自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

eelcyy 發表於 20-3-16 11:48
我同老公諗緊移民楓葉國
兩人都有番工,唔係專業人士
3個仔女 最細果個上k 最大小學
以你條件,無可能去到,因朋友比你條件好好多都已經.....................

男爵府

myshadow 發表於 20-6-4 12:01
唔係,投資移民有投資經驗就得,唔洗營商經驗。150萬買government bond, 你問真d agent, 一定有,依家最 ...

係呀,咁150萬放政府到幾多年?可以取回幾多?

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

移民真係要諗清楚, 除非你真係帶住一大筆錢去, 唔洗做都夠洗, 唔係既話, 要適應一個全新既環境, 仲要搵食真係唔容易, 800萬, 買完層樓買架車, 唔用得幾耐架咋.

例子: 我係加拿大讀書年代住係我同一間HOUSE 樓上既一對小夫妻加個幾歲大既仔, 老公係香港係總經理, 管開廠, 但英文一般, 太太係香港做開大秘書, 點開人做野, 高高在上, 英文好D. 去到多倫多, 老公一直搵唔到工, 結果去左超市切菜, 太太只係搵到一間細公司做秘書仔, 仲要對幾個老闆, 做到隻狗咁. 我地晚晚都聽到佢地係到嘈, 為好多小事嘈, 個仔見到咁又成日喊, 總知貧賤夫妻百事哀.

如果真係要移民, 要做好心理準備, 自己要面對既問題係非常之多, 就算搵到工, 工作環境會同以前好唔同, 仲有種族問題等等.

大宅

Ritala2012 發表於 20-6-4 12:10
係呀,咁150萬放政府到幾多年?可以取回幾多?

放4年,全數取回 (如果債券價錢冇跌),每年比返好小利息你。

別墅

我自己都打算俾仔女中三去留學,不是他們考不到好中學,只是我想他們學得流利或像外國人般口音流利的英語,因為我自己覺得日後子女同國內新生代競賽,唯一可能香港人較有優勢是英文,但不是現在香港大學生馬馬虎虎的英文,而是像外國人的英文,但在香港環境一定學不到。但近日有人跟我說,這其實不重要,因為他公司有好多像外國人般流利的回流香港人,但其實在職場上也沒什麼優勢,大家睇法是怎樣,為什麼想子女到外地留學?

珍珠宮

WChan 發表於 20-6-4 12:20
移民真係要諗清楚, 除非你真係帶住一大筆錢去, 唔洗做都夠洗, 唔係既話, 要適應一個全新既環境, 仲要搵食真 ...
我以前住加拿大,都識過一個在香港係做經理級,為咗移民,去咗加拿大做企枱,收銀。老婆係老人院做清潔。睇自已心態,過到自己心理關口,就咩事都值得。過唔到,就變咗每天大壓力,每天不開心。

伯爵府

lambxxx 發表於 20-6-3 21:13
我妹同妹夫都係醫生。有2 層樓。申請加拿大移民搞左4 年都未有聲氣。我冇詳細問過程。但聽佢講如果入左紙3 ...

嘩。好高門檻。

翡翠宮

回覆樓主:

如果冇乜特別技能
響嗰邊唔容易揾嘢做

侯爵府

睛靈勳章

eelcyy 發表於 20-3-16 11:48
我同老公諗緊移民楓葉國
兩人都有番工,唔係專業人士
3個仔女 最細果個上k 最大小學

你想買咗層樓過去?
我見好多人係咁返唔到轉頭好慘 [/ 住咗幾年香港捱貴租

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

我聽過加拿大華人電台節目講 :你想喺加拿大搵工首先要放低自尊, 你真係諗清楚呀
你過到去返唔到工得老公一個搵錢
我覺得好難捱

侯爵府

睛靈勳章

WChan 發表於 20-6-4 12:20
移民真係要諗清楚, 除非你真係帶住一大筆錢去, 唔洗做都夠洗, 唔係既話, 要適應一個全新既環境, 仲要搵食真 ...

好典型的故事
eq低少少 都離婚

男爵府

回覆樓主:

諗下香港的新移民, 又揾唔到好工又俾人歧視, 香港人去外國情況一樣

大宅

有無諗清楚,就算比你去到,無工作,得幾百萬,仲有3個細,好快燒曬幾百萬,之後點生活?

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

Wishsss 發表於 20-6-4 12:35
好典型的故事
eq低少少 都離婚

好多人低估左自己既接受程度, 去既時候可能都知要捱, 但真係未諗過到每日重複做呢D 低下層工作, 自己既心態會係點, 由高高在上點人做野到被打落凡間咁去超市做執貨, 然後仲要一家大細等住你養, 加拿大生活一D 都唔平, 稅又重, 果重壓力真係唔細.

真係想去既, 最好先去探下路, 睇下生活環境, 有無熟人可以介紹工作, 了解下物價. 我識得人賣左層樓, 辭左份工, 過去幾年唔慣想回流, 但一切已經追唔返, 返到香港已經買唔返層樓, 要長期租樓住, 份工作既收入又少過以前.

男爵府

good12345 發表於 20-6-4 12:23
我自己都打算俾仔女中三去留學,不是他們考不到好中學,只是我想他們學得流利或像外國人般口音流利的英語, ...

如果你想仔女英文像外國人口音,中三先過去係太遲。如果你只係想口音像外國人,倒不如由小學開始在港讀國際學校。去外國讀書唔係只學英文,係小朋友既視野會廣闊啲

伯爵府

BK Milk勳章

估不到現在移民都這麼難,之前我親戚朋友美國澳洲加拿大都好容易。最近一個case是去新西蘭讀幼教,真是好容易拿綠卡,可以自己申請不需要agent.

別墅

Chichiban 發表於 20-6-4 13:10
如果你想仔女英文像外國人口音,中三先過去係太遲。如果你只係想口音像外國人,倒不如由小學開始在港讀國 ...

我只是覺得香港環境就算國際學校 你小朋友都只是返學時間才是老師講英 香港生活英語語境絕大部分是廣東話繁體中文,另外國際學校啲同學可能大部分都是中國人,咁不如讀普通學校,再加上國際學校學費不便宜,咁不如外國讀。
不過我另一重點,就算英文講到似外囯人,日後職場競賽是否會較有優勢?

水晶宮

我自己都打算俾仔女中三去留學,不是他們考不到好中學,只是我想他們學得流利或像外國人般口音流利的英語, ...

俾機會下-代,有D去咗留學喜歡外國生日,有D去咗留學也不想去外國工作,

大宅

如果中三先去係一定無可能操番好英文,因為過到去都係同香港學生玩,個個星期去茶樓飲茶,英文唔見得好去邊,想要英文好,由細到大操已經做到,香港咁多外國人,一樣有大把人講流利英文

大宅

good12345 發表於 20-6-4 13:25
我只是覺得香港環境就算國際學校 你小朋友都只是返學時間才是老師講英 香港生活英語語境絕大部分是廣東話 ...

唔會返學時間至講英,佢地由細慣左用英文就連玩,食飯都係全英,除非你屋企完全無比英文語境佢或者你都唔講英文

首頁
23456...7

尾頁

跳至