自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-2-14 14:58
每一間學校教嘅野都唔100%一樣,就算唔停,本來就唔係公平wor
停課期間每一間學校安排亦唔同

講真之前好多學校6月頭已經考完試,其實可以改遲一個月考試亦可,其實學校根本可以唔少彈性可以配合。

唔明咁快有全部學生重讀一年的聲音。

公爵府

開心吸收勳章

kcwss 發表於 20-2-14 14:55
就係有啲家長就咁講, 我又覺得有道理。
但係有啲家長就話,教書係老師嘅責任,家長只係配合小朋友溫習
...

教書係老師責任,咁仔女係邊個責任?呢 d 父母講得出都好不負責任,學校唔係剩吸取知識,都有教紀律自律品德,呢 d 都好靠平時家長身教配合.單靠老師教就可成材,未聽過!
留唔留班唔係家長迫學校就範就得,好多學卷學校都要教局補貼,係納稅人既錢,讀私校都係家長搵既辛苦錢!唔係話一年無乜返學無上堂無乜學野要留就留,做人都要學識自主學習,連 k 班小朋友都要學呢樣野!如果家長連培養小朋友自主學習都無,咁連k 班都不如

公爵府

回覆樓主:

自行選擇, 喜歡讀多一年嘅, 就讀多一年

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-2-14 14:51
我唔想交多年學費wor,老實講

X2

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kcwss 發表於 20-2-14 15:01
有啲家長唔在乎啱,去少幾次旅行都係返到, 所以我都覺得好矛盾

捨得俾錢去旅行、買鐘意嘅野,唔等於唔在乎要俾多一年學費
大把人二月三月要交學費車費已經嘈嘈閉,退學都有

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

要全港一齊重讀一年應該有D難度, 有D私校要比學費既, 家長未必肯比多一年錢, 到時又鬧政府要政府幫佢比一年錢...總之點都有人唔滿意

公爵府

fitfit貓 發表於 20-2-14 14:53
好……贊成……大學嗰班都要重讀

大學嗰班咁大個人, 唔通真係停課就停學! 我作為納稅人, 唔想再你多一年錢大學生, 佢哋貴過中小學好多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 20-2-14 15:15
講真之前好多學校6月頭已經考完試,其實可以改遲一個月考試亦可,其實學校根本可以唔少彈性可以配合。

唔 ...

又岩wor,其實好多學校成個六月都攪埋d可有可無嘅參觀、xx活動週
要善用時間,好多時間都可以用

子爵府

一年學費成十萬喎
好多人好介意比多一年學費

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

唔贊成,縮短往後學校假期好啲。

公爵府

全港家長聯署教育局發起取消暑假,取消復活節假期 !

全港Repeat一年,衍生好多問題 !
我贊成全港劃一取消復活節假期,取消暑假 !
最憎班教聯會,話反對取消暑假喎, 佢哋永遠都係維護教師嘅利益, 邊個諗我哋仔女嘅利益 !

根本就唔係間間學校有網上教學, 就算有都覺得唔清唔楚唔全面,好多老師都放緊假 !

水晶宮

prince'smom 發表於 20-2-14 15:12
反對! 停課不停學,可以自習! 有啲學生停課期間依然好努力,點解要佢地倍其他人重讀呀,咁對努力自習嘅學 ...

我囡k3,,放農曆新年假嗰時,我由得佢hea!
但完左假期到停課,我同囡講,因為肺炎所以唔駛返學,但唔代表你可以停下來,我要佢每日寫字,學校放左工作紙上網,我要佢每日做一張,仲有平時每星期做嘅閱讀報告,而家都要keep住做!

大宅

kcwss 發表於 20-2-14 14:50
啲家長嘅意思,就話根本小朋友上年到今年,有好多時間都冇返學,根本就學唔到嘢。
讀書係為咗升班,定係求 ...

可以照升班, 但係學校按能力分班。 抽出喺停課期間跟唔上既學生,集中埋一齊。 佢哋多啲補課, 幫佢哋跟返上進度。

但如果甘都跟唔上,咪留班囉。

男爵府

唔贊成!其實我哋學校經e class 發放老師自製的教學video,每天都像平時一樣有功課,進度一直keep住。我覺得如果有些課程今個學年教唔切,可以考慮升班後,即新學年教番!舉例:數學科,象形圖,二年級下學期教唔切,就留待三年級上學期教番,即新學年的課程迫緊D。

子爵府

回覆 ocarebear 的帖子

學校邊有咁多位比學生自己決定升唔升,留唔留?

水晶宮

ocarebear 發表於 20-2-14 15:19
大學嗰班咁大個人, 唔通真係停課就停學! 我作為納稅人, 唔想再你多一年錢大學生, 佢哋貴過中小學好多
...

大學嗰班網上教學,老師直播/錄影!

大宅

回覆樓主:

小朋友讀國際學校每年二十幾萬學費
就算政府支付全數免費重讀一年我都唔願意
人生返少幾個月學好閒ja
香港家長唔好咁痴線la

子爵府

回覆樓主:

其實都幾大鑊,就咁升上去,知識上都少左一段仔。
但如果全港重讀,好多行政上嘅問題,我諗唔到點解決。

水晶宮

大戶 發表於 20-2-14 15:16
教書係老師責任,咁仔女係邊個責任?呢 d 父母講得出都好不負責任,學校唔係剩吸取知識,都有教紀律自律品德, ...

無錯,所以我由2月3日開始,就要我讀k3嘅囡寫字、做工作紙、閱讀報告!

首頁
23456...17

尾頁

跳至