自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ANGE_FB 發表於 20-3-16 17:26
好記得當時內地封武漢時仲有人話, 圍城封殺;
起個火神山都有人話, 俾有病症人士入去自生自滅;
...

世衛到中國觀察中國點做防控疫情,高度評價,唔係冇原因,批評嘅漢奸,批評好容易,但相同事情一去到佢哋嚮往嘅英美手上,就係放棄國民生命,就連英國NHS嘅醫生,都話只有中國有咁嘅國力,短時間建造火神山,雷神山,增加2000個床位,一方有難,八方醫護人員逆行到湖北武漢救人,中國嘅國力,不單止對外,亦對內,以人為本。

https://www.independent.co.uk/voices/coronavirus-uk-doctor-nhs-hospital-symptoms-italy-china-a9397736.html

China had the capacity to build 2,000-bed hospitals, lock down 750 million people, and fly in thousands of medical staff. Italy, despite having a well-resourced healthcare sector, has been overwhelmed. With 100,000 missing staff, 10,000 missing doctors, 40,000 missing nurses and around £3bn missing from our budget, we have neither Italy’s well-resourced healthcare system nor China’s capacity.

衛斯理豬媽    發表於 20-3-16 21:39

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 20-3-16 17:33
雖然我生於香港,但唔會忘記自己係一個:中~国~人!

對,我都係,生於香港,長於香港,但我更慶幸我是中國人

珍珠宮

luvkaka 發表於 20-3-16 17:12
回覆 Kittymummy 的帖子

所以我有CANCER時個個叫我返加拿大醫, 我知佢咩料, 我情願係香港醫,我真心覺得香 ...

係, 我祖母在加國跌親, 醫院話她89歲老, 唔醫, 由佢住醫院等去....但同一CASE 在香港, 醫生係會考慮開刀去醫, 唔係等C
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

一生比高稅,之後唔醫,香港好幸福

象牙宮

catmervin 發表於 20-3-16 17:34
以前大陸真係有好多無道德的人和事,但係我覺得佢哋改善咗,這要歸功於教育。希望香港人不要再自大,批判別 ...

其實,香港還不是一樣,以前年代,香港都好多人隨地吐痰,丟垃圾。。等,如果唔係唔會有垃圾蟲嘅歌出現,經過時間,公民教育得以提升,中國也一樣,不斷在進步,只係有啲人,夜狼自大,眷戀昔日光輝,不敢與時並進,不能接受內地人和事的進步,每一件中國事,在他們眼中,都帶有偏見。

賭神    發表於 20-3-17 11:54
catmervin    發表於 20-3-16 19:53

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

以前覺得中國人命唔及外國人值錢,經過呢次疫情,完全改觀,希望中國越來越好

男爵府

前兩日有個加拿大人還不停向我鬧香港政府唔封大陸關唔封大陸關,好似盲咗咁完全睇唔到呢個星期啲歐美疫情,真係想佢c番加拿大

男爵府

由去年開始都想移民,覺得香港好多野都好唔理想, 但經過今個月睇到係外國的醫療和反應, 原來都唔係我地想像得咁好, 始終都係香港好d.

珍珠宮

MM2H 發表於 20-3-16 17:39
可能造就互利關係,到時一班搖旗犬可考慮交換國籍

以中國既人口唔需要外求喎,所以入籍中國唔容易。

珍珠宮

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kittymummy 發表於 20-3-16 17:11
中國真係有大国之道。
困難中亦申出緩手幫助其他國家,派醫療用品外,仲捨命去他国幫手。 返唔返到 ...

今次中國處理疫情的方法及效率、會令到很多其他國家及國民、改變對中國的睇法~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

hellomiki 發表於 20-3-16 16:37
為中國點讚

水晶宮

bbc2018 發表於 20-3-16 18:00
之前住外國的黃人,對香港、對中國指指點點的朋友,近排都無聲出。

我FB班死YC收晒聲,我串到佢地一幢都冇。

大宅

回覆 Kittymummy 的帖子

如果唔驗又唔醫,或者揀人醫,出現大量死亡個案,算唔算係人道災難咖。佢哋最仲意用人道災難來形容其他國家

珍珠宮

Kittymummy 發表於 20-3-16 18:03

我FB完全沒有發聲,只在BK發言。

水晶宮

Kittymummy 發表於 20-3-16 18:03

比讚

宜家啲yc就算仲要死橕都橕得好核突下

男爵府

catmervin 發表於 20-3-16 17:21
看到他們90後年輕一代怎樣自願做抗疫的一份子,真係好感動。其中有一個20歲的武漢男仔大學生,覺得停工停 ...

香港那班只懂空中樓閣,但現實連清潔廁所都搞唔掂

catmervin    發表於 20-3-16 19:53

水晶宮

ddkaka 發表於 20-3-16 18:11
比讚

宜家啲yc就算仲要死橕都橕得好核突下

大部分唔敢出聲啦,剩餘果d一咪loop警察點點點啦。我真係憎到佢地死,呢d咁既朋友可有可冇,親戚都係咁話。我個人呢方面比較硬頸。

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kittymummy 發表於 20-3-16 17:41
所以中國都定必世界強国,唔係冇原因的。

x 2。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
23456...19

尾頁

跳至