夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

花花b 發表於 20-8-2 23:04
我老公唔打機,但沈迷禁電話睇片,咩片都岩。比我爆過好多次!以前放假起身就禁電話,禁到我起身叫佢幫手先 ...

我C6之前又打機又睇片,佢話唔知係我自己睇電話唔理佢先定佢打機唔理我先,一星期有兩三晚都打到好夜,成日都係我自己訓,家務又唔多理,叫佢至做,最後我忍唔住同佢講分居,分居時有人追,仲要比佢條件更好,最後佢蛻變左一樣,追返我返去,以後都唔敢再等我一個人訓,家務都自動做,男人真係要有危機,痛擊一下至成長

伯爵府

CoiCoi 發表於 20-8-6 13:06
我C6之前又打機又睇片,佢話唔知係我自己睇電話唔理佢先定佢打機唔理我先,一星期有兩三晚都打到好夜,成 ...

你地本身有冇小朋友呀?
無錯呀,男人好多時惰性係習慣左,
要人爆一爆佢,知道問題所在,
先會反思下,才脫變,
如果最後都唔脫變既,一係接受,一係離去。

伯爵府

chengsy 發表於 20-8-6 08:53

多謝你啊

因為打機而離婚好似有啲兒嬉,或者你地再傾下

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好多野都要識可而止...但玩緊果陣邊會諗呢樣野
不過我老公唔玩online game

大宅

花花b 發表於 20-8-6 13:41
你地本身有冇小朋友呀?
無錯呀,男人好多時惰性係習慣左,
要人爆一爆佢,知道問題所在,

好彩無,我就係令佢變左習慣,之前爆過一兩次,2-3個月又故態復萌,最後呢一擊令佢蛻變,我有講,屋企大家有份,大家都要工作,無人一出世就識做家務,唔好覺得女人就係負責家庭,C6話覺得少事點解要講到離婚分居,我話唔係出軌至係分開既理由,打機睇電視睇片,一星期幾日都自己訓先,一係你有你係房打機,我有我係廳,同屋主既關係,我接受唔到我婚姻係咁樣,初初都諗住無喇,仲後生放生大家,但佢蛻變後真係改左,最緊要大家有個心,每段婚姻裡都有高低難關,都係大家成長同學習維繫既一個關卡位

伯爵府

CoiCoi 發表於 20-8-6 14:47
好彩無,我就係令佢變左習慣,之前爆過一兩次,2-3個月又故態復萌,最後呢一擊令佢蛻變,我有講,屋企大家 ...

岩呀,同你一樣捻法!唔係出軌先會捻分開既。有時候,生活上既大家夾唔到,勉強點都有一方唔開心,講緊係長遠,沈迷打機既應該搵返一樣沈迷打機既老婆,咁大家都唔會有問題嘛。

講到尾,都係夾。

大宅

花花b 發表於 20-8-6 17:06
岩呀,同你一樣捻法!唔係出軌先會捻分開既。有時候,生活上既大家夾唔到,勉強點都有一方唔開心,講緊係 ...

其實每對夫妻都可能有同樣鍾意既嗜好同唔同嗜好,我覺得適可而止,唔通我鍾意煲劇煲到唔煮飯唔洗衫,可能我又做衰左,習慣左咁男人就唔會主動做同唔會改變,日子耐就養懶,而家我好多時都會叫佢做下,等佢刷返存在感,日子耐佢就會覺得個樣野係佢做

其實係架,生活夾唔夾都好大問題,所以好多拍拖時好好,結婚就磨合唔到

別墅

肥肥寶 發表於 20-8-6 14:20
因為打機而離婚好似有啲兒嬉,或者你地再傾下

本身佢應承左我會打少啲/唔會係我面前玩,但佢都無做到。我之後都好少理佢,本來佢都樂得清靜,但到琴晚佢終於發現我唔理佢、唔同佢講野、睇到咩好笑野/片都唔再同佢分享。我就答佢,鐘意玩咪大家各有各玩囉。依家關係好少少,起碼佢都自覺,個女喊會喂下奶抱下佢。可能真係需要啲危機感先識珍惜,其實我本身真係打定輸數,不大了咪離婚,反正依家都假性單親。

男爵府

chengsy 發表於 20-8-8 10:17
本身佢應承左我會打少啲/唔會係我面前玩,但佢都無做到。我之後都好少理佢,本來佢都樂得清靜,但到琴晚佢 ...

不過老實講,你要打定心針,預呢D情況返返覆覆

別墅

Ava000Ava 發表於 20-8-8 12:19
不過老實講,你要打定心針,預呢D情況返返覆覆

都有打定輸數㗎啦!我唔理佢都已經有兩個月(由我搬走)佢到琴晚先發現到!

別墅

chengsy 發表於 20-8-8 10:17
本身佢應承左我會打少啲/唔會係我面前玩,但佢都無做到。我之後都好少理佢,本來佢都樂得清靜,但到琴晚佢 ...

我都有假性單親感覺,我地係外國因為肺炎冇得出街. 老公係屋企由朝到晚都係玩電話,打機. 因為時差晚晚天光5點先瞓. 小朋友屋企上課完全吾理,好似吾關佢事咁. D女已經不停話佢成日掛住打機同訓覺咩都吾做. 今日呀女同我講爸爸好曳一邊刷牙一邊打機. 我真係好攰,難得呢段日子可以多D時間大家係屋企相處下佢全部時間用黎玩手機睇片打機. 訓醒又打,食飯又打(emoji)(emoji) 之前出街我同大女行前面,佢推BB車,一邊推一邊打. 我入店睇野,佢同BB係門口等又打緊. 我真係頂吾順,開始想分開(emoji)(emoji) 佢有時冇機打會幫手凑下女,家務我地分工佢會做返佢果份. 但團隊打機時間好似上身甘. 好辛苦

首頁

尾頁

跳至