自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

DAVID1965 發表於 20-3-17 21:06
同屋企人講啦,唔好死撑,亦都冇必要死撑,你不孤單的,開心或失意,都比屋企人陪你一齊面對啦。
...
SAME
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

覺得每日出左去扮返工只係想快d 到放工時間可以返屋企, 好似好浪費時間, 不如直接講被炒, 努力搵工, 盡快搵到另一份好過。

伯爵府

好耐之前都試過(朋友亦試過),有積蓄照比家用。去餐廳食野、行商場丶圖書館丶咖啡室又一日

大宅

回覆樓主:

我以前初初出黎做野時比人炒左,又係唔敢同屋企人講,扮返工扮左2日之後頂唔順同屋企人坦白,我想講扮返工果2日真係比想像中辛苦,全日都唔知去邊,我都係圖書館度過咋.....所以建議樓主唔好咁做

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

我十幾歲就有試過扮返工,但幾日就俾屋企人知道了。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

照直講,咁大個人咯,屋企人不會干預啦,搞得掂自己就得

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

130626138 發表於 20-3-18 07:21
屋企人(呀媽)嘅控制慾強,佢想我終身做保安,工餘時間要我返兼職派傳單。另外我想學整餅同埋整手工藝, ...

其實你返得工, 即係成年人。
你大膽SAY NO啦~
咁大個人點迫得架! 人生係自己掌握的。
唔鍾意就係唔鍾意, 返工時間, 1天工作要8~10小時, 有些甚至12小時, 已經係一日裡既大部分時間。
點可能長期返一份自己唔願做既工!
你企硬, 冇人迫到你。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

首頁

尾頁

跳至