自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

IHateSummer 發表於 20-6-15 22:39
https://hk.iherb.com/pr/Now-Foods-Probiotic-10-Restorative-Care-100-Billion-30-Veg-Capsules/64465

...

你呢款我未食過,我通常就買下面嗰3隻,如果要試,買最少粒數嗰款試咗先,費事唔啱又曬咗

California Gold Nutrition LactoBif Probiotics 30 Billion

Garden of Life RAW probiotics Colon Care

Enzymedica Pro Bio Guaranteed Potency Probiotic

伯爵府

IHateSummer 發表於 20-6-15 22:37
選擇有用既益生菌有冇啲咩要注意

我主要睇價錢同評價,有啲評價話如果買返嚟加入牛奶做到乳酪就係Active嘅益生菌,不過我未試過

侯爵府

我好多年前經常發作,一向只睇中醫,除左凍野,基本上都無乜介口。經過咁多年,可能個人對事物睇開左,同埋知大概知道食錯乜嘢會出事,已經少左發作,但係一直腸胃都吾好,每晚食完飯大概一小時後d腸就好多氣。最終發現我對防腐劑會敏感,我自己feel到好多食物有防腐劑都有影響。上年嚮一田買左幾個梨,食完一個,果晚真係慘,坐嚮廁所肚痛到幾乎暈,全身冷汗。
最近發現普通白米都有問題,於是試左好多隻,終於搵到隻低糖米,寫住無防腐劑,食完飯之後無腸氣脹反應,而家又搵到淘寶米話無防腐劑,食過幾次都ok。
所以要患者自己留意咩情況下會發作,吾一定介清口先有效。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

請問呢個腸易激係咪突發?我由6月開始1星期痾2,3日,肚痾果隻,肚唔係痛,但就係咁痾,醫生淨係開止痾藥,我唔知我呢d係咪腸易激,但食乜都痾,邊度都去唔到,好嬲自己嘥哂d時間

男爵府

回覆樓主:

我腸胃都唔係咁好,依家日日都食益生菌,叫做好少少。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

IHateSummer 發表於 20-6-15 22:31
旅行真係麻煩啲
本身已經水肚不服
又冇理由旅行唔食好野

都OK...依家自由行多...
時間比較好就....
事前都清楚廁所位置....

不過有時痛起上黎...
都真係浪費左D時間....

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Candylau138 發表於 20-6-15 21:41
睇見呢個post好有共鳴,屋企人唔明白我,有時覺得我麻煩

C6係咁,出街佢去厠所我就行住街睇嘢等佢,慣左。

翡翠宮

回覆樓主:

食维生命E和D有效嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

睇中医work嗎?

男爵府

回覆樓主:

有藥食! 係一隻抗生素可以改善到,我自己親身經驗,但隻藥要$4000 ,可以去睇腸胃專科問一問。

我屙足10幾年,一星期3-5 日都食完就肚屙,坐親長途車都驚,好明白嗰種困擾,睇過中醫食過益生菌都冇用。最後都係去睇腸胃科食咗我講嗰隻抗生素,先可以正常生活

男爵府

belle2004 發表於 20-6-15 20:16
我c6都係,朝早一定要返到公司樓下先可以食早餐(怕食完野坐車中途肚痛搵厠所),去旅行唔坐得長途車,但平時 ...

我一家四口都係,食完早餐一定要大号,所以番工嘅會在到公司附近吃。

伯爵府

我囉。
盡可能唔會搭長途車

男爵府

呢隻藥,可以去睇腸胃專科問吓醫生

大宅

IHateSummer 發表於 20-6-15 18:57
有冇jm或識人有呢個病
屋企人有 只能靠藥物舒緩
見到其實好心痛

我無食完就痾呢個問題,大便正常,日間乜事都無,係訓教凌晨痛醒幾次,醫生都話係腸易激,真係令我好困擾

別墅

回覆樓主:

恆常做運動好返

珍珠宮

回覆樓主:

睇下呢個

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJrYXWNJwyvlBQFIdbdDgo75O-7p9D2mNBG8vLT75qVG9h5w/viewform?gclid=Cj0KCQjw1qL6BRCmARIsADV9JtbPCC8i_aWziOV4urf7iBaOZEI9jy8PQGQWzvZTxbvhhDrppWJFxN4aAlkfEALw_wcB

男爵府

Nbs 發表於 20-6-15 19:38
識咁多真係得一個係瘦,但係因為佢真係工作壓力好大好忙,同埋佢驚返工肚屙所以會唔食早餐/lunch食好少嘢. ...

超瘦人報到
我好易因為壓力而食好少野
加埋腸胃唔好
宜家食益生菌之類幫助消化
但想去大便時,忍唔到,要即刻去厠所
唉,唔知點算好

別墅

月希 發表於 20-6-15 20:47
少食多餐..唔好食咁飽...

我後生時唔識...成日都肚痾....
想問你有左之後點處理?我係有左之後嚴重好多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

ilovedog2010 發表於 20-11-4 16:24
想問你有左之後點處理?我係有左之後嚴重好多

你指懷孕時?

我因為嘔到爬係度...
食乜嘔乜...
嘔足8個月...
係食完就要去廁所嘔...嘔完又再食少少...
旦求落到少少入肚....

不過基本都係食完乜都嘔番晒出黎...
每日全食係一杯雪糕..同鮮奶燕窩加孕婦奶粉..
依D食完唔會嘔...
其他係食2啖就要去廁所嘔

基本上果段時間都冇乜肚痛...
因為根本冇野落肚...
便秘就有...好難先有便便...
不過果時去得少都OK...因真係冇乜野落到肚....

同埋..我有左之後就基本STAY HOME....
嘔到七彩都唔係好出到街....

男爵府

oscarmama 發表於 20-6-15 23:53
我好多年前經常發作,一向只睇中醫,除左凍野,基本上都無乜介口。經過咁多年,可能個人對事物睇開左,同埋 ...

請問淘寶邊隻米,我都想試吓,救吓我好嗎!!

首頁

尾頁

跳至