自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 二少奶 於 09-5-23 15:07 發表
咪係囉. 可能你二伯,三伯係大陸有樓添. 其實你可以舉報佢地呃綜援咖. 申張正義,到時仲乜仇都報哂啦
二伯冇屋,三伯有(收緊租),我都想舉報,奈何99警告邊我0地,若然佢0地俾人揭發0左就一定入我數......
你的人格如何,你的人生亦必如何!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 s.man 於 09-5-23 15:10 發表
標準金額 (由2009年2月1日起生效的金額)
類 別標準金額 (每人每月以港元計)單身人士家庭成員60歲或以上的長者健全/殘疾程度達50%2,5902,445殘疾程度達100%3,1402,775需要經常護理4,4204,050 60歲以下而健康欠佳/殘疾 ...
未計好多津貼0架...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有冇攪錯呀!!! 攞綜援的小朋友已經有書簿津貼, 校服、眼鏡、書包... 等開學用品已經可向社署實報實銷, 基本上開學對佢哋嚟講冇任何負擔, 點解仲要畀$1000佢哋? 大6人大晒

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

出嚟返工嘅跨區津貼就冇,喺屋企唔使做嘅PK又再出雙糧,乜Q嘢正苦?

複式洋房

我問過人啦............

同睇上面個表.............

d人成日話4人家庭有$10000
我計黎計去都冇既???

標準金額:

3人健全家庭:(2個大人+1個小朋友)
$1795+$1470+$1635=$4900

4人健全家庭:(2個大人+2個小朋友)
$1590+$1315+$1455+$1455=$5815

多1個小朋友$5815-$4900=$915

而屋租........住公屋就直接過戶房署

果d津貼(眼鏡/牙.......)健全家庭係冇得claim架

興趣班/補習班/上網費/......更加唔會有

至於幼稚園學費:全年最多可claim$16000-(學卷)
唔夠既就自己俾.

---------------------------------------------------

等我仲以為真係咩都有得claim咁好!

不過....我想講我係中立既..我post出黎係想大家知道其實係點計.

男爵府

原帖由 1025 於 09-5-23 16:16 發表

我計黎計去都冇既???

標準金額:

4人健全家庭:(2個大人+2個小朋友) ...

原來得咁少錢~~~

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 1025 於 09-5-23 16:16 發表

我計黎計去都冇既???

標準金額:

4人健全家庭:(2個大人+2個小朋友) ...
錯 !!!以上統統有得ciaim...我二伯佢0地係人辦...:(

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-5-23 16:20 發表

原來得咁少錢~~~
事實0吾止0尼個數....信me 0拉...

珍珠宮

2024年龍年勳章

唉....正苦........

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

係咪唔同既人,綜援既錢有唔同嫁?點解我媽咪個舊同事兩母子得3千左右用既?因為佢個舊同事唔係大6人?事源媽咪個舊同事個老公舊年去左(仲要個舊同事剛剛辭職冇耐),佢先生咩都冇留低,咁個小朋友又細個,佢唯有去申請綜援,手頭已經得番千零蚊,check呢check路仲要等左差不多2個月先批,批左每月3千幾比佢地(我唔知實數,只聽媽咪講),而呢3千多d唔係剩係用,仲要交埋雜費(eg:電費,煤氣果d,,而公屋個租金就社署比),每年比佢個仔既唔知咩開學金得唔知幾多(好似得千零蚊),而學校d咩費物費呀,阿仔d校服文具果d都係響呢個開學金度自己攪掂,媽咪話佢2母子好慘,d錢要計住用,唔係到月尾就唔夠,個媽咪連早餐個面包都要慳住食,買磅方包分幾日食,媽咪唔忍心,成日咋咋帝請個媽咪同仔仔食早餐,點解人地拎綜援好似多過呢兩母子咁多,日子可以過得好咁多?政府你真係好無能!!!!!!!

複式洋房

其實我都係睇呢到架!!!
http://www.swd.gov.hk/doc/social-sec/CSSAG0209c.pdf

C. 特別津貼
(a) 長者/殘疾人士/健康欠佳人士可獲發的特別津貼

(b) 健全成人/兒童可獲發的特別津貼

係有分別架,所以健全家庭係冇果d眼鏡/牙/........

你二伯佢地係咪中(長者/殘疾人士/健康欠佳人士)其中1樣???

原帖由 1013angel 於 09-5-23 16:23 發表
錯 !!!以上統統有得ciaim...我二伯佢0地係人辦...:(

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 1025 於 09-5-23 17:10 發表
其實我都係睇呢到架!!!
http://www.swd.gov.hk/doc/social-sec/CSSAG0209c.pdf

C. 特別津貼
(a) 長者/殘疾人士/健康欠佳人士可獲發的特別津貼

(b) 健全成人/兒童可獲發的特別津貼

係有分別架,所以健全家庭係冇果d ...
0吾係

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 二少奶 於 09-5-23 17:10 發表
咁你PM你三伯D資料比我,我幫你舉報佢
0甘0米一樣..............c路一條 我0吾想變成 0咼......

禁止訪問

男爵府

原帖由 二少奶 於 09-5-23 17:20 發表
無可能咁少. 我姐夫有個親戚一家四口健全人士,攞低收入綜援,淨計老婆同對仔女已經有四,五仟(未生個女時都話四仟幾.兩年前多個女應該又多仟幾蚊啦). 佢自己做散工果份就自己洗.問佢點解唔正正經經搵份保安做,都有六, ...

唉..個D大陸人女落黎..住新公屋..拎綜援..日日係屋企打牌..真係爽爆..我媽咪隔離屋個家..老公應該做散工裝修..
老婆淨係湊女..日日送完囡返學..就係屋企開枱..勤力過我返工...我返工9點出門口..已經聽到麻雀聲...放工6點半到返到屋企..佢地都仲係打緊

真係幸福過我地D土生土長既女性

大宅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有冇攪錯呀,又出雙糧比個班大食懶 PK,對社會又冇付出,我地日做夜做都冇雙糧 & 加人工呀,佢地已經又有眼鏡津貼、有公屋住、車船津貼等等,班狗官食 c 架,用下個死人腦諗下嘢啦,佢地生得多香港就會更快玩完,識生唔識教,到時睇下邊個仲肯交稅

其實我地有冇得投訴呀

我好支持出雙糧比 d 公公婆婆
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止發言

複式洋房

好似未落實會有得比喎~各位媽咪唔駛咁勞氣住!!激親自己唔好啦~

首頁

尾頁

跳至