在職全職

跳至

首頁
23456...12

尾頁

男爵府

原帖由 jacquesau 於 09-6-29 15:40 發表

既然係老公搵得多, 咁應該係叫老公出錢湊啦 (無論返育嬰院or請工人!)

同感

別墅

我b返緊東華,唔好其一,間園早上無延展服務即係要正正八點鐘先開門,每朝我都會好趕咁入去放低bb然後再趕返工
其二,之前我都有問下bb返學情況,佢地育嬰部會有幾位老師,同一個問題但d老師會有唔同答案 例如一個就話食左一碗,另一個會話食左半碗!一個話瞓左半個鐘另一個就會話瞓左個幾鐘!此後我再無去問佢多野,因為都知道未必係真實嘅反映,bb返到去食得多咪即系係園度食得少,返到去好早瞓就即系係園瞓得好短時間!咁樣諗個心就會舒服d
其三係因為好多都係新移民嘅b,我唔係想岐視佢地,但佢地真係特別百厭同手多而佢地父母大多數都係唔會理會佢地,而我親眼都見過好幾次連老師都唔會點樣去更正佢地做錯嘅事,例如有日有個2歲半嘅b玩玩下就走埋個老師度投訴,話我bb(15mths) 打佢,當時老師背住佢地而我就面向d亞b,我就即刻講bb都無行過埋佢度咁細個唔可以講大話架,但個老師就只係講左一句”係呀bb咁百厭呀老師一陣鍚番你啦”,雖然唔係咩大事但我覺得2歲半都應該比d正面教育,如果係咁樣個b咪會學到講大話囉
試過有日見到個亞e大力拉個小朋友(3-4歲)隻手叫佢行,可能佢叫極個小朋友都唔聽佢講,所以佢就好忟大力拉佢隻手叫佢行,而且個樣仲好惡吓鬧個小朋友
不過依家伙無得柬所以講咩都無用

原帖由 BBHOHO123 於 09-6-29 10:07 發表
你係返邊間呢?
你覺得邊方面唔係咁好呢?
等我遲d到bb返學都留意下先.
謝謝.

大宅

我計過我應該可以拿到全免
(
因為我係single parent!)

原帖由 k7jmok 於 09-6-29 13:53 發表
我想請教下有申請資助的媽媽一 d 野 .....

我同我老公加埋平均每月差唔多到三萬,雙方父母都離婚共比 4 份家用, 佢地全部都係自己名住公屋,咁資助果度"家庭人數"可唔可以加埋佢地計?see 過"資助辦事處"個 web, 話要 ...

男爵府

wyeth冷知識勳章

話就 30,000/month (計埋花紅, ot, ...... ), 但父母離婚, 佢地全部冇做野, 得我 ma 做 office 清潔 partime, 咁我地要比 4 分家用, 屋租變相都4 份 la, 新年買禮都要買 4 份 ...... 實制我得 8k 一個月 (but 14 個月糧), 咁我老公 18k, 好計 d 咪 30,000 蚊一個月 law, 仲要供樓呢?返而如果父母佢地住 c 人樓 就可以計埋入去

男爵府

如果你每年報稅有報 他/她們 4個, 那你在都可以申請減學費, 如果報稅時沒有報便一定唔得, 因為, 所有資料是互通的, 如你報假, 他們一定check到

原帖由 k7jmok 於 09-6-29 17:18 發表
話就 30,000/month (計埋花紅, ot, ...... ), 但父母離婚, 佢地全部冇做野, 得我 ma 做 office 清潔 partime, 咁我地要比 4 分家用, 屋租變相都4 份 la, 新年買禮都要買 4 份 ...... 實制我得 8k 一個月 (but 14 個 ...

大宅

我唔係好明, 咁供養父母和老公的父母係咪都可以一齊申報呢?
我既父母就係跟我同住的, 但老爺奶奶係住係佢自己名的公屋, 但老公以前都有供養佢地, 咁係咪都可以計埋呢?
如果在報稅時, 佢地既名比其他的兄弟姊妹用來申報免稅額 (我和老公沒有用過他們的免稅額), 在申請資助學費時係咪都可以照填呢?
而我老爺奶奶有幾個孫, 都可能會讀nursery, 有無話過申請資助只係比一個小朋友?
(
跟免稅額的用途一樣呢?)
唔好意思, 好多疑問tim!!
謝謝.

原帖由 PP_vivi 於 09-6-29 17:39 發表
如果你每年報稅有報 他/她們 4個, 那你在都可以申請減學費, 如果報稅時沒有報便一定唔得, 因為, 所有資料是互通的, 如你報假, 他們一定check到

大宅

咁又真係唔係太好啊!
可能真係人手問題, 你會唔會轉去另一間育嬰園呢!
聽說香港保護兒童會都辦得不錯, 可以去問問啊!
希望你可以找到一間岩你心水的育嬰園.

原帖由 maychoi1223 於 09-6-29 16:42 發表
我b返緊東華,唔好其一,間園早上無延展服務即係要正正八點鐘先開門,每朝我都會好趕咁入去放低bb然後再趕返工
其二,之前我都有問下bb返學情況,佢地育嬰部會有幾位老師,同一個問題但d老師會有唔同答案 例如一個就話食 ...

男爵府

我明白你是有供養佢地, 但在報稅時佢地既名已比其他的兄弟姊妹用了, 如你在申請表中再寫, 到時候教育處check到又係唔批, 呢個問題我又問了學校又問了教育處, 都係唔得 我都要交全費 好傷

原帖由 BBHOHO123 於 09-6-30 09:34 發表
我唔係好明, 咁供養父母和老公的父母係咪都可以一齊申報呢?
我既父母就係跟我同住的, 但老爺奶奶係住係佢自己名的公屋, 但老公以前都有供養佢地, 咁係咪都可以計埋呢?
如果在報稅時, 佢地既名比其他的兄弟姊妹用 ...

大宅

原來如此, 由於我父母一方有未滿55歲的, 應該以前未被用作申請免稅額, 我諗可以用來當供養父母, 其實, 我詳細看過申請指引, 好像沒有列明要跟報稅一樣, ‘同一受養人只可由一名人士申請供養父母/…’ 只是講明不可領取綜緩, 唔知係咪份指引寫得唔清晰呢?
看來要成功申請資助也不是易事.

原帖由 PP_vivi 於 09-6-30 10:17 發表
我明白你是有供養佢地, 但在報稅時佢地既名已比其他的兄弟姊妹用了, 如你在申請表中再寫, 到時候教育處check到又係唔批, 呢個問題我又問了學校又問了教育處, 都係唔得 我都要交全費 好傷

...

子爵府

原帖由 BBHOHO123 於 09-6-29 10:02 發表
我個b到9月返學時都9個月了, 我估佢返學可能都要喊一輪, 希望bb可以早d融入育嬰園的生活, 聽你咁講, 返了育嬰園bb的生活規律了, 可能真係會好湊d, 又可以學到自理能力, 又可以識到多d朋友仔, 又真係幾好啊!
咁呢排H ...

H1N1都要停課呀...不過聽老師講....呢間園既BB...係之前沙士都差唔多返齊...所以今次都好多人有返...始終育嬰園唔同學校...係真係無人湊先放BB係度....所以多數都會繼續返學...
不過我細仔比麻麻湊左兩個星期...今日比佢返返學...可能太耐無返啦...佢竟然對老師陌生左....老師遞手抱都唔比手...仲挨係我度...之後仲見佢有少少扁咀添....

大宅

好唔開心呀, 今日收到學生資助辦事處既電話, 話我個case只係得半免, 佢地唔計我老爺奶奶 (因為唔係供養全部生活費), 我話我係單親家庭, 只有我一人賺錢, 但要供養5個 (我+bb+自己父母+在學弟弟), 又要供樓, 我自己計過, 我的收入剛超過3/4免大約百零蚊, 而家就入了半免的範圍, 好唔抵呀!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 BBHOHO123 於 09-7-15 16:13 發表
好唔開心呀, 今日收到學生資助辦事處既電話, 話我個case只係得半免, 佢地唔計我老爺奶奶 (因為唔係供養全部生活費), 我話我係單親家庭, 只有我一人賺錢, 但要供養5個 (我+bb+自己父母+在學弟弟), 又要供樓 ...

只差百幾蚊真係好唔抵, 可唔可以同公司申請減薪二百蚊?咁可以慳返成千蚊, 一來一回都仲有著數喎.

禁止發言

香港保護兒童會

大宅

原帖由 k7jmok 於 09-6-29 17:18 發表
話就 30,000/month (計埋花紅, ot, ...... ), 但父母離婚, 佢地全部冇做野, 得我 ma 做 office 清潔 partime, 咁我地要比 4 分家用, 屋租變相都4 份 la, 新年買禮都要買 4 份 ...... 實制我得 8k 一個月 (but 14 個 ...

佢哋只係睇你要供餋幾多人, 而唔係計你俾幾多錢架. 同埋你ma有做工而又有報稅, 咁就唔會計佢架!

禁止發言

大宅

原帖由 nataliesher 於 09-7-17 13:07 發表
有無媽咪同4個月bb入讀香港保護兒童會的嬰兒園。
我想幫bb申請粉嶺區,唔知間嬰兒園好唔好,不如有經驗的媽咪分享下。
我都會申請資助, 計過可以平50%,不過唔知批唔批, 我有3位老人家要供養,之前報稅都有填佢地,不過唔 ...

Hi, 我囝讀緊粉嶺保會架! 我就覺得依間學校好好, 園長, 老師個個都好有愛心. 對BB的在園情況都會交待清楚. 不時又會攪家長茶相聚, 觀課日等.....

申請資助方面, 你可以打俾園長問咗先, 佢會幫你計架喇!

禁止發言

大宅

我問過辦事處, 供養父母跟報稅係無關架, 所以係可以報架, 之不過要留意係咪負責全部生活開支 (唔係部份), 呢個係main point!

原帖由 nataliesher 於 09-7-17 13:07 發表
有無媽咪同4個月bb入讀香港保護兒童會的嬰兒園。
我想幫bb申請粉嶺區,唔知間嬰兒園好唔好,不如有經驗的媽咪分享下。
我都會申請資助, 計過可以平50%,不過唔知批唔批, 我有3位老人家要供養,之前報稅都有填佢地,不過唔 ...

大宅

bb將於8月返育嬰園, 老師話初初返3個鐘
(9am-12noon),
返一個星期左右, 就可以試下返全日.

原帖由 nataliesher 於 09-7-17 14:34 發表
真係好啦,有朋友仔一同分享, 我同園長通過幾次電話,都覺得可以試下,但有你的經驗,我已經放心D啦。TKS!
你BB幾大呀?
園長話由於H1N1,所以暫時唔安排觀課,咁咩叫觀課? 係唔係入學前先有 OR 讀緊舯都可以 ...

禁止發言

首頁
23456...12

尾頁

跳至