夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ManyanChun_FB 發表於 20-5-21 18:23
佢直頭話5月4號呀同啲姑媽講話,我計過啦我自己都仲有10幾年命嘅,而家咁樣咁痛苦呢,我真係好想跳落唻死咗 ...

佢唔會放心,想死嘅只會直接做唔會出聲,出得聲嘅都唔會做,只會不停話你無情

大宅

樓主,真係對你唔住啦,好似騎劫左你個post

男爵府

ManyanChun_FB 發表於 20-5-21 18:23
佢直頭話5月4號呀同啲姑媽講話,我計過啦我自己都仲有10幾年命嘅,而家咁樣咁痛苦呢,我真係好想跳落唻死咗 ...

不過唔怪之得你爸唔願離開你嫲,因為佢無本事走亦唔願洗錢

大宅

Yee_ng 發表於 20-5-21 18:26
佢唔會放心,想死嘅只會直接做唔會出聲,出得聲嘅都唔會做,只會不停話你無情
...
師姐,咁你又講得好岩喎,不過佢呢條友呢係最鍾意以死威脅人嘅,好似我阿媽鬧佢呢,鬧多佢兩句咋嘛,佢就扻頭埋牆,等你收爹囉,咁我阿媽見到呢啲情況呢,又心軟啦,咁咪收皮囉,有陣時我衰啲咁諗啊,你係死先好講啦,可能你死咗仲好啊,起碼阿媽唔使成日憂心你囉,

大宅

Yee_ng 發表於 20-5-21 18:35
不過唔怪之得你爸唔願離開你嫲,因為佢無本事走亦唔願洗錢
我媽話呢當年都聽過,亞嫲係背後鬧佢,,正一無啫用啊,連自己親生老母都咁樣話佢啊,不過係背後姐,可能怕hurt到佢弱小嘅心靈掛

大宅

如果只係食飯問題 咪同姑9夾錢請個工人囉 橫掂媽媽病咗都要人照顧

男爵府

你好西利 我住左3個月
又係同奶奶 姑奶一齊住 生活習慣好唔同
有次大家有d磨合 我頂唔順發老公爛楂
然後搬左返去呀媽度住
c6罵到我上天花板 話我好搬返去 話我外家唔係我一家人 佢屋企先係我一家人
我:呢一世都唔會同你屋企一家人 我媽永遠都係我家人
然後響外家住左一個月 嘈左十萬次
佢依加終於肯搬出來 會住響佢屋企附近 行10分鐘到
我過一排搬勒 雖然始終近佢屋企 但起碼叫唔洗一齊住 佢有讓步肯搬出黎 我會讓步住佢男家附近
你都落力爭取下啦

複式洋房

回覆 Babe707 的帖子

我初結婚都同奶奶.細姑奶住~第二年細姑奶結婚搬走左...心諗好嘢~最黑仔既我有個大姑奶結婚有一個小朋友~奶奶辭工幫佢湊小朋友~大姑奶一家三口晚晚過黎食飯咁制~仲要有時大姑奶個女過黎瞓話近返學~我忍左佢地兩年幾~因為無私人時間~日日都吵到死...佢個日喊夜喊~我最吾鐘意佢哋係晚晚過黎食飯都吾會洗碗~我又係同老公因為佢哋吵過無數次~

男爵府

yauki921 發表於 20-5-21 19:28
你好西利 我住左3個月

佢都傻傻地娘家養到個女咁大話唔係一家人佢咪好賺

洋房

回覆樓主:

今次你因為咁樣離婚,咁確唔確保到下一段婚姻會咩問題都無?其實婚姻唔係一件簡單嘅事,放棄好容易,今次你地可唔可以誇過嚟個考驗,就睇你地幾愛對方。

複式洋房

回覆 Lavenderlove 的帖子

咁結果點?
有時我覺得為咩要忍?

大宅

好明白你感受,我同老公結婚後都同99住左幾年,99仲要有個男人(非老公阿爸)成日係屋企食煙,仲有姑仔個仔比99湊,又嘈又曳,姑仔同佢老公又成日黎,夜媽媽都唔走,生活習慣好唔同,99間屋又亂又污糟,又成日有人上黎,住得超唔開心,同老公因為呢d事關係差到差d離婚,所以我好支持你唔好忍,如果再忍,咁就真係一世

子爵府

Babe707 發表於 20-5-22 11:52
回覆 Lavenderlove 的帖子

咁結果點?

有冇爆過你奶奶 or 姑奶?

男人唔迫到佢埋牆角唔會action

子爵府

親子王國15週年勳章

無仔女,梗係揀個自己舒服嘅方式生活,你有能力獨自承擔租金,點解要忍?

複式洋房

最嬲係我奶奶自己辛苦又吾夠膽出聲講反映~攞我老公發脾氣~我老公好脾氣~但我做老婆真係極吾鐘意~所以我唯有嘗試去改變~我老公由細到大都做少爺仔~我教老公食完晚飯要主動幫手洗碗抺碗~幫輕下我奶奶⋯想做俾佢家姐睇等佢都可以主動啲~不過仍然改變吾到...
然後~我大姑奶又有左BB~情況無改變過...坐月都要娘家坐~我最忍受吾到基本上日日過黎食~包埋早午餐三餐咁制~仲要吾主動幫手~連坐月都要煩住我地~我同老公都有同奶奶建議叫佢過大姑奶度坐月~因為我哋兩公婆都要返工~特別老公揸車更需要充足睡眠...其實奶奶同大姑奶屋企距離來回都係十幾分鐘~但我奶奶堅持吾理我哋...好~我又忍...
最後一次引爆點~係因為我去旅行前一個星期~我奶奶同我講做節食飯~但完全無諗過就我改食飯時間~無當我係屋企一份子...因為之前做節成日都係要我遷就大姑奶細姑奶~我返零售好難放到星期六日或收早~我放吾到假我奶奶會俾說話我聽~佢想我幫手煮飯~但佢地永遠星期六日食節日飯~我心諗成日我就你地點解佢地無就過我~所以我好吾開心
我老公初初吾理解我~亦無企我角度~不斷要我遷就佢哋~我果段時間真係真係好好好後悔結婚~因為我覺得佢屋企人破壞我哋感情~所以好討厭佢屋企人...
我喊過無數次~
記得有一年中秋節~男家&女家雙方一早做節了~但中秋節當日~我大姑奶同大姑奶又過嚟食飯~我認為既然佢哋可以返黎食~點解我吾可以同我自己媽咪食飯呢~我老公唔理解我~認為我要同佢哋屋企人食...我好嬲~所以同老公又吵架~我果晚終於情緒失控了~我大喊左成晚~ 同老公講自己委屈~然後佢先慢慢瞭解...
果段時間我咁啱轉工~所以借意收好夜吾再返去食晚飯~我有一個月無返去食飯~然後我同老公商量過後~共同進退我哋一齊唔返去食飯~之後我哋有四個月喺出邊食~每晚要等到我大姑奶一家捨得走~我哋先返屋企~
我老公同奶奶都吵過幾次~我奶奶好堅持自己~不過最後我哋革命成功了

大宅

yauki921 發表於 20-5-21 19:28
你好西利 我住左3個月
恭喜你革命成功!

複式洋房

我當時每日好似怨婦~勁吾開心~情緒好低落而且暴躁~只夠膽發老公脾氣~我平時都係用忍既方式~通常我忍無可忍一出聲講嘢好直接好難聽~但我從來冇同奶奶嘈過~因為我吾鐘意同人吵~所以唯獨我老公會受罪之後我發現我心平氣和同老公溝通~有咩兩公拎出黎講~反而改善咗兩個人嘅溝通方式~依家我哋感情都係好好...如果你老公真係愛你緊張你~應該會去理解你~但我哋要用平和方式同佢哋溝通...
果段時間奶奶有同我老公講我變咗~我心諗我變咗又如何~我變咗係因為睇清你地~所以我要更加好好調節自己嘅心理~吾需要理會佢哋眼光~我要做自己...我活得開心~因為只有老公陪我行下去~我依然會尊重我奶奶~做好自己本分~但我吾好似以前咁對佢好...
其實本來同奶奶好好感情~以前我會陪佢行街·節日買禮物蛋糕·俾零用錢佢...一齊傾下解~依家我咩都吾會再做~無嘢講我吾會特登搵話題~反正我本身個人都好靜少出聲~依家相敬如賓~一句起兩句止~總知我活得開心就夠...
我細姑奶一個人或大姑奶有時返黎過夜~並非同一時間黎瞓~明明房有上下格床~我奶奶依然出廳瞓梳發~瞓完又話手痛~今年母親節食晚飯~我奶奶自己煮自己洗碗~呢啲我本來睇吾過眼既嘢~我依然吾會再吾高興~因為事不關己...己不勞心
以前每逢做節或平時食飯我有份食~我一定去洗碗~每次都係我洗碗~我個心成日吾舒服...
依家我大細姑奶一個星期過嚟食一晚飯~佢哋吾係度食飯日子我日日洗碗~相反佢地過黎食飯我就吾洗~佢地吾洗我奶奶自己洗~佢哋吾識錫佢老母吾再關我事~我用自己舒服既方式過活⋯我做好自己本分
你認為你都可以~試下平和同你老公溝通~佢可能會更明白你

別墅

有得搬就搬,最多辛苦少少搵多兩個錢。住係人度好受氣,我係仔都係咁講

子爵府

ManyanChun_FB 發表於 20-5-21 13:40
我依家33歲,我當年15歲就已經要出嚟做麥當勞啦,幫手養屋企,我記得當時仲係$15.一粒鐘,我中3畢業,中四 ...

如果你媽當年肯同佢離婚,你哋3個攞綜援咪得囉,使乜搞到冇書讀咁陰公

大宅

pigpiglamlam 發表於 20-5-25 00:26

如果你媽當年肯同佢離婚,你哋3個攞綜援咪得囉,使乜 ...

哈哈,我經常都有呢個幻想。

首頁

尾頁

跳至