

Amy1974 發表於 19-11-7 07:53
回覆 superkingdom 的帖子

咁住緊公屋又講普通話嘅會係咩人,好似水泉澳村,差不多大半都係普通話人

伯爵府

tester5 發表於 19-11-7 11:56
其實,我都要plan返去大灣區養老了。

樓價太貴,我唸我自住果層要一劏二比兩個仔女結婚用。咁我就唯有返 ...

我就唔返去,親戚朋友都無個,如真係比間屋仔女,就去早D申請公屋,攞返我交甘多年税福利,做咩我交稅,福利比人享.自己出生地都唔留!不過我唔會比間屋仔女,要就同女住!

翡翠宮

superkingdom 發表於 19-11-7 08:39
我好彩就無资格住公屋!不過你真係太有錢,未去過屋邨,好似水x奧邨,訪問親都係講鄉港人,你有無睇星期日檔案 ...

哈,我剛剛都係問佢水泉澳。。。

男爵府

bks2014 發表於 19-11-7 07:47
所以24號千萬不要投票給泛民

係咪要投本土派?

因為投建制只會支持政府放更多人落嚟。

翡翠宮

erumic 發表於 19-11-7 09:35
係。佢地讀香港的大學要俾全費,冇資助,來得既都有D身家。我以前大學同學就是,佢地當香港係跳板咋,畢左 ...

問題係,唔係全部落黎嘅都只係黎講大學。。。。。讀大學嘅可能有40%,但剩餘嘅60%係咩種類,呢點要諗清楚。

首頁
23456...7

尾頁

跳至